Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:39 | 19/03/2015
Ενα απόσπασμα από μια δικογραφία που είχε σχηματίσει το 2011 η ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση των 217 νονών της νύχτας καθοδηγεί τις έρευνες των διωκτικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της προ ενός μηνός εν ψυχρώ δολοφονίας του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη. Στη δικογραφία αυτή υπάρχουν αναφορές στο «ψευδώνυμο» αλλοδαπού ποινικού που θεωρείται βασικός ύποπτος για «σύμπραξη» στη δολοφονία του 43χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου. Αυτός παρουσιάζεται ως «εντολοδόχος» της ελληνικής μαφίας σε συμβόλαια θανάτου.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν «ιδιαίτερα πιθανό η συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση να προέρχεται από το οργανωμένο έγκλημα, παραμένει όμως άγνωστο αν σε αυτή την περίπτωση υπήρξε και συνεργασία με "αντάρτες πόλης"». Γι' αυτόν τον λόγο η ΕΛ.ΑΣ. επανεξετάζει δύο επιστολές που συνέταξαν μέλη των «Πυρήνων» και ο Χριστόδουλος Ξηρός και εξετάζεται αν συσχετίζονται με τη συγκεκριμένη δολοφονία.
 
Τρεις ένοπλοι με Καλάσνικοφ και εννιάρι όπλο πυροβόλησαν 43 φορές τον 47χρονο αρχιφύλακα στις 21 Φεβρουαρίου 2015. Από βαλλιστικούς ελέγχους έγινε γνωστό ότι το Καλάσνικοφ είχε χρησιμοποιηθεί σε ανεξιχνίαστη απόπειρα διάρρηξης τράπεζας στον Ασπρόπυργο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 που αποδίδεται σε συμμορία ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Οι ίδιοι συνδέθηκαν με ένοπλη ληστεία σε πρατήριο στην ίδια περιοχή.
 
Η αναφορά
 
Από την τότε έρευνα όμως και την εξέταση του βίντεο της επίθεσης στην τράπεζα, όπου διακρινόταν ένα ιδιαίτερα ψηλό άτομο, και από ορισμένα άλλα ευρήματα οι αστυνομικοί είχαν εκφράσει υπόνοιες ότι δράστης πιθανόν ήταν ένας 35χρονος Ρωσοπόντιος που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για παρεμφερή αδικήματα και είχε αποκτήσει διασυνδέσεις με έλληνες νονούς της νύχτας. Για τον συγκεκριμένο ύποπτο υπήρχε αναφορά στο διαβιβαστικό έγγραφο που συντάχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2011 για την πολυσύνθετη δράση κυκλωμάτων εκβιαστών και βομβιστών που εκπορευόταν και πάλι μέσα από τις φυλακές.
 
Στη σελίδα 41 του εγγράφου υπήρχε αναφορά σε μια «Ρωσίδα» που θα αναλάμβανε εκ μέρους βαρυποινιτών τη δολοφονία δύο άλλων ποινικών. Οπως σημειώνεται, «ένας κρατούμενος ποινικός δίνει εντολή στον Χ. (άλλον κατηγορούμενο για την υπόθεση των 217 "νονών") να συναντηθεί με μία "Ρωσίδα" στην εκκλησία της περιοχής των Αγίων Αναργύρων και να μην έχει το κινητό τηλέφωνο μαζί του. Λέγοντας "Ρωσίδα" ο βαρυποινίτης εννοεί έναν εκτελεστή υπήκοο Ρωσίας με τον οποίο συναντήθηκε τελικά ο Χ. έξωθεν του συγκεκριμένου ιερού ναού».
Στη συνέχεια μνημονεύεται ότι στο ίδιο ραντεβού δόθηκαν φωτογραφίες των επικείμενων στόχων, για να συμπληρωθεί με τη φράση «ο δικηγόρος διαβάζει τη δικογραφία», που αποδίδεται ως ότι «ο εκτελεστής ετοιμάζει το σχέδιο δολοφονίας». Αυτό το «συμβόλαιο θανάτου» όμως δεν εκτελέστηκε ποτέ.
 
Τώρα οι αστυνομικοί επανεξετάζουν τον φάκελο του «ρώσου εκτελεστή» αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι είτε συμμετείχε στην εκτέλεση του αρχιφύλακα είτε έδωσε το Καλάσνικοφ της επίθεσης.
 
Οι επιστολές
 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο στέκονται σε δύο επιστολές που βρέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική σε «γιάφκες» του Χριστόδουλου Ξηρού. Σε μία από αυτές έγκλειστοι αντιεξουσιαστές αναφέρονταν σε σχέδιο δολοφονίας ενός «σαδιστικού καθικιού» σωφρονιστικού υπαλλήλου, η ταυτότητα του οποίου όμως δεν προσδιορίζεται. Το σχέδιο φαίνεται να μην υλοποιήθηκε επειδή, όπως λένε, «έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο σχέδιο "Γοργοπόταμος" για ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού».
 
Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι σε άλλη επιστολή οι ίδιοι αντιεξουσιαστές μνημονεύουν ως «φίλο μας» έναν έλληνα ποινικό που έχει εμπλακεί σε ληστείες και θεωρείται από τους βασικούς υπόπτους - σε συνεργασία με τον προαναφερόμενο «Ρωσοπόντιο» - και για τη δολοφονία του Σεραφείμ Γκαλιμάνη.
 
Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι στην προκήρυξη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» τον Μάιο του 2014 για την αποστολή του δέματος-βόμβας στο ΑΤ Ιτέας με αφορμή τον θάνατο του κρατουμένου Ιλία Καρέλι στη Νιγρίτα υπήρχε ένα σημείο που προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό. Στις κατηγορίες για τις ενέργειες των σωφρονιστικών υπαλλήλων ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται «αυτή η άθλια φάρα τσοπάνηδων και μπεκρήδων κάνει μεγάλο λάθος. Ο εχθρός πάντα έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση όπου και αν κρύβεται». Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι «ο δολοφονηθείς αρχιφύλακας Δομοκού στη φυλακή είχε το παρατσούκλι "τσοπάνης", αφού συνήθιζε μάλιστα να κρατά και γκλίτσα καθώς είχε πρόβλημα με το γόνατό του».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. έχουν υπάρξει «τριβές» αφού πολλοί υποστήριζαν ότι «δεν έπρεπε να αναφερθούν αμέσως τα ευρήματα της βαλλιστικής εξέτασης που προσδιόριζαν ότι το όπλο είχε χρησιμοποιηθεί από ποινικούς. Αν υποθέσουμε ότι στην επίθεση συμμετείχαν "αντάρτες πόλης", ίσως να μην ήξεραν την προϊστορία του όπλου και δεν θα αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την ενέργεια. Και ίσως μείνουν σκοτεινά σημεία για μεγάλο διάστημα...».
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis