Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:09 | 09/09/2022

Με φόντο τα επεισόδια που σημειώθηκαν με την «πρεμιέρα» τοποθέτησης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα πρέπει να μας απασχολήσει ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα που προκαλεί η εμφάνιση των ειδικών φρουρών και τι πραγματικά ενοχλεί τους «φοιτητές» και τους καθηγητές στη παρουσία των ένστολων στις πύλες των πανεπιστημίων.

Δεν είναι λίγες οι καταστροφές που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια σε πολλά δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες μαθητών οι οποίοι έβλεπαν χρήστες ουσιών να εισβάλλουν με το «έτσι θέλω» μέσα στα τμήματα και να προκαλούν αναστάτωση, ακόμα και να θέλουν να πουλήσουν λίγη δόση…

Διαβάστε επίσης

Πόσες φορές φοιτητές δεν μπόρεσαν να μπουν για μάθημα επειδή κάποιοι λίγοι θέλησαν να τους κλείσουν την είσοδο; Πόσες φορές πρυτάνεις χρειάστηκαν ασφάλεια γιατί δέχονταν επιθέσεις. Πόσα κτίρια έχουν βανδαλιστεί στο πλαίσιο μιας ακόμα «ειρηνικής φοιτητικής διαμαρτυρίας»;

Όλα αυτά θέλει να λύσει η ΟΠΠΙ, να προστατέψει, να βοηθήσει και να σταθεί δίπλα σε όσους πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν και σε όσους πραγματικά θέλουν να διδάξουν. Θέλουν να προλάβουν και όχι να δημιουργήσουν επεισόδια, να λειτουργήσουν προληπτικά και όχι κατασταλτικά.

Μαυροειδάκος στο Newsbomb.gr: «Δε θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας να γίνουν πρόβατα επί σφαγή»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος μίλησε στο Newsbomb.gr για τον ρόλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ξεκάθαρος από πολλούς αλλά και για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήρθε να εφαρμόσει τον νόμο περί ασύλου. Αποτελείται από τους ΟΠΠΙ, δηλαδή από ειδικούς φρουρούς της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους έχουν ανακριτικά καθήκοντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροειδάκος.

Συνολικά 1037 ειδικοί φρουροί σε τέσσερα Πανεπιστήμια από το 2023

Αυτή την στιγμή υπηρετούν 387 ειδικοί φρουροί εκ των οποίων οι 287 βρίσκονται στην Αττική και οι υπόλοιποι 100 στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι χωρισμένοι σε τέσσερα τμήματα, Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί με εκατό ειδικούς φρουρούς, το δεύτερο τμήμα είναι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το τρίτο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το τέταρτο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι κατανομή των ΟΠΠΙ στα τρία ιδρύματα θα γίνει στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Γραμματέα, τις επόμενες ημέρες θα μπουν για εκπαίδευση κι άλλοι ειδικοί φρουροί, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Συνολικά θα εκπαιδευτούν και θα εισέλθουν στην ΟΠΠΙ ακόμα 650 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι μαζί με τους ήδη υπάρχοντες (387) θα μοιραστούν στα τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σχετικά με τον εξοπλισμό που θα φέρουν… οι ειδικοί φρουροί θα περιπολούν άοπλοι, θα φέρουν αλεξίσφαιρο γιλέκο, γκλοπ, χειροπέδες και ασύρματο.

Ωστόσο δε θα μπορούν να περιπολούν και να λειτουργούν εντός πανεπιστημίων διότι οι πρυτάνεις δεν έχουν εφαρμόσει τα συστήματα ασφαλείας «τουρνικέ», κάμερες, φωτισμούς και κέντρα ελέγχου και λήψης σημάτων, σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο, ο οποίος επισήμανε ότι «Αναμένεται να γίνει και έχει μείνει πίσω», υπενθυμίζοντας ότι τα τουρνικέ που είχαν τοποθετηθεί στην πρυτανεία του Αριστοτελείου δυστυχώς καταστράφηκαν.

«Είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Μαυροειδάκος τόνισε ότι θα είναι δίπλα στους ειδικούς φρουρούς της πανεπιστημιακής αστυνομίας: «Εμείς σαν σωματείο στηρίζουμε την προσπάθεια αυτών των παιδιών. Ήταν φοιτητές πριν λίγο καιρό. Είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, κοντά στην πανεπιστημιακή κοινότητα, γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Αν δεν εφαρμοστούν αυτά που έχουν πει οι πρυτάνεις δε θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας, που είναι για κάποιους κόκκινο πανί, μόνους τους ως πρόβατα επί σφαγή»

Σχετικά με τις διαδηλώσεις έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ούλωφ Πάλμε αλλά και την παρουσία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25, έκανε σαφές ότι «Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε βουλευτές του κοινοβουλίου να παρίστανται σε διαμαρτυρίες και προπηλακισμούς ειδικών φρουρών της ΟΠΠΙ, οι οποίοι το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να εφαρμόσουν τον νόμο. Για ποιο λόγο κάποιοι θέλουν τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με το παλιό καθεστώς, όπου ο καθένας έμπαινε μέσα στα ιδρύματα και μπορούσε να προέβη ακόμα και σε εγκληματικές ενέργειες; Ξέρουν μόνο οι ίδιοι που υποθάλπουν τέτοιες κινήσεις»

Τα νέα αυτά παιδιά που στήθηκαν τη Δευτέρα 5/9 στην Πανεπιστημιούπολη της Ζωγράφου είναι «Αποφασισμένα να λειτουργήσουν και να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία των πανεπιστημίων όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Είναι εκεί να λειτουργήσουν προληπτικά και όχι κατασταλτικά», εξήγησε ο κ. Μαυροειδάκος προσθέτοντας μάλιστα ότι «Δεν προκαλούν. Είναι άοπλοι, δεν είναι μέσα στις αίθουσες. Απλά για τη φύλαξη εγκαταστάσεων ή σε περίπτωση που γίνει κάποια άνομη ενέργεια, να μπορούν να την αποτρέψουν».

Ο κ. Στράτος Μαυροειδάκος κλείνει τον λόγο του και περνάει ένα σημαντικό μήνυμα: «Θα είναι πάντα η ομοσπονδία και το σωματείο ειδικών φρουρών δίπλα στους ειδικούς φρουρούς της ΟΠΠΙ όπως έχουν κάνει από τη πρώτη μέρα πρόσληψής τους»

Ποιους ενοχλεί πραγματικά η Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα με την πανεπιστημιακή αστυνομία; Μήπως δεν φταίνε οι νεαροί και οι νεαρές πτυχιούχοι ΑΕΙ που θέλησαν να υπηρετήσουν το σώμα; Μήπως το πραγματικό πρόβλημα είναι ξεκάθαρα ένα πολιτικό παιχνίδι και όχι οι ένστολοι στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;

Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ο ρόλος των ειδικών φρουρών είναι προληπτικός. Οι άνθρωποι αυτοί δε θα κυκλοφορούν μέσα στα πανεπιστήμια για να προκαλούν αλλά για να φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία τους… Εκτός κι αν οι φοιτητές που βρέθηκαν με τόσο πάθος στις διαδηλώσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία θεωρούν ότι οι άοπλοι αστυνομικοί θα σταθούν εμπόδιο στην «ακαδημαϊκή τους καριέρα», την οποία σκοπεύουν να υπηρετήσουν με «συνέπεια» και «υπευθυνότητα».

Μαριάννα Κρασανάκη

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis