Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 27/09/2021

Αναλυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών αναφέρουν την σωστή ταχύτητα κίνησης για οικονομία καυσίμου ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον οδήγησης.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι η κατανάλωση καυσίμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το αγοραστικό κοινό δίνει μεγάλη σημασία σε αυτήν, ενώ όταν ένας κατασκευαστής παρουσιάζει ένα καινούριο μοντέλο δίνει συγκεκριμένες τιμές κατανάλωσης καυσίμου. Βέβαια, όπως μας αναφέρουν οι αναλυτές, οι εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης δεν είναι ακριβείς και απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα.

Για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ενός καινούριου αυτοκινήτου, θα πρέπει να προσθέσετε περίπου 20% παραπάνω στις εργοστασιακές τιμές. Η διαφορά στην κατανάλωση εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι πραγματικές συνθήκες (κλίσεις, επιτάχυνση, λάθος σχέση στο κιβώτιο, το μποτιλιάρισμα κ.α.) απέχουν αρκετά από τις εργαστηριακές που πραγματοποιούν οι κατασκευαστές και μοιάζουν ιδανικές.

Fuel Consumption 2

Ποια όμως είναι η ενδεδειγμένη ταχύτητα κίνησης για να πετύχετε την μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμου; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανικότερη ταχύτητα κίνησης για τις λεωφόρους των πόλεων είναι τα 70 με 75 χλμ./ώρα, αρκεί βέβαια να το επιτρέπουν και οι συνθήκες κίνησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός δεν θα πρέπει μόνο να μην ξεπεράσει αυτή την ταχύτητα, αλλά να την φτάσει όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και ομαλά, με σταδιακή και ήπια επιτάχυνση, και σωστές αλλαγές σχέσεων λίγο πριν την δεύτερη χιλιάδα στροφών περιστροφής του κινητήρα.

Το γρήγορο ανέβασμα και η σωστή επιλογή σχέσης στο σασμάν του αυτοκινήτου μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου. Για αυτό οι ειδικοί αναφέρουν να κινούμαστε με την υψηλότερη δυνατή σχέση σε περίπτωση που έχουμε χειροκίνητο κιβώτιο, και σε περίπτωση που έχουμε αυτόματο κιβώτιο να επιλέξουμε το οικονομικό προφίλ λειτουργίας ή να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να επιλέγουμε εμείς χειροκίνητα την επιθυμητή σχέση.

Fuel Consumption 3

Ένα από τους μεγαλύτερους εχθρούς της οικονομικής οδήγησης είναι οι υψηλές ταχύτητες κίνησης, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και διαφορά εξοπλιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο κλιματισμός, τα κλιματιζόμενα/θερμαινόμενα καθίσματα κ.α..

Τέλος, η ενδεδειγμένη ταχύτητα κίνησης εκτός αστικού ιστού (επαρχιακός) είναι τα 80 χλμ./ώρα, πάντα με την μέγιστη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση καυσίμου είναι η χαμηλότερη δυνατή μιας και ο κινητήρας δεν πιέζεται και δεν υπάρχουν τα σταμάτα/ξεκίνα των πόλεων.

Πηγή: carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis