Μεγάλη διαδήλωση Ισπανών αστυνομικών κατά νομοσχεδίου που περιορίζει τις εξουσίες τους

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Μεγάλη διαδήλωση Ισπανών αστυνομικών κατά νομοσχεδίου που περιορίζει τις εξουσίες τους

Χιλιάδες αστυνομικοί  διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τη δημόσια ασφάλεια που προωθεί η κυβέρνηση Σάντσεθ, καθώς όπως υποστηρίζουν «θα τους εμποδίζει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη του Λαϊκού Κόμματος και των άλλων κομμάτων της ισπανικής Δεξιάς.

Η προτεινόμενη νομοθεσία στόχο έχει να αναθεωρήσει τον νόμο του 2015 για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης. Ο νόμος του 2015 προέβλεπε μεγάλα πρόστιμα στα ΜΜΕ που δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δεν έχει εγκρίνει η αστυνομία, περιορίζει τις διαδηλώσεις και προβλέπει υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες.


AP Photo/Paul White

Η αναθεώρηση του νόμου, που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση, αίρει την απαγόρευση δημοσίευσης φωτογραφιών ή βίντεο με τη δράση των αστυνομικών στις διαδηλώσεις, ενώ ορίζει ότι οι αστυνομικοί θα έχουν στη διάθεσή τους μέσα που δεν θα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά τραύματα στους διαδηλωτές, καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά από τη χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία.


AP Photo/Paul White

Επίσης, περιορίζει τον χρόνο κράτησης των προσαχθέντων από έξι σε δύο ώρες, ενώ τα πρόστιμα θα είναι αναλογικά με το εισόδημα των συλληφθέντων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη διαδήλωση συμμετείχαν 150.000 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν ξεπέρασαν τις 20.000.

 

www.efsyn.gr