“Πανηγυρίζοντας” ακόμη για μεταθέσεις που έχουν βγει μόνο σε …δημοσιεύματα αλλά στην πραγματικότητα ακόμη σήμερα 1η Ιουνίου δεν έχουν γίνει γνωστές στα στελέχη του στρατού, λέμε να μιλήσουμε για τις μεταθέσεις στις Ειδικές Δυνάμεις. Όχι εμείς, αλλά ένας απόστρατος Ειδικών Δυνάμεων που με ένα μήνυμά του στο Militaire.gr επισημαίνει πολλά παράδοξα! Όπως προκύπτει οι περικοπές στα επιδόματα επικινδυνότητας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα . Τι μας γράφει μεταξύ άλλων:
•”Στο μνημόσυνο των πεσόντων Καταδρομέων είδα Αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων πολύ δυσαρεστημένους. Αιτία τα παράδοξα των μεταθέσεων που βρίθουν εξυπηρετήσεων και αδικιών ικανοποιώντας γνωστούς και μπαλώνοντας “επιχειρησιακές τρύπες” με άτομα που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη!
• Με διαταγή για τις μεταθέσεις ΕΜΘ Υπαξιωματικών και ΕΠΟΠ που είναι βατραχάνθρωποι θα συμβούν τα εξής περίεργα:
1. Στέλεχος που ήταν για 4-5 χρόνια σε μονάδα Ειδικών Δυνάμεων κάποιου νησιού (ΕΤΕΘ) και έχει συμφέροντα στη στερεά Ελλάδα πχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο κλπ και περίμενε την μετάθεσή του σε Μονάδα Ειδ. Δυνάμεων εγγύς του τόπου συμφερόντων του με αυτό να συμβαίνει το 2015 ή 2016 θα πρέπει το 2017 να ξαναμετατεθεί πίσω πάλι σε κάποιο νησί για άλλα 3-5 χρόνια.
2. Οι Υπαξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων που αποτελούν στήριγμα για αυτές και κάποιοι εξ αυτών έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να περάσουν το σχολείο βατραχανθρώπων της ΔΥΚ του Ναυτικού αντιμετωπίζονται με τρόπο απαξιωτικό και τους οδηγούν κάποιοι στο να δηλώσουν να τεθούν εκτός Ειδ. Δυνάμεων με αποτέλεσμα να είναι ο μεγάλος χαμένος οι Ειδ. Δυνάμεις.
3. Δημιουργούμε δύο “τάξεις” βατραχανθρώπων, αυτούς που θα πρέπει να υπηρετήσουν για 15 χρόνια ή περισσότερα σε νησί και άλλους που μία φορά θα είναι αρκετή (Γνωστή η έκφραση “έκανε το αγροτικό του”).
5. Η ηγεσία συμπεριφέρεται άδικα ως προς αυτούς που θα μεταθέσει βάση της διαταγής διότι ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΜΗ ΕΠΙΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ότι όσοι επιθυμούν να περάσουν το σχολείο βατραχανθρώπων του ΠΝ και το καταφέρουν δεν θα μπορέσουν να έρθουν κοντά σε τόπο συμφερόντων αλλά θα είναι τοποθετημένοι σε μονάδες νησιών και μόνο μη λογίζοντας χρόνους μεταθέσεων, οικογενειακές ανάγκες και ίση μεταχείριση ομοιόβαθμων στελεχών. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουν όσοι αγαπούν τις εκπαιδεύσεις ότι η Υπηρεσία θα κάνει χρήση αυτών όχι για ικανοποίηση πραγματικών επιχειρησιακών αναγκών αλλά ως κάλυψη για την αιτιολόγηση εξυπηρετήσεων υπολοίπων στελεχών.
6. Δεν εξηγεί η Υπηρεσία στους μετατιθέμενους ξανά σε νησιά μη λαμβάνοντας υπόψη τις οικογενειακές τους ανάγκες ειδικά αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο τι θα κάνουν “ειδικά οι βατραχάνθρωποι” αφού είναι γνωστό:
- Καταδύσεις επιχειρησιακές ή τουριστικές, όπως λέμε εμείς αυτές που είναι χωρίς πλήρη φόρτο μάχης, δεν μπορούν να υλοποιηθούν καθημερινά ή τακτικά ελλείψει μέσων (Για να οργανωθεί κατάδυση απαιτούνται υπερβαρικοί θάλαμοι, ελικόπτερο ή α/φος σε επιφυλακή στο νησί που θα εκτελεστούν και ετοιμότητα του Στρατιωτικού Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών που αποτελεί το μοναδικό με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (Καταδυτική – Υπερβαρική Ιατρική) για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Για να υλοποιηθεί η εξαμηνιαία προγραμματισμένη συντήρηση ικανότητας Υ/Κ σε νησί μία (1) φορά το εξάμηνο συνεργάζονται ΓΕΣ/ΔΕΔ, 13η ΔΕΕ, Αεροπορία Στρατού και ΝΝΑ.
- Οι Υ/Κ αποτελούν στελέχη που δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από τα υπόλοιπα άρα θα τους ανατεθούν γενικά καθήκοντα όπως σε αντίστοιχους ομοιόβαθμους για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας. Άραγε η Υπηρεσία έχει έλλειψη σε στελέχη για μισθοτροφοδοσίες, γραφεία κίνησης, αξκούς καυσίμων, ή άλλα ανάλογα “επιχειρησιακά καθήκοντα” που θα καλυφθούν από τους βατραχανθρώπους;
- Τι τελικά θα κάνουν οι 10-15 βατραχάνθρωποι που θα μετατεθούν σε νησιά που θα είναι τόσο σημαντικό και δεν μπορούν να το κάνουν άλλα στελέχη των Ειδ. Δυνάμεων. (λάβετε υπόψη σας ότι ακόμα επικρατεί η άποψη “Βάλτε ένα βατραχάνθρωπο σε κάθε σκάφος με καθήκοντα ναυαγοσώστη για λόγους ασφαλείας” λες και υπόλοιπα στελέχη Αξκοί – Υπξκοί των Ειδ. Δυνάμεων είναι όντα της ξηράς και υστερούν σε κολυμβητικές ικανότητες!!!).
- Δεν διδασκόμαστε από λάθη του παρελθόντος όταν Υποστράτηγος Διευθυντής ΔΕΔ και νέος Δκτης ΣΧΑΛ έδιωξαν – ως “τιμωρία” για να δουν τι σημαίνει νησί – το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευμένων αλεξιπτωτιστών της ΣΧΑΛ (Αξκοί και Υπξκοί) που λόγω ποσότητας αλμάτων και εκτέλεσης ασκήσεων αλεξιπτωτισμού ακριβείας κατά τις επιδείξεις στο ΚΕΕΔ έναντι τιμωμένων επισκεπτών (από άλλα κράτη συνήθως, πολιτικά ή στρατ. πρόσωπα σε υψηλές θέσεις εξουσίας) είχαν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και το επίπεδο που ήταν αναγκαίο προκειμένου να παρουσιαστεί κάτι άξιο θαυμασμού και όχι λύπησης. Η χωρίς πρόβλεψη – μελέτη μετάθεση αυτού του προσωπικού είχε ως αποτέλεσμα να παίρνουν ΦΠ από τις Μονάδες που υπηρετούσαν για την ΣΧΑΛ τα υπόψη στελέχη με τα γνωστά αποτελέσματα οικονομικών εξόδων, ταλαιπωρίας και ήσσονος αποτελέσματος ως προς την τελική επιδίωξη.
- Τελικά η Υπηρεσία έχει κανόνες ή δρα κατά το δοκούν μπαλώνοντας τρύπες σύμφωνα με τις επιθυμίες κάποιου υψηλά ιστάμενου;
- Υπάρχει φροντίδα και κοινή αντιμετώπιση για τα στελέχη των Ειδ. Δυνάμεων ή υπάρχουν αρεστοί και πλειβείοι το οποίο επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά από τις παρούσες μεταθέσεις!
- Θα ωφεληθεί περισσότερο η Υπηρεσία αν τεθούν εκτός Ειδ. Δυνάμεων κάποιοι Υποβρύχιοι καταστροφείς (ή μήπως τελικά αυτό σκοπεύει να συμβεί για να γλιτώσει κάποια χρήματα από τις συντηρήσεις Υ/Κ;) βάζοντας το οικογενειακό συμφέρον ως πρώτιστη επιδίωξη και πως θα αναπληρώσει η Υπηρεσία το κενό όταν γνωρίζουμε πόσους Υ/Κ κερδίζει ανά σχολείο Υ/Κ του ΠΝ (από 0 έως 2).
- Πως εξηγείται το γεγονός Υ/Κ ερχόμενος από θέση εξωτερικού να μετατίθεται σε θέση εσωτερικού (τόπος 1ης επιθυμίας) και όχι σε κάποιο νησί αφού η υπηρεσία εκεί δηλώνει ότι έχει κενά;
Τελικά τι επιθυμούν κάποιοι στο ΓΕΣ και την ΔΕΔ; Να έχουν “κορμιά σε Μονάδες” που να ικανοποιούν αριθμούς και το μυαλό τους να είναι σε οικογένειες που βρίσκονται αλλού ή σε άλλης φύσεως προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας ΑΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ή είναι καλύτερα να έχουν στελέχη που πνεύμα και σώμα καθημερινά είναι προσηλωμένα στην Υπηρεσία τους με πάθος, κάνοντας αυτό που αγαπούν και επέλεξαν εθελοντικά ζώντας ταυτόχρονα σε μια νορμάλ οικογενειακή κατάσταση απαλλαγμένοι από δυσβάσταχτα προβλήματα”.