Μετά τις Belharra, η Ελλάδα ενισχύεται με 1.200 αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα Μ1117 Guardian - ΒΙΝΤΕΟ

Μετά τις Belharra, η Ελλάδα ενισχύεται με 1.200 αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα Μ1117 Guardian - ΒΙΝΤΕΟ
Τα πρώτα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian παραλήφθηκαν και βρίσκονται στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν επίσημα την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η παρουσίαση θα γίνει στο 301 ΕΒ, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.
 
Πρόκειται για τα πρώτα 44 οχήματα σε σύνολο 1.200 που θα παραλάβει σταδιακά η χώρα μας μέχρι το επόμενο έτος, δωρεάν από τις ΗΠΑ, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα επωμιστεί τη συντήρησή τους.
 
Ο συγκεκριμένος τύπος οχημάτων θα συμβάλει στη φύλαξη των συνόρων τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, ενώ, όπως εκτιμούν στο Γενικό Επιτελείο, πρόκειται για μια ουσιαστική ανανέωση των μηχανοκίνητων μέσων του ελληνικού στρατού.
 
Σημειώνεται ότι η μεταφορά τους έγινε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία, όπου και έγινε η εκπαίδευση των στελεχών του ελληνικού στρατού (σε αμερικανική βάση), ενώ στη συνέχεια τα πρώτα οχήματα κατέφθασαν στην Αθήνα μέσω σιδηροδρόμου. Τα υπόλοιπα οχήματα αναμένεται να παραληφθούν μέσα στο 2022 με πλοία από τις ΗΠΑ.
 
Τα Μ1117 έχουν επιχειρήσει με επιτυχία σε θέατρα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού. Τα Μ1117 Guardian αντικαθιστούν τα υπάρχοντα, αλλά πλέον παρωχημένα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

iefimerida.gr