Η Ολομέλεια προτείνει πανελλαδική αποχή από την Τρίτη 25 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα συγκληθεί και πάλι για να επανακαθορίσει τη στάση της, ενώ τα διοικητικά συμβούλια των δικηγορικών συλλόγων θα συνεδριάσουν άμεσα για να επικυρώσουν ή όχι την απόφαση (το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συνέρχεται σήμερα υπό τον Β. Αλεξανδρή).
Η Ολομέλεια αποφάσισε, επίσης, να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, προκειμένου να τοποθετηθούν απέναντι στο σχέδιο ΚΠολΔ και στους περαιτέρω τρόπους αντίδρασης.
Στην απόφαση της Ολομέλειας μειοψήφισαν οι πρόεδροι 16 δικηγορικών συλλόγων (ανάμεσά τους και των μεγαλυτέρων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά) που τάχθηκαν υπέρ της τριήμερης κατ' αρχάς αποχής (25-27 Νοεμβρίου) με δημοψήφισμα. Οι δικηγορικοί σύλλογοι επισημαίνουν τους κινδύνους που συνεπάγεται το σχέδιο ΚΠολΔ με τις βουβές δίκες, τις αναγκαστικές εκτελέσεις-εξπρές και το προνομιακό για τις τράπεζες σύστημα πλειστηριασμών, που θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και προφανώς σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Διοικητικοί δικαστές
Εν τω μεταξύ, ολιγόλεπτες διακοπές των συνεδριάσεων θα πραγματοποιούν καθημερινά οι διοικητικοί δικαστές μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου, διαβάζοντας κείμενο διαμαρτυρίας για κυοφορούμενα νομοσχέδια και μέτρα που συρρικνώνουν το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και περιορίζουν την ανεξάρτητη δικαστική κρίση.
Σε χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών έστρεψαν τα πυρά τους κατά νομοσχεδίου που προωθεί ένα σύστημα εξωδιοικητικών και εξωδικαστικών διαδικασιών («ενδικοφανών»), μέσα από τις οποίες θα επιλύονται οι διαφορές των πολιτών με το κράτος (αντίστοιχο με τις ενδικοφανείς προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές διαφορές σε ειδικές επιτροπές του υπ. Οικονομικών).
Χρονοβόρα - δαπανηρή
Τη διαδικασία αυτή οι διοικητικοί δικαστές αποκρούουν ως «αμφίβολης αμεροληψίας, χρονοβόρα, δαπανηρή και αναποτελεσματική» για τον πολίτη, καθώς αποτρέπει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, γεγονός που δεν αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον της αλλά και για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα τονίζουν ότι με τα νέα μέτρα μειώνεται συνεχώς η εισαγωγή υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ σημαντικός αριθμός που έφθασαν σε αυτά εγκαταλείπονται, χωρίς να νομιμοποιούνται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, κρούοντας «καμπανάκι» για τον περιορισμό δικαιωμάτων αλλά και για ρυθμίσεις που «περιορίζουν εκ των προτέρων, κατευθύνουν στενά και πιέζουν χρονικά τη δικαστική κρίση».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΗΓΗ: ethnos.gr