Με συναυλία στο Ναύπλιο γιόρτασε το Λιμενικό Σώμα τα 100 χρόνια ιστορίας του (βίντεο)
Εικόνα
12:47 | 15/09/2019
Συναυλία της Μπάντας Λιμενικού Σώματος - ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου ντόπιων και επισκεπτών.
[custom:google-ads]
Η συναυλία από την Μπάντα του Λ.Σ πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Πλατεία Συντάγματος με γνωστές μελωδίες κυρίως από Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970.
Τραγούδησαν ο Αρχικελευτής ΛΣ Ιώαννης Ζωιτάκης και η γνωστή καλλιτέχνις Βανέσα Αδαμοπούλου.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τιμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Βρεττό Γεώργιο.
Στις 22 Μαρτίου 1919 ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα
Στις 22 Μαρτίου 1919, πριν 100 χρόνια, καταχωρήθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο τεύχος 67 Α, με το άρθρο 3 του Ν.1753/1919 «Περί τροποποιήσεως του νόμου περί διοικήσεως του Εμπορικού Ναυτικού και προσθήκης συναφών διατάξεων» η ληξιαρχική πράξη γέννησης του «ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ». «…Το προσωπικόν της Διευθύνσεως του Εμπορικού Ναυτικού, της επιθεωρήσεως των υπηρεσιών αυτού, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και των Λιμενικών Αρχών, αποτελεί ίδιον σώμα, το "Λιμενικόν"…».
Έτσι «γεννήθηκε» το Λιμενικό Σώμα το οποίο μετά από δυο μήνες άρχισε να οργανώνεται με το από 1-6-1919 Β.Δ. «Περί οργανώσεως του Λιμενικού Σώματος» Με το νόμο 3922/2011 έγινε Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.
Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, συνεχίζει σήμερα την πορεία του έχοντας μια υπεραιωνόβιο πείρα. Μια πείρα, από την οποία ευχόμαστε να αντλεί χρήσιμα συμπεράσματα για να συνεχίζει την πολύτροπο προσφορά του στην ελληνική ναυτιλία και κοινωνία και όχι μόνο.
Η πορεία και το έργο του Λ.Σ.
Με βάση την ελπιδοφόρα και πολύπλευρη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τον ζήλο και την αφοσίωση όλων των στελεχών του, των αρχαιοτέρων και εμπειροτέρων που γαλουχούν και διαγράφουν την πορεία στο «νέο αίμα» που εισρέει στις φλέβες του Σώματος, το Λ.Σ. ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται.
Έτσι συνεχίζει με σταθερά βήματα και ανοδική πορεία το σημαντικό έργο του, τόσο στον ατέρμονα κύκλο των ναυτιλιακών προβλημάτων, όσο και στην πολυσχιδή και πολύπλευρη προσφορά της λιμενικής υπηρεσίας.
Αναδεικνύεται σ' ένα ισχυρό και δυναμικό Σώμα που κατέχει επάξια τη θέση που του τάσσει η πολιτεία, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες του και ενισχύοντας τη δύναμη του σε έμψυχο υλικό και επιχειρησιακά μέσα.
Η συνολική δύναμη του σε ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται σε 7.500 χιλιάδες άτομα και διευρύνονται συνεχώς εν όψει των αυξημένων απαιτήσεων αστυνόμευσης των Λιμένων της χώρας με σκοπό το γενικότερο εκσυγχρονισμό και ισχυροποίηση της τάξης και ασφάλειας μιας Ευρωπαϊκής χώρας, ναυτικά προσανατολισμένης όπως είναι η Ελλάδα.
Το Λ.Σ. για να αντεπεξέλθει στις πολύπλευρες και πολυδιάστατες δραστηριότητες του, δηλαδή την επιτήρηση των συνόρων, την αστυνόμευση των λιμένων, την παροχή βοήθειας και διάσωσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την πάταξη της παράνομης δράσης, είναι εφοδιασμένο και συνεχώς αναπροσαρμόζει τον εξοπλισμό του.
Διαθέτει αξιόμαχα σκάφη, ναυαγοσωστικά, περιπολικά, καταδιωκτικά και αστυνομικά που δίνουν το επιβλητικό τους παρόν σε κάθε περίσταση εθνικής ανάγκης. Για τους ίδιους σκοπούς διαθέτει αεροσκάφη για την επιτήρηση και αστυνόμευση του θαλασσίου χώρου, ενώ για την από ξηράς εξυπηρέτηση διαθέτει ανάλογο τροχαίο υλικό.
Τέλος, το Λ.Σ. επανδρώνει ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών στο κέντρο και την περιφέρεια στεγάζει τις Λιμενικές Αρχές, τις Ναυτικές Σχολές και συντονίζει από το ΥΕΝ ένα ανυπολόγιστης χρησιμότητας κέντρο έρευνας και διάσωσης. Επίσης, με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, τις Τελωνειακές Αρχές και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες με απώτερο σκοπό την προαγωγή του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος.
Παράλληλη και ισάξια είναι η προσφορά του Λ.Σ. στο ναυτιλιακό τομέα όπου με εργώδεις προσπάθειες στα θέματα της ναυτιλίας, της ναυτεργασίας και των άλλων κλάδων της αρμοδιότητας του ΥΕΝ αποτελούν βασικό αντικείμενο απασχόλησης των ανωτέρων στελεχών του. Εξάλλου, η παγκοσμιότητα της ναυτιλίας ως κλάδου των θαλασσίων μεταφορών και η ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, τις διεθνείς συμβάσεις, την εκπαίδευση των ναυτικών, το διεθνή ανταγωνισμό και γενικά την παρακολούθηση των διεθνών ναυτιλιακών εξελίξεων, φέρουν το Λ.Σ. να μετέχει ενεργά στις εργασίες των ναυτιλιακών Οργανισμών για τη διαμόρφωση μέτρων καθοριστικής σημασίας για την Ελληνική Ναυτιλία.
Συνοψίζοντας, το Λ.Σ. ασκώντας μια πολύπλευρη και πολυμέριμνη αρμοδιότητα μπορεί να δράσει ως υπεύθυνη ναυτιλιακή διοίκηση, ικανή να αντιμετωπίσει σφαιρικά τα προβλήματα της ναυτιλίας και των λιμένων. Τα στελέχη του Λ.Σ. έχουν συνειδητοποιήσει την καταλυτική τους δράση ώστε με την εργασία τους, με ζήλο και με την αδιάκοπη ενημέρωση τους σ' ένα τόσο ευρύ και συνεχώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο γνωστικό πεδίο, μπορούν να διατηρήσουν ακέραια και σεβαστή την παρουσία του Σώματος για την επιτέλεση της αποστολής του.
Το 1946 ύστερα από κατάλληλη επιλογή μεταξύ των υπό κατάταξη Λιμενοφυλάκων, συγκροτήθηκε το Δεκέμβριο η πρώτη μπάντα του Λ.Σ., η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία του Υποπλοιάρχου Καβελαρά και τη μουσική διεύθυνση του υπαξιωματικού Χ. Παύλοβιτς, προερχόμενου από τη Μουσική του Π.Ν. Από το Νοέμβριο του 2017 Διευθυντής της Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ είναι ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Βρεττός Γεώργιος.