Η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα βέλη της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, για την τακτική της «ήπιας διαχείρισης» που ακολούθησε η αστυνομία απέναντι στους αντιεξουσιαστές που είχαν καταλάβει για 19 ημέρες το ιστορικό κτίριο στα Προπύλαια.
Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, η κατάληψη τερματίστηκε ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν επτά γυναίκες και επτά άντρες που βρίσκονταν μέσα στην Πρυτανεία. «Θα συνεχίσουμε την πολιτική της ήπιας διαχείρισης και όχι την αποτυχημένη στρατηγική της μηδενικής ανοχής», σχολίασαν στο «Εθνος της Κυριακής» συνεργάτες του κ. Πανούση, αμέσως μετά την εκκένωση του κτιρίου. Η κατάληψη αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή την απεργία πείνας φυλακισμένων μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε». Οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών και ειδικότερα από το 2012 και μετά εφάρμοσαν απαρέγκλιτα το δόγμα της «μηδενικής ανοχής».
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρατήσει μόνο την «ανοχή» και να ακολουθήσει το δόγμα της «ήπιας διαχείρισης». Αποσύρθηκαν τα ΜΑΤ, έφυγαν οι κλούβες από τα Εξάρχεια και οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν είναι αυτό πορεία, είναι παρωδία, φέρτε πίσω την αστυνομία».
Το α' τετράμηνο του 2015, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν διακριτική παρουσία στις πορείες των αντιεξουσιαστών, χωρίς να επεμβαίνουν, όπως γινόταν στο παρελθόν, ενώ η σύντομη σε διάρκεια κατάληψη στο κτίριο της Νομικής και οι φθορές σε αγάλματα και υποδομές προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ που επιτέθηκαν στον κ. Πανούση, κατηγορώντας τον ότι η αστυνομία έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή.
Τα ευρήματα
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει έκθεση της αστυνομίας στην οποία έχουν συγκεντρωθεί οι αριθμοί των συλλήψεων, φθορών και εμπρησμών που έχουν σημειωθεί σε πορείες τα τελευταία δύο έτη, αλλά και πόσες καταλήψεις έγιναν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και δημόσια κτίρια. Μέσα από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας προκύπτουν με ανάγλυφο τρόπο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του δόγματος της «μηδενικής ανοχής» αλλά και του δόγματος της «ήπιας διαχείρισης».
Η ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχει γίνει για το α' τετράμηνο των ετών 2012-2015 και έχει καταμεριστεί ανά συμβάντα σε πορείες. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έκθεσης, οι αστυνομικοί που έχουν τραυματιστεί σε πορείες και διαδηλώσεις κατά το α' τετράμηνο των ετών 2012, 2013, 2014 και 2015 είναι 253, 6, 20 και 14 αντίστοιχα.
Η επεξεργασία των συγκεκριμένων τετραμήνων έχει και ποιοτική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία οι τραυματισμοί του 2015 είναι επιπόλαιοι και κανείς δεν νοσηλεύτηκε. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχη ανάλυση για τα προηγούμενα έτη. Οι συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν σε επεισόδια κατά την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, όταν και υιοθετήθηκε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στις «εστίες ανομίας», ανήλθαν συνολικά στις 143. Το α' τετράμηνο του 2012 συνελήφθησαν 108 άτομα, ενώ το ίδιο τετράμηνο το επόμενο έτος οι συλλήψεις ήταν 35.
Ο κ. Βασίλης Κικίλιας διαδέχθηκε το 2014 τον κ. Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος δεν εγκατέλειψε την πολιτική του προκατόχου του και της κυβέρνησης της ΝΔ. Το α' τετράμηνο του 2014 με τον κ. Κικίλια πολιτικό προϊστάμενο της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν 33 συλλήψεις ατόμων σε πορείες, ενώ το 2015 με υπουργό τον κ. Πανούση έγιναν 34.
Η αστυνομία έχει καταγράψει και τα περιστατικά υλικών ζημιών, καταστροφών και φθορών που έγιναν σε πορείες, και το α' τετράμηνο του 2014 ανέρχονται στις 65 περιπτώσεις. Αφορούν θραύσεις υαλοπινάκων, μαρμάρων, φθορές οχημάτων, αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους κ.ά.
Για το ίδιο διάστημα το έτος 2013 καταγράφηκαν 9 περιστατικά σε δημόσια κτίρια και 9 που αφορούν φθορές οχημάτων καθώς επίσης και 2 εμπρησμοί ΙΧ. Το 2014 σημειώθηκαν 38 περιστατικά, με κυριότερα εμπρησμούς σε οχήματα, σπάσιμο βιτρινών και στάσεων λεωφορείων. Επί υπουργίας Πανούση και για το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί 33 περιστατικά, με τα 19 να αφορούν αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους, όπως έγινε στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, δημαρχεία και δημόσια κτίρια, που αποτέλεσαν και «πεδίο μάχης» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι μόνο το 2014 έγιναν 23 καταλήψεις. Για το χρονικό διάστημα 2004-2009 έχουν σημειωθεί 45 καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το διάστημα 2011-2014 ο αριθμός ανέρχεται στις 20 καταλήψεις. Αντίστοιχα στοιχεία για καταλήψεις που έγιναν το α' τετράμηνο του 2015 δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας.
Συχνό φαινόμενο εμπρησμοί και καταστροφές
«Ανοχύρωτη πόλη» τα Εξάρχεια
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κομμάτι της αστυνομικής έκθεσης που αφορά μόνο την περιοχή των Εξαρχείων. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής» αφορούν καταστροφές και εμπρησμούς. Συγκεκριμένα, από 21 Ιουνίου του 2012 (υπουργός Ν. Δένδιας) μέχρι και τις 10 Ιουνίου του 2014 (υπουργός Β. Κικίλιας) οι εμπρησμοί από άγνωστους δράστες (κουκουλοφόρους) στα Εξάρχεια έφτασαν τους 51. Δεν είναι διαθέσιμα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εμπρησμών αυτών, αν είναι δηλαδή μεγάλες ζημιές ή περιορισμένες. Ωστόσο, έχουν γίνει σε βάρος οχημάτων, καταστημάτων, τραπεζών, ιδιωτικών επιχειρήσεων δικηγορικών γραφείων κ.ά.
Για το ίδιο ακριβώς διάστημα και περιοχή, οι φθορές που αναγράφονται στα ενημερωτικά σημειώματα της Ασφάλειας Αττικής και έχουν συγκεντρωθεί στην εν λόγω έκθεση φτάνουν τα 18 περιστατικά. Και πάλι δεν διευκρινίζεται αν είναι εκτεταμένες οι καταστροφές και ο τρόπος καταγραφής τους.
Δηλαδή αν ένα κτίριο που κάηκε ολοσχερώς καταμετράται ως ένα περιστατικό. Επίσης, τα Προπύλαια είχαν τεθεί υπό κατάληψη ακόμη δύο φορές κατά τη διετία 2013 - 2014. Στις 24 Απριλίου 2013 ομάδες αντιεξουσιαστών είχαν υποστείλει την ελληνική σημαία από τον ιστό των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ύψωσαν στη θέση της τη μαυροκόκκινη, προχωρώντας σε κατά-ληψη του κτιρίου της Πρυτανείας.
69 προσαγωγές
Η αστυνομία είχε επέμβει και είχε πραγματοποιήσει 69 προσαγωγές, εκ των οποίων οι έξι είχαν μετατραπεί σε συλλήψεις με την κατηγορία προσβολής συμβόλων. Οι αντιεξουσιαστές είχαν προβεί στην κατάληψη, ζητώντας να σταματήσει η παρέμβαση στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org και στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «98FM». Εναν χρόνο μετά, στις 20 Νοεμβρίου, το ιστορικό κτίριο στα Προπύλαια είχε τεθεί και πάλι υπό κατάληψη και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν είχε γίνει καμία σύλληψη.
Και οδηγηθήκαμε στη φετινή 19ήμερη κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας που οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση την κυβέρνηση με το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για προκλητική πολιτική και στάση απέναντι στους καταληψίες κατηγορήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το κατειλημμένο κτίριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια να τίθεται υπό ασφυκτικό κλοιό μόνο την τελευταία εβδομάδα, όταν και ξεκίνησαν και οι συλλήψεις και οι προσαγωγές καταληψιών.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
[email protected]
http://www.ethnos.gr