Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:35 | 12/05/2015

«Τι να βοηθήσει ρε, θα πληρωθεί, θα πληρωθεί δηλαδή. Εντάξει, φάτσα είναι»... Η φράση αποδίδεται από τις δικαστικές αρχές στον εγκέφαλο του μεγαλύτερου δικτύου λαθρεμπορίας τσιγάρων, που εξαρθρώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και η «φάτσα» φέρεται να είναι πρώην Αντινομάρχης Χαλκιδικής, ο οποίος κατηγορείται σήμερα ότι μεσολάβησε για την αδειοδότηση εργοστασίου-βιτρίνας του κυκλώματος.

Το νουάρ στιγμιότυπο είναι το απόσταγμα της εισαγγελικής πρότασης, η οποία υποβλήθηκε προ ημερών στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, υψηλόβαθμοι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χαλκιδική, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται ως σήμερα σε καίρια πόστα, φέρονται να είχαν αναπτύξει στενούς δεσμούς με την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε το φθινόπωρο του 2010 στην Κασσάνδρα. Οι αρχές είχαν συλλάβει τότε περισσότερα από 25 άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις αστυνομικούς, που κατηγορήθηκαν ότι παρασκεύαζαν προϊόντα της Phillip Morris. Στο εργοστάσιο των λαθρεμπόρων είχαν εντοπιστεί 14,7 τόνοι βιομηχανοποιημένου χύμα καπνού και 150.000 λαθραία τσιγάρα. Η ζημιά της καπνοβιομηχανίας υπολογίστηκε στα 5,6 εκατ. ευρώ και οι διαφυγόντας δασμοί για το ελληνικό δημόσιο σε 4,7 εκατ. ευρώ.

Η αντεισαγγελέας Εφετών που χειρίστηκε αυτό που θα λέγαμε και «πολιτικό σκέλος» της υπόθεσης, προτείνει σήμερα την παραπομπή σε δίκη συνολικά 16 νέων προσώπων, μεταξύ αυτών δύο πρώην Αντινομαρχών, ενός πρώην προϊσταμένου Τεχνικής Διεύθυνσης και εννιά πρώην Νομαρχιακών Συμβούλων. Στοιχεία της δικογραφίας βρίσκονται στη διάθεση του VICE και αποκαλύπτουν μυστικά και παρασκήνιο από τον υπόκοσμο των λαθρεμπόρων τσιγάρων.

Στο πρόσφατο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται ότι στελέχη της πρώην Νομαρχίας Χαλκιδικής είχαν εγκρίνει και αδειοδοτήσει, την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2010, τη λειτουργία μονάδας ξηραντηρίου καπνού και τυποποίησης τσιγάρων στην περιοχή της Αφύτου στην Κασσάνδρα. Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα ο εγκέφαλος του κυκλώματος λαθρεμπόρων, ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι. Ο τελευταίος σε τηλεφωνικές συνομιλίες ακούγεται να λέει για τον πρώην Αντινομάρχη: «Τι να βοηθήσει ρε, θα πληρωθεί, θα πληρωθεί δηλαδή. Εντάξει, φάτσα είναι». Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο πρώην Αντινομάρχης φέρεται να είχε παραλάβει 10.000 ευρώ με την υπόσχεση για ακόμη 30.000 ευρώ.

Η αδειοδότηση του «ξηραντηρίου καπνού» συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου 2010 και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. «Η αντιπολίτευση με τη συμπολίτευση σκοτώθηκε για πάρτη σου» ακούγεται να λέει μετά τη συνεδρίαση υψηλόβαθμο στέλεχος της Νομαρχίας στον βασικό κατηγορούμενο.

Για την εγκατάσταση του «νόμιμου εργοστασίου» οι λαθρέμποροι φέρονται ότι σχεδίαζαν την ενεργοποίηση μιας ήδη υπάρχουσας Ανώνυμης Εταιρείας, με την τροποποίηση του καταστατικού και τη δήλωση ότι θα παρήγαγαν «τσιγάρα φασόν για κάποια τρίτη χώρα». Δεν πρόλαβαν γιατί στο μεταξύ το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Μαφιόζικοι μέθοδοι, δρομολόγια του παράνομου φορτίου στα Βαλκάνια και φράσεις από την αργκό των μεσαζόντων, είναι μερικά από τα στοιχεία της δικογραφίας

Οι 16 νέοι εμπλεκόμενοι προτείνεται τώρα να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, κατά περίπτωση, για ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, παθητική δωροδοκία και ηθική αυτουργία στα προηγούμενα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι για τη λειτουργία της μονάδας δεν υπέγραψαν γνωμοδότηση αλλά υπηρεσιακό διαβιβαστικό έγγραφο, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αν η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί, η δίκη θα οριστεί το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, το πιο νουάρ ενδιαφέρον προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που αφορούν τη δράση του δικτύου λαθρεμπόρων με έδρα τη Χαλκιδική: Μαφιόζικοι μέθοδοι, δρομολόγια του παράνομου φορτίου στα Βαλκάνια και φράσεις από την αργκό των μεσαζόντων.

Η υπόθεση ξεκινά τον Ιούνιο του 2010 στο Ανόβερο της Γερμανίας, όταν υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) παρέδωσαν σε στελέχη του ελληνικού ΣΔΟΕ μία χειρόγραφη λίστα με ονόματα και τηλέφωνα υπόπτων. Ωστόσο, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τυχαία, συγκεκριμένα μετά από φωτιά σε στάβλο αλόγων στη Σίβηρη, τον οποίο επίσης χρησιμοποιούσε το κύκλωμα ως εργαστήριο παραγωγής τσιγάρων.

Τα τηλέφωνα των υπόπτων παγιδεύτηκαν. Ακούγονταν να λένε ότι τη φωτιά έβαλαν ανταγωνιστές τους και στη συνέχεια προσπαθούν να βρουν λαθραίο φορτίο μέσω Ντουμπάι και του λιμανιού της Μερσίνας στη Νότια Τουρκία, με σύνδεσμο «έναν Αυστριακό που ζητά 100.000 ευρώ για κάθε φορτίο».

Στα μέσα του καλοκαιριού φέρονται ότι άρχισαν να συζητούν για τη λειτουργία του «νόμιμου» εργοστασίου. Βρήκαν στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας μία γερμανική μηχανή τσιγάρων μάρκας Haouni Garant, η οποία κόστιζε 70.000 ευρώ. Το «θέμα» ή «νταλκάς», όπως ανέφεραν τη μηχανή, θα συναρμολογούσαν στη Θεσσαλονίκη τρεις Βούλγαροι εργάτες, οι οποίοι θα ταξίδευαν κλεισμένοι σε καρότσα φορτηγού ώστε να μην αναγνωρίσουν τη διαδρομή.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο «νταλκάς» άρχισε να δουλεύει στο εργοστάσιο της Χαλκιδικής στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μπορούσε να παράγει 5.000 box το μήνα, καθένα από τα οποία θα περιείχε 50 «στέκες», δηλαδή 500 πακέτα. Το box θα πωλούταν στο λαθρεμπόριο για 70-80 ευρώ, τιμή σχετικά χαμηλή για τα στάνταρ της μαύρης αγοράς.

Σε κάποιο άλλο σημείο του κατηγορητηρίου, περιγράφεται ότι τα μέλη του κυκλώματος σκόπευαν να αγοράσουν και δύο πλοιάρια για τη διακίνηση του πολύτιμου φορτίου, προς 220.000 ευρώ το καθένα. Βιτρίνα για τις «σφήνες», όπως έλεγαν τα σκάφη, επρόκειτο να είναι δύο οφσόρ εταιρείες, στο Γιβραλτάρ και στο Island of Man στο πέλαγος της Ιρλανδίας, εγγεγραμμένες στο όνομα ενός Ρουμάνου.

Η μεγάλη δίκη πραγματοποιήθηκε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2012. Στους 25 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές από 3 χρόνια φυλάκιση ως 21 χρόνια κάθειρξη, με τη μεγαλύτερη να επιβάλλεται στον εγκέφαλο. Οι δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν «προστασία» στο κύκλωμα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 8 και 9 ετών, ενώ σε δύο χαμηλόβαθμους αστυνομικούς με περιφερειακό ρόλο το δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση 3 ετών. Όλοι απαλλάχτηκαν από το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ κατά περίπτωση αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έχει προσδιοριστεί για το προσεχές φθινόπωρο.

ΠΗΓΗ: vice.com

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis