Μήπως να φτιάξουμε εκείνα τα ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Αίγιο, για τα οποία υπάρχει όντως ρωσική πρόταση; Μπορεί κάποιοι στην κυβέρνηση αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις να παθαίνουν αλλεργία ακόμη και στη σκέψη ,αλλά με δεδομένη πλέον την κατάσταση η απάντηση κάθε λογικού ανθρώπου δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική και να συνοδεύεται και μ΄ ένα δεύτερο ερώτημα: “Γιατί έχουμε καθυστερήσει”;
Ποια είναι η κατάσταση;
Τα ΕΑΣ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και ένα έργο όπως αυτό της γραμμής παραγωγής ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ θα ήταν πραγματική ανάσα ζωής. Πρόκειται για τυφέκιο το οποίο έχει τεράστια αγορά για να πουληθεί εκτός Ελλάδος.
Θα σπεύσουν διάφοροι “σύμβουλοι”, “παρασύβουλοι”, ορκισμένοι οπαδοί της “νομιμότητας” και της “νομιμοφροσύνης” στους συμμάχους να θέσουν το ζήτημα “των κυρώσεων που υπάρχουν προς τη Ρωσία” και οι οποίες μας απαγορεύουν να κάνουμε ακόμη και σκέψεις περί οποιασδήποτε συνεργασίας με τη Ρωσία.
Η γειτονική Τουρκία, που είναι όπως μας λένε “μεγάλη χώρα ,με μεγάλη γεωπολιτική αξία” και με πολλά άλλα που ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι, πήρε S-400 και αντί για κυρώσεις εισπράττει κέρδη. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον και δεν φαίνεται ότι αυτό θα αλλάξει. Είναι πάρα πολύ πιθανό -βέβαιο λένε κάποιοι- ότι θα πάρει κάποια στιγμή και τα F-35. Οι S-400 όπως λένε Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί προκαλούν πολύ μεγάλο θέμα στη Συμμαχία , λόγω του φόβου διαρροής απόρρητων στοιχείων και αδυναμίας διασύνδεσής τους με την “δυτική αεράμυνα”.
Τα ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ δεν νομίζουμε ότι προκαλούν τέτοια θέματα. Μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι χαλάνα το “συμμαχικό κλίμα”. Από τους συμμάχους, εταίρους και φίλους δεν έχουμε εισπράξει τίποτα άλλο εκτός από λόγια, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη -που μοιάζουν με καρπαζιές μερικές φορές- και ανούσιες δηλώσεις . Συνεπώς δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει το κλίμα δυσαρέσκειας που προφανώς θα υπάρξει. Προέχει η σωτηρία μιας από της πιο σημαντικές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας αλλά και ο εξοπλισμός της χώρας. Εκτός αν κάποιοι έχουν την άποψη ότι δεν προέχουν…
Τι χρειάζεται για να προχωρήσει η υπόθεση των ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ; Απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Αποφασιστικότητα θα λέγαμε καλύτερα. Υπάρχει; Πολύ φοβόμαστε πως όχι. Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία μέσω του τότε ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ,είχε ξεκινήσει την ιστορία με τα ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ.
Καλό είναι να θυμηθούμε τι είχε γίνει και να φθάσουμε στο σήμερα, για να διαπιστώσετε ότι η υπόθεση δεν είναι θεωρία,τουλάχιστον για τους Ρώσους.
Το σχέδιο Καμμένου για τη συνεργασία με τη Μόσχα, μέσω των ΕΑΣ και της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosoboronexport, ανακοινώθηκε το Μάιο του 2015, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή στον τότε υφυπουργό Νίκο Τόσκα να μεταβεί εκτάκτως στο εργοστάσιο της πρώην ΕΒΟ στο Αίγιο. Εκεί βρέθηκε αντιπροσωπεία των Ρώσων οι οποίοι είδαν τις εγκαταστάσεις, ενθουσιάστηκαν και είπαν ότι είναι ότι πρέπει για γραμμή παραγωγής ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ.
Οι αρμόδιοι των ΕΑΣ και της ρωσικής κρατικής εταιρίας ολοκλήρωσαν τις σχετικές οικονομικές και τεχνικές μελέτες. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι το σχέδιο είναι ρεαλιστικό. Μετά άρχισαν οι πιέσεις και οι επισημάνσεις περί “κυρώσεων” και “επιπτώσεων”.
Ωστόσο νομικοί και εργαζόμενοι, που είχαν ψάξει την υπόθεση, έλεγαν ότι όλα αυτά μπορούσαν να ξεπεραστούν για τον απλό λόγο ότι οι οικονομικές κυρώσεις (όχι πλήρες εμπάργκο) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφορούν ευθέως τη Rosoboronexport! Οι σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. (Κανονισμοί 959 ως 964 του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2014 μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία) είναι πολύ διαφορετικές: πρώτον, αφορούν, ως πρόσωπο, τον Σ. Τσεμέζοφ, προσωπικό φίλο του Β. Πούτιν και πρόεδρο της Rostec που είναι η μητρική εταιρία τηςRosoboronexport. Και, δεύτερον, οι όποιες κυρώσεις και απαγορεύσεις σε αυτές και σε άλλες ρωσικές εταιρίες αφορούν μόνον την εξεύρεση κεφαλαίων (δανεισμό ή άλλη χρηματοδότηση) από τράπεζες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αντίθετα, οι κυρώσεις δεν έχουν καμιά σχέση με εξαγωγές ή συμπαραγωγές και, γι’ αυτό, η ίδια η Rosoboronexport είχε σχολιάσει ότι δεν ανέμενε να επηρεαστούν οι πωλήσεις και εξαγωγές της.
Σημειώναν, χαρακτηριστικά, ότι ακόμα και οι αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ (Δεκέμβριος 2014 και Σεπτέμβριος 2015) απαγορεύουν τη σύναψη συμβολαίων αμερικανικών εταιριών με τις ρωσικές, αλλά επιτρέπουν πλήθος εξαιρέσεων με έγκριση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.
Η υπόθεση των ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ είχε απαξιωθεί από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ χωρίς επιχειρήματα και είχε ενταχθεί στην γνωστή βεντέτα με τον Καμμένο. Ότι κι αν πρότεινε δεν γινόταν δεκτό, ούτε για συζήτηση…
Παρόλα αυτά οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμφανίζονται “ζεστοί” για τα ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ. Πριν μερικές εβδομάδες ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας , είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, Αντιναύαρχο ε.α Κυριάκο Κυριακίδη.
Ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα έχει ήδη κάνει τη σχετική πρόταση στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της.
«Πριν από μερικά χρόνια δουλέψαμε, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, για την οργάνωση της κοινής παραγωγής τουφεκιών Καλάσνικοφ στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Έχουμε κάνει σχετικές προσφορές στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό από την Ελλάδα”, δήλωσε.
Μήπως πρέπει να ληφθεί , επαναλαμβάνουμε το ερώτημα…