Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται οτι οι μεταγωγές Κουφοντίνα και Ξηρού απο τον Κορυδαλλό να πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μετατροπής του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος, σε φυλακή υποδίκων, όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές, έντονες και απο όλες τις πλευρές.
Οι συγγενείς των θυμάτων της 17Νοέμβρη, θέτουν εύλογα ερωτήματα για την ποινική μεταχείριση των καταδικασμένων καθώς ουσιαστικά μόνο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος παραμένει στον Κορυδαλλό, ενώ και το State Department αντέδρασε έντονα τόσο για τις άδειες των καταδικασμένων της 17Ν, όσο και για την ελάφρυνση με οποιοδήποτε τρόπο της ποινής τους.
Μάλιστα,δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν τελικά το «πιστόλι» της 17Ν πετάξει στην ελευθερία μέσα στα επόμενα τρία- τέσσερα χρόνια κατεθέτοντας αίτηση αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους. Και αυτό γιατί, ο βασικός εκτελεστής της 17Ν με 11 φορές ισόβια για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες έχει ήδη εκτίσει 16 χρόνια ενώ κάθε ημέρα στις αγροτικές φυλακές Βόλου όπου μετήχθη, μετράει διπλή.
Έτσι, ο «Λουκάς» της οργάνωσης, απο τα υπόγεια κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, θα περνάει πλέον τις ημέρες του σε ένα πολύ πιο χαλαρό περιβάλλον, ασχολούμενος με αγροτικές εργασίες και ερχόμενος σε επαφή με δεκάδες άλλους κρατουμένους παρόλο που ποτέ δεν έδειξε μεταμέλεια για τις δολοφονίες που διέπραξε.
Η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τη δυσφορία των συγγενών των θυμάτων και της αντιπολίτευσης αλλά και ξένων χωρών όπως των ΗΠΑ, με άκρα μυστικότητα μετέφερε τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις “light” αγροτικές φυλακές του Βόλου και τον Χριστοδουλο Ξηρό στη Χαλκίδα, αγνοωντας το παρελθόν τους αλλά και το γεγονός οτι καταδικάστηκαν με τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο και συνεπώς δεν πρόκειται για δύο απλούς ισοβίτες, αλλά για τα βασικά στελέχη μιας σκληρής, ένοπλης οργάνωσης.
Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα