Έρευνες σε Γερμανία και Ιταλία για τον εντοπισμό του δικτύου των κλεπταποδόχων που νομιμοποιούσαν κλεμμένα ρολόγια και κοσμήματα, ξεκίνησαν οι αστυνομικοί που ακριβώς ένα χρόνο πριν «ξεδόντιασαν» τη μαφία των Ρομά με περισσότερες από 2.000 διαρρήξεις σε όλη τη χώρα και τζίρο εκατομμυρίων ευρώ την ίδια ώρα που ακόμη αναζητείται χώρος για να «απλωθεί» ο θησαυρός των κλοπιμαίων και να αποδοθεί στους ιδιοκτήτες του. Και αυτό γιατί από τον πρώτο κύκλο των αστυνομικών επιχειρήσεων, τα ευρήματα βρίσκονται στην αποθήκη του κτηρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί σε 290 ταυτοποιημένες περιπτώσεις ενώ η απόδοση του δευτέρου κύκλου κατασχέσεων δηλαδή για 410 περιπτώσεις δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καθώς δεν έχει βρεθεί ο χώρος για να εκτεθούν τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα.
[custom:google-ads]
Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της λείας που βρέθηκε στις «καβάντζες» των τσιγγάνων που η ΕΛ.ΑΣ σκέφτεται να φτιάξει «μουσείο κοσμημάτων» καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος προκειμένου να απλωθεί ο θησαυρός και να μπορούν κάτω από συνθήκες ασφαλείας τα θύματα να περνούν για να αναγνωρίσουν τα δικά τους πράγματα. Πληροφορίες λένε ότι αυτό αναμένεται να γίνει όταν μετακομίσει η Διεύθυνση Ανάλυσης και Πληροφοριών σε κτήριο της λεωφόρου Κηφισού και αδειάσει ο φυλασσόμενος χώρος στη ΓΑΔΑ.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10.000 Αθηναίοι αναμένεται συνολικά να «παρελάσουν» προκειμένου να αναγνωρίσουν τα δικά τους κοσμήματα, ρολόγια και τιμαλφή από τα κατασχεθέντα της μαφίας των Ρομά.
Οι πρώτες αποφυλακίσεις και οι έρευνες
Την ίδια ώρα, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης δείχνουν σιγά - σιγά να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν. Οι τρεις αρχηγοί των Ρομά απειλούν αστυνομικούς και εισαγγελείς με αντίποινα, όμως το τελευταίο διάστημα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν καθώς η δικογραφία λιμνάζει στα ανακριτικά γραφεία. Από τους 17 προφυλακισμένους για τη συμμετοχή στο κύκλωμα, στους 14 ανανεώθηκε στο 3ο εξάμηνο της προφυλάκισης ενώ οι τρεις αποφυλακίστηκαν ενώ αρχές Μαΐου θα αποφυλακιστούν και οι υπόλοιποι αν μέχρι τότε δεν έχει γίνει η δίκη και δεν έχουν καταδικαστεί.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου που κατάφεραν να εξαρθρώσουν το γιγαντιαίο μαφιόζικο δίκτυο και να ξεδοντιάσουν το «Κορλεόνε των Ρομά», ξεκίνησαν πλέον έρευνες σε ένα δεύτερο επίπεδο. Όλα τα μεγάλα κεφάλια έχουν συλληφθεί και το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις διαφορετικούς άξονες. Πρώτον ψάχνουν να βρουν όλους τους κοσμηματοπώλες που μέσω των τριών κλεπταποδόχων προμηθεύονταν τα κλεμμένα από τις βίλες και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στην αγορά και την επώνυμη πελατεία τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε πασίγνωστοι κοσμηματοπώλες ενώ οι έρευνες έχουν πλέον περάσει τα σύνορα και σε ότι έχει να κάνει με το δίκτυο των κλεπταποδόχων, εκτείνονται σε Γερμανία και Ιταλία. Δεύτερον, να εντοπίσουν τους διαύλους μέσω των οποίων «μαύρο» χρήμα κατέληγε σε τοκογλυφικά κυκλώματα που λυμαίνονται τον επιχειρηματικό κόσμο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της τοκογλυφίας που γινόταν είναι το γεγονός ότι όπως προκύπτει από πληροφορίες και καταθέσεις μόνο σε μια ημέρα ένας αρχηγός έλαβε ως τόκους τοκογλυφικών δανείων πάνω από 20.000 ευρώ. Οι αρχές εκτιμούν ότι όταν βάλουν στο χέρι και το παράνομο κύκλωμα των τοκογλύφων ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας οικονομίας θα «ανασάνει». Τρίτον, ερευνάται το μέγεθος των διεφθαρμένων αστυνομικών που ήταν στο pay roll του κυκλώματος και εξαργύρωναν υπηρεσίες, πληροφορίες και σε πολλές περιπτώσεις τα «στραβά μάτια» που έκαναν στις βρώμικες δουλειές των Ρομά.
Ένα χρόνο πριν...
Ένα δαιδαλώδες δίκτυο που ζούσε από εκατομμύρια «μαύρου» χρήματος και απλωνόταν από τους τσιγγάνικους οικισμούς της Δυτικής Αττικής μέχρι τις βίλες των βορείων και των νοτίων προαστίων με εμπλεκόμενους πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας αποκαλύφθηκε μετά το «ξεδόντιασμα» της μαφίας των Ρομά. Οι αναλύσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας για τη δράση της, ανέδειξαν και το μέγεθος της ζημιάς που είχαν κάνει. Πάνω από 2.000 επιθέσεις σε όλη τη χώρα από τις οποίες έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής οι 700, τζίρος στα δύο χρόνια δράσης που ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ, δίκτυο ιατρικής και νομικής υποστήριξης όταν κάποια από τα μέλη της φαμίλιας είχαν πρόβλημα και το κυριότερο εντυπωσιακό επιχειρησιακό πλάνο. Επίσης, εμπόριο πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, ρολογιών και χρυσού μέσω πέντε μεγάλων κοσμηματοπωλών με πελατολόγιο τη μισή κοσμική Αθήνα, τοκογλυφίες σε όλη τη χώρα, εμπλοκή αξιωματικών της Αστυνομίας που σκανδαλωδώς παρέμεναν σε καίρια πόστα χωρίς να παράγουν έργο, τροφοδοτούνταν από τις δύο μεγάλες τσιγγάνικες φαμίλιες που εκτιμάται ότι είχαν αδειάσει περισσότερες από 2000 βίλες και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.