Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 17/05/2015

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Αμπού Σαγιάφ,ανώτατο αξιωματούχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, κατά τη διάρκεια της πρώτης χερσαίας επιχείρησης η οποία διεξήχθη επισήμως για τη σύλληψη μέλους του Ισλαμικού Κράτους.

"Υπό την ηγεσία του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα), οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ πραγματοποίησαν επιχείρηση στην ανατολική Συρία για να συλλάβουν ανώτατο αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους, τον Αμπού Σαγιάφ, και τη σύζυγό του", εξήγησε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν.

Νεκρός σε ανταλλαγή πυρών 

Κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης -της πρώτης που ανακοινώνεται από τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού κράτους για τη σύλληψη μέλους της ηγεσίας του- ο Αμπού Σαγιάφ "σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις αμερικανικές δυνάμεις", διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι κανείς αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίσθηκε ή σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση. Ωστόσο δεν δόθηκε κανένα στοιχείο για τον αριθμό των στρατιωτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Αμπού Σαγιάφ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εποπτεία παράνομων δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σημαντικών πηγών εισοδήματος "που επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση να συνεχίζει τις ωμότητες και να καταδιώκει χιλιάδες αθώους πολίτες". Ο Αμπού Σαγιάφ είχε εμπλακεί και σε πολεμικές επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο του τομέα της Άμυνας, ο Αμπού Σαγιάφ ήταν οικονομικός υπεύθυνος της οργάνωσης, με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκε χθες στο Αλ-Ομαρ, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Συρίας και που σήμερα τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Τα μέλη της επίλεκτης ομάδας Delta έφθασαν στο στρατόπεδο του Αμπού Σαγιάφ με ελικόπτερα Black Hawk, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Και συμπλοκές σώμα με σώμα 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν γυναίκες και παιδιά ως ασπίδες, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν "να διαχωρίσουν τους αθώους" και να σκοτώσουν περισσότερους από 10 μαχητές, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. "Σε κάποια στιγμή, οι ανταλλαγές πυρών έγιναν από πολύ κοντινή απόσταση και υπήρξαν συμπλοκές σώμα με σώμα".

Η σύζυγος του Αμπού Σαγιάφ, η Ουμ Σαγιάφ, η οποία είναι επίσης μέλος της οργάνωσης και "διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στις τρομοκρατικές δραστηριότητες", συνελήφθη και βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

"Η επιχείρηση επέτρεψε επίσης την απελευθέρωση μίας νεαρής γεζίντι, που φαίνεται ότι κρατείτο ως σκλάβα από το ζευγάρι. 'Eχουμε την πρόθεση να τη στείλουμε στην οικογένειά της το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε η Μπερναντέτ Μίχαν.

Η Ουάσινγκτον διευκρινίζει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των ιρακινών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis