"Απώλεια” ενίσχυσης στις αστυνομικές δυνάμεις καταγράφει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ο νομός των Κυκλάδων, αφού είναι μειωμένος ο αριθμός των μονίμων αστυνομικών, αλλά και των δοκίμων αστυφυλάκων που έρχεται για εργασία στα Κυκλαδονήσια, παρά τις σημαντικές ανάγκες με δεδομένο το τουριστικό ρεύμα επισκεπτών που υποδέχονται κορυφαίοι προορισμοί.
Ήδη τα νούμερα που γνωστοποιεί ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας δείχνουν τη μειωμένη αστυνομική ενίσχυση στο νησιωτικό νομό, με τον ίδιο να δίνει απαντήσεις όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η υφιστάμενη δύναμη.
[custom:google-ads]
Αξίζει εξ αρχής να αναφερθεί, πως ο κ. Κεφάλας, με φόντο τους σχεδόν 70 λιγότερους αστυνομικούς που θα έχει στη διάθεσή του, το φετινό καλοκαίρι ο νομός Κυκλάδων, στηλιτεύει το γεγονός πως το κεντρικό κράτος δεν “απαντά” αποτελεσματικά στις ανάγκες του πιο ιδιαίτερου και κατακερματισμένου γεωγραφικά χώρου, καθώς αδυνατεί να αναγνωρίσει “τί εστί νησιωτικότητα”.
Σημαντικές απώλειες... για το καλοκαίρι του 2018 σε δόκιμους αστυνομικούς
Μιλώντας με στοιχεία για τα δεδομένα της φετινής σεζόν, ο Βαγγέλης Κεφάλας επισημαίνει πως, οι κύριες “απώλειες” καταγράφονται στην κατηγορία των δοκίμων αστυφυλάκων, αφού ο αριθμός των μονίμων αστυνομικών - αν και είναι μειωμένος σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017 -, ωστόσο είναι πολύ πιο ήπια μειωμένος.
“Γενικότερα οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν έρθει φέτος μπορώ να πω ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, όσον αφορά όμως στο μόνιμο αστυνομικό προσωπικό” διευκρινίζει, τονίζοντας πως, “Εξαιρώ τους δόκιμους αστυφύλακες”. Περιγράφοντας τα αριθμητικά δεδομένα, πρόσθεσε πως, “Πέρυσι σε μόνιμο προσωπικό είχαμε περί τους 63 αστυνομικούς που είχαν έρθει σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων ενώ φέτος έχουμε 58. Είναι μικρή μείωση”.
Ωστόσο, στα ανωτέρω, θέλησε να υπενθυμίσει και τα κενά σε επίπεδο οργανικών θέσεων, που αν συνυπολογισθούν με όσα σχολιάζει σχετικά, καθίσταται σαφές πως “ενισχύουν” το πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικής δύναμης.
“Τα άτομα που έχουν οργανική θέση ενώ για άλλους λόγους είναι αποσπασμένα σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι 20” εξηγεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, οι εν λόγω “20 αστυνομικοί που έχουν οργανική θέση στις Κυκλάδες είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά πρόσωπα ή σε άλλες υπηρεσίες της υπόλοιπης χώρας” και δεν επιστρέφουν για να υπάρξει συνδρομή στις υπηρεσίες.
Το κύριο πρόβλημα όμως, σύμφωνα με όσα προσθέτει αφορά στους δόκιμους αστυφύλακες, αφού φέτος οι Κυκλάδες υποδέχονται μόλις 46 άτομα.
“Όσον αφορά στην ενίσχυση των τουριστικών περιοχών της χώρας με δόκιμους αστυφύλακες, τους φοιτητές των Αστυνομικών Ακαδημιών που έρχονταν στα νησιά μας τόσο για να εκπαιδευτούν, όσο και για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες μας, τα φετινά δεδομένα είναι διαφορετικά” σχολιάζει προλογικά, γνωστοποιώντας πως, “Πέρυσι σε όλα τα νησιά είχαμε 112 δόκιμους αστυφύλακες και φέτος θα έχουμε 46. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά”.
Προκειμένου να καταστήσει σαφές τί σημαίνει αυτή η μείωση, ο κ. Κεφάλας μιλά με παραδείγματα.
“Ακραίο παράδειγμα αλλά κι ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως πέρυσι στη Μύκονο είχαν έρθει 34 δόκιμοι αστυφύλακες ενώ φέτος μόνον ένας” αναφέρει, εξηγώντας πως σχετική μείωση γνωρίζει και άλλος τουριστικός προορισμός των Κυκλάδων. “Επίσης, στη Σαντορίνη πέρυσι ήταν 40 και φέτος θα έχουμε 16”.
Καμία πρόταση για διάθεση καταλυμάτων σε Σαντορίνη και Μύκονο
Εξηγώντας τον κύριο λόγο που δεν είναι εφικτή η μετακίνηση μεγάλου αριθμού δοκίμων στα νησιά το φετινό καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Ένωσης κάνει λόγο για την απουσία εξεύρεσης καταλυμάτων και μάλιστα σε προσιτές τιμές.
“Κάθε φορά που κάνουν εκπαίδευση οι δόκιμοι αστυφύλακες, τους παρέχει κατάλυμα η υπηρεσία. Μέσω ανοικτών διαγωνισμών απευθύνεται στους ξενοδόχους ή σε όσους έχουν καταλύματα και ζητά προσφορές προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοι” σημειώνει πρωτίστως, λέγοντας όμως πως τη φετινή χρονιά, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.
“Ουδείς ενδιαφέρθηκε φέτος για τα νησιά Σαντορίνη και Μύκονο, κανένας επιχειρηματίας. Δεν υπήρξε προσφορά στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου οι ίδιοι να διαμείνουν” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Όλοι είμαστε γνώστες της δυσκολίας που συναντά όχι μόνον ένας αστυνομικός, αλλά και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκουν κατάλυμα με υπέρογκα ποσά ενοικίων”.
Επεσήμανε όμως την ιδιαίτερη δυσκολία κατά τη φετινή σεζόν, εξηγώντας πως, “Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Δίνονταν κάποιες προσφορές. Ίσως φταίει και το ότι κάποιοι είναι απλήρωτοι από πέρυσι, οπότε υπάρχει κι ένα κακό κλίμα στην αγορά όσον αφορά το Ελληνικό Δημόσιο και την Ελληνική Αστυνομία”.
Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι η λύση που “άναψε το πράσινο φως” για την παραμονή 16 δοκίμων στη Σαντορίνη, εξήγησε πως, “σχετικά με αυτό το νησί, οι περισσότεροι έχουν δηλώσει πως έχουν δικά τους καταλύματα και θα φιλοξενηθούν. Επίσης, μόνο ένα ακίνητο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Θήρας”.
Ηπιότερο θέμα υπάρχει στα άλλα νησιά του νομού σε αντίθεση με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αφού για παράδειγμα, “στη Σύρο, οι δύο από τους τρεις που θα έρθουν, έχουν δηλώσει δικό τους κατάλυμα”.
Ωστόσο, αυτό το σοβαρό πρόβλημα, διαμορφώνει διαφορετικά δεδομένα στην αστυνομική ενίσχυση των Κυκλάδων. “Η διαφορά η τεράστια και από 112 “πέφτουμε” στους 46 και αυτό οφείλεται στην έλλειψη καταλυμάτων”.
Ηπιότερη η μάχιμη δύναμη στον δρόμο...
Δεδομένων των ανωτέρω, ο Βαγγέλης Κεφάλας εξήγησε πως, αν συνυπολογίσει κάποιος και τις ανάγκες λειτουργίας των γραφείων των αστυνομικών τμημάτων στα διάφορα νησιά, τότε η μάχιμη δύναμη είναι μικρότερη.
“Όταν μιλάμε για τα αστυνομικά τμήματα Σαντορίνης και Μυκόνου που εξυπηρετούν εκατομμύρια επισκεπτών στα νησιά μας και ο όγκος εργασίας και το αντικείμενο εργασίας των συναδέλφων είναι τεράστιο, γίνεται σαφές πως πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια οι αστυνομικοί που υπάρχουν σε αυτά” ανέφερε κατηγορηματικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Στα υπόλοιπα νησιά τα τμήματα είναι μικτά, δηλαδή έχουν αντικείμενο τροχαίας, τάξης και ασφάλειας. Άρα, είναι τρία σε ένα, ενώ στη Σύρο είναι διαφορετικά”.
Μιλώντας για τις σημερινές συνθήκες, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Το εύρος του αντικειμένου είναι τεράστιο σε σχέση με τις διαθέσιμες δυνάμεις. Στη Μύκονο όταν συνολικά υπάρχουν 30 – 35 αστυνομικοί γίνεται αντιληπτό ότι δυσκολεύει η δουλειά. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να λειτουργούν και τα γραφεία των τμημάτων, γίνεται σαφές ότι οι μάχιμοι αστυνομικοί είναι λίγοι σε αριθμό για τις τεράστιες ανάγκες των νησιών”.
Χωρίς να επιθυμεί να προσδιορίσει ποια νησιά βιώνουν τις μεγαλύτερες “απώλειες” σε δύναμη για ευνόητους λόγους, ωστόσο, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στις Κυκλάδες, πρόσθεσε πως, υπάρχει νησί με έναν αστυνομικό. “Πρέπει να σχολιαστεί γενικά πως υπάρχουν νησιά στις Κυκλάδες που το βράδυ έχουν μόνον έναν αστυνομικό, δηλαδή τον αξιωματικό υπηρεσίας. Δεν υπάρχει περιπολικό. Μιλάμε για μικρότερα νησιά, που όμως έχουν επισκεψιμότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαραίτητη η ενίσχυση των υφιστάμενων δυνάμεων. Παρέμβαση και στην Υπ. Τουρισμού
Ερωτηθείς για τις ενέργειές τους προκειμένου να “κερδίσουν” δυνάμεις οι Κυκλάδες, ο κ. Κεφάλας σημείωσε πως η Ένωση πολλάκις έχει τονίσει και αναδείξει τα προβλήματα και τα κενά, ωστόσο, δεν “απαντώνται” στην πράξη αυτά.
“Το Σωματείο μας έχει ενοχλήσει πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι, ήδη πριν από πέντε μήνες. Είμαστε της λογικής να προλαβαίνουμε τις καταστάσεις. Έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν στις Κυκλάδες από την έλλειψη δυνάμεων” υπογράμμισε, αναφέροντας παράλληλα πως, “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σταθερή έλλειψη αστυνομικής δύναμης στον νομό φθάνει στο 25 – 30% ενώ σε κάποια νησιά όπως η Μήλος φθάνει στο 53%”.
Ο κ. Κεφάλας σημείωσε επιπλέον πως, “Όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει νωρίτερα και μάλιστα έχουμε επισημάνει πως υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι περίπου 20 – 30 αστυνομικοί που επιθυμούν να έρθουν, χωρίς έξοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά τα αιτήματά τους δεν γίνονται δεκτά από το αρχηγείο με την αιτιολογία των αυξημένων αναγκών στην Αθήνα”.
Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, “Ακόμη και τώρα όμως υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να έρθουν στα νησιά μας και έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο – τρεις μήνες τουριστικής σεζόν σε τουριστικά νησιά με αυξημένη κίνηση και διεθνείς πτήσεις”.
“Θα ήταν χρήσιμο” υποστήριξε παρακάτω, γνωστοποιώντας πως, επειδή η παρουσία αστυνομικής δύναμης βοηθά και στον τουρισμό, η Ένωση “έκανε παρέμβαση και στην Υπ. Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, κατά την παρουσία της στη Σύρο για το Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης”.
Δυσκολία στις μετακινήσεις εξαιτίας ακτοπλοϊκών δυσκολιών
Εξηγώντας πως για την κάλυψη των αυξημένων καθηκόντων τους οι αστυνομικοί κάνουν υπερωρίες, μίλησε και για το θέμα των μετακινήσεων στο νησιώτικο χώρο. “Οι αστυνομικοί δουλεύουν παραπάνω. Δεν μιλάμε για 8ωρα. Δεν είμαστε αστυνομικοί υπάλληλοι με τη στενή έννοια του όρου και δεν θέλω να υποτιμήσω τους άλλους εργαζομένους στο Δημόσιο. Αλλά όταν υπάρχει κάτι σε εξέλιξη σαφώς και δεν μπορείς να αφήσεις τη δουλειά σου” υπογράμμισε κατηγορηματικά, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που συναντούν οι αστυνομικοί όταν πρέπει κυρίως από την πρωτεύουσα να μετακινηθούν σε άλλο νησί.
Στην ερώτηση αν το κεντρικό κράτος έχει κατανοήσει ή όχι την ουσία της νησιωτικότητας, ο κ. Κεφάλας απάντησε αρνητικά.
“Δυστυχώς γινόμαστε γραφικοί. Πραγματικά δεν αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι κεντρικά τί εστί νησιωτικότητα. Υπάρχουν θέματα και μάλιστα όταν είναι ελλιπής η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών” τόνισε αμέσως, αναφέροντας μάλιστα πως, “Έχουμε πρόβλημα και δυστυχώς αν και η Σύρος έχει αυξημένη αστυνομική παρουσία ως πρωτεύουσα σε σχέση με τα άλλα νησιά, οι αστυνομικοί σε έκτακτη ανάγκη αν χρειαστεί να μετακινηθούν, δεν υπάρχει συγκοινωνία για να το κάνουν άμεσα. Είναι δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα που δυσχεραίνει το έργο μας” επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης.
Παρελθόν... οι ομάδες πρόληψης και καταστολής στα νησιά
Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Κεφάλας περιγράφοντας τις απώλειες που έχουν καταγραφεί σε επίπεδο δυνάμεων στα νησιά, αναφέρθηκε στην κατάργηση των ΟΠΚΕ.
“Εδώ και έξι – επτά χρόνια δεν υπάρχουν ομάδες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας όπως οι παλιές ΟΠΚΕ” σημείωσε, τονίζοντας πως, “Οι Κυκλάδες είναι ίσως η μοναδική αστυνομική διεύθυνση ανά την επικράτεια που δεν έχει ομάδα πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας”.
Μιλώντας για το έργο τους, υπενθύμισε πως, “Αυτές οι ομάδες ήταν μονίμως με το σακίδιο στην πλάτη από νησί σε νησί αλλά τώρα αυτό δεν υπάρχει. Όπου υπήρχαν προβλήματα, υπήρχε και στοχευμένη δράση”. Ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη αναφορά του, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αυτά είναι απόρροια της οικονομικής συγκυρίας, αλλά δυστυχώς στα νησιά αν υπολογίσουμε και τις μετακινήσεις είναι δύσκολη η σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί”.
Αίσθημα ασφάλειας σε νησιώτες κι επισκέπτες
Θέτοντας τον επίλογο στην ενημέρωση που κλήθηκε να κάνει, ο κ. Κεφάλας τοποθετήθηκε παρόλα αυτά θετικά για την προσπάθεια της υφιστάμενης δύναμης και του αποτελέσματος που καταγράφει.
“Με τα θέματα που μας απασχολούν δεν περνάμε το μήνυμα ότι εδώ στα νησιά κάτοικοι και επισκέπτες κινδυνεύουν. Όμως θέλουμε να πούμε πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο πάντα. Γι αυτό ζητούμε την ενίσχυση” δήλωσε, καταλήγοντας πως, αυτό ως αίτημα παραμένει “και για να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αλλά και για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν το αίσθημα ασφαλείας που έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν. Θέλουμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις”.
Πηγη: koinignomi.gr