Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:00 | 02/01/2015

 

Θεωρητικά οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποχωρούν από το Αφγανιστάν. Συμβαίνει, όμως, πράγματι έτσι ; Μάλλον όχι αφού, βάσει των σχεδιασμών της συμμαχίας, τουλάχιστον 12.000 άνδρες της συμμαχικής δύναμης θα παραμείνουν στη χώρα, τουλάχιστον, μέχρι τα τέλη του 2016, με σκοπό την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Η με κάθε τρόπο διατυμπανιζόμενη, λοιπόν, αποχώρηση των Νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δεν είναι αυτό που δείχνει. Αν και οι Αφγανοί, έχουν, θεωρητικά, τη δυνατότητα να πάρουν οι ίδιοι την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους, έχουν και τη δυνατότητα να καλέσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που μένουν πίσω, να πολεμήσουν στο πλευρό τους, αν χρειαστεί.

Έτσι η Καμπούλ γνωρίζει πως έχει πίσω της μια ισχυρή εφεδρεία, σε περίπτωση ισχυρής πίεσης από τους Ταλιμπάν. Ούτως η άλλως η αφγανική κυβέρνηση εξαρτάται απολύτως από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την ίδια της την ύπαρξη. Εξάλλου, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και ΗΠΑ, θα διαπιστώσει ότι το Αφγανιστάν τελούσε και τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο. Τίποτα δεν αλλάζει, δηλαδή.

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε τον όρο «αποφασιστική υποστήριξη» για να καταδείξει τον ρόλο των δυνάμεών του που θα μείνουν στο Αφγανιστάν. Βάσει της «Operation Resolute Support», όπως αποκλήθηκε επίσημα, η χώρας θα χωριστεί σε τέσσερεις τομείς επιχειρήσεων , στη νότια και ανατολική, όπου θα επιχειορούν δυνάμεις των ΗΠΑ, στη βόρεια, όπου θα επιχειρούν Γερμανοί, στη δυτική, όπου θα επιχειρούν Ιταλοί και στην περιοχή της πρωτεύουσας Καμπούλ όπου θα σταθμεύουν τουρκικές δυνάμεις.
Οι χώρες που επελέγησαν να διατηρήσουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν δεν επελέγησαν τυχαία. Οι ΗΠΑ είναι, ούτως ή άλλως, η επικεφαλής, αλλά και η Γερμανία είναι η ισχυρότερη ευρωπαϊκή δύναμη. Η Ιταλία αντιπροσωπεύει τη μεσογειακή πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Τουρκία βασικός πυλώνας στη Μέση Ανατολή.

Βάσει της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν, η οποία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εμπλέκονται στη μάχη κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών κατόπιν πρόσκλησης των Αφγανών, μόνο.

Ωστόσο θα μπορούν να εμπλέκονται «όταν χρειάζεται να ενισχύσουν τις αφγανικές δυνάμεις», αναφέρει παράγραφος «παραθυράκι» στην συμφωνία.
Οι Αμερικανοί δεν έχουν, βάσει της συμφωνίας, το δικαίωμα να διεξάγουν έρευνες σε αφγανικές κατοικίες, ούτε μπορούν να συλλαμβάνουν ή να φυλακίζουν Αφγανούς. Έχουν όμως το δικαίωμα να «καθοδηγούν» τις αφγανικές αρχές στο που θα ερευνήσουν και ποιους πρέπει να συλλάβουν
.

Επίσης οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει να καταστήσουν τον Αφγανικό στρατό συμβατό με τις Νατοϊκές δυνάμεις, όσον αφορά το δόγμα και σταδιακά τον οπλισμό και τις μεθόδους εκπαίδευσης. Ο όρος αυτός της συμφωνίας, από μόνος του, σημαίνει, εκ των πραγμάτων, ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα παραταθεί και μετά το 2016.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης πως αν το Αφγανιστάν δεχτεί εξωτερικές απειλές, οι ΗΠΑ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επέμβουν, αναλαμβάνοντας, δηλαδή, ρόλο εγγυητή, στο διηνεκές. Επίσης οι Αμερικανοί διατηρούν τον έλεγχο όλου του εξοπλισμού και του υλικού τους που υπάρχει στο Αφγανιστάν, ενώ αμερικανικά οχήματα και αεροσκάφη θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεως στο Αφγανιστάν, χωρίς η αφγανική κυβέρνηση να μπορεί να αντιδράσει.

Οι Αφγανοί δεν θα έχουν καμία δικαιοδοσία επί των Αμερικανών υπηκόων που βρίσκονται ή θα βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ακόμα και αν οι τελευταίοι διαπράξουν εγκλήματα του ποινικού δικαίου. Η πρόβλεψη αυτή καλύπτει και τους εργαζόμενους σε αμερικανικές εταιρείας μισθοφόρους. Τέλος, οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να εισάγουν ή να εξάγουν από τη χώρα υλικό, τεχνογνωσία, όπλα ή υπηρεσίες, χωρίς έλεγχο.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ δεν φεύγει από το Αφγανιστάν. Απλώς καθιστά την παρουσία του πιο «διακριτική».

Πηγή: Sputnik
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert  

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis