Ο πολιτισμός μας είναι αδηφάγος και εξάντλησε τους ετήσιους αναλογούντες φυσικούς πόρους έξι μήνες νωρίτερα.
Έτσι, από σήμερα 1η Αυγούστου ζούμε κυριολεκτικά με «δανεικά» από τη γη.
Οι φυσικοί πόροι είναι το νερό, ο καθαρός αέρας που εισπνέουμε, η καλλιεργήσιμη γη και πολλά ακόμη απαραίτητα για τη ζωή.
Έτσι ήδη έχουμε «οικολογικό χρέος» τόσο νωρίτερα από την τυπική ημερομηνία που αθα έπρεπε να καταναλώσουμε τους πόρους (το τέλος του έτους δηλαδή).
Κάθε χρόνο συντομεύει ο χρόνος κατανάλωσης των αναλογούντων πόρων. Πέρυσι ήταν μία μέρα νωρίτερα, στις 2 Αυγούστου. Η επίσημη μέτρηση άρχισε το 1986.
«Ένα έτος δεν φτάνει πια για να αναγεννηθούν οι φυσικές πηγές που χαλάμε για να επιβιώσουμε» λέει η Global Footprint Network που ανακοινώνει κάθε χρόνο την «Υπέρβαση των Πόρων της Γης».
«Θα χρειαζόμασταν σήμερα το αντίστοιχο 1,7 Γης για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας», υπογραμμίζει η Βαλερί Γκραμόν του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).
Η εξάντληση «επιταχύνθηκε εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης», εξηγεί η Βαλερί Γκραμόν, η οποία υπενθυμίζει πως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στους σκουπιδοτενεκέδες. «Δυσκολεύουμε την ικανότητα του πλανήτη να αναγεννάται», αντλώντας για παράδειγμα από τα αποθέματα ψαριών, προσθέτει.
Η κατάσταση διαφέρει πολύ ανάλογα με τη χώρα. «Έχουμε διαφορετικές ευθύνες: μικρές χώρες με μικρό πληθυσμό, όπως το Κατάρ και το Λουξεμβούργο, έχουν εξαιρετικά ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα», υπογραμμίζει ο Πιέρ Κανέ του WWF. Αν το σύνολο της ανθρωπότητας ζούσε όπως αυτοί, η «Ημέρα της υπέρβασης» θα ερχόταν από τις 9 ως τις 19 Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, σε μια χώρα όπως το Βιετνάμ, η ημερομηνία υπέρβασης είναι η 21η Δεκεμβρίου.
«Οφείλουμε να περάσουμε από την κραυγή συναγερμού στη δράση», εκτιμά ο Πιέρ Κανέ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα άνοδο των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017, έπειτα από τρία χρόνια σταθεροποίησης.
Πηγή: reader.gr