Το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεργάζεται με μία νέα τεχνολογική επιχείρηση στην Κοιλάδα της Τεχνολογίας (Silicon Valley) προκειμένου να ολοκληρώσει στην ανάπτυξη ενός μικροφώνου κι ακουστικού που έχει τόσο μικρό μέγεθος, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα ανθρώπινο δόντι, μεταδίδει το ABC News.
Η συσκευή, έχει το παρατσούκλι “μικρόφωνο γομφίου” (molar mic) κι έχει σχεδιαστεί για την μετάδοση ενός κρυπτογραφημένου ασύρματου σήματος, που μπορεί να μεταδοθεί καθαρά στην διάρκεια ενός τυφώνα, αλλά και να λάβει απάντηση το ίδιο καθαρά. Η μετάδοση και η λήψη του σήματος γίνεται μέσα στο ανθρώπινο στόμα, χωρίς να υπάρχει η ανάγκης να φοράει κάποιος ακουστικό.
Καθώς ο ήχος της φωνής καταγράφεται απευθείας από την πηγή της, τα μάγουλα και τα ούλα δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο στους εξωτερικούς ήχους, έτσι η συσκευή αυτή, έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σχεδόν παντού, σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσαν στο ABC News, οι δημιουργοί του, που το αναπτύσσουν τεχνολογικά, όπως και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί, οι οποίοι το έχουν δοκιμάσει.
Τα εισερχόμενα ασύρματα σήματα λαμβάνονται άμεσα μέσα από το στόμα κι μετατρέπονται από ένα μικροκύκλωμα σε μηχανική ενέργεια που δονεί αμυδρά το δόντι και περνάει άμεσα μέσω του σαγονιού, παρακάμπτοντας τα αυτιά, στα ακουστικά νεύρα του εγκεφάλου.
[custom:google-ads]
Η συσκευή εκμεταλλεύεται την φυσική ικανότητα που έχει το ανθρώπινο σώμα για την μετάδοση του ήχου στο εσωτερικό του.
Εάν κάποιος μασήσει τραγανά τσιπς πατάτας, θα καταλάβει την αρχή με την οποία λειτουργεί η συσκευή.
Τον προηγούμενο μήνα, η Sonitus, η εταιρία από την Καλιφόρνια που αναπτύσσει την συσκευή, έλαβε συμβόλαιο δέκα εκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό Πεντάγωνο, προκειμένου να προσαρμόσει την τεχνολογία της, στις στρατιωτικές ανάγκες.
Μετά από την στρατιωτική της χρήση, η συσκευή αναμένεται ότι θα διατεθεί στην αγορά.
Το αναφερόμενο πρόγραμμα για το μικρόφωνο του γομφίου αποτελεί μία από τις πρώτες επιτυχίες της ομάδας αμυντικής καινοτομίας του πενταγώνου (Pentagon’s Defense Innovation Unit -DIU). Πρόκειται για μία νέα εξειδικευμένη και σχετικά νέα ομάδα που ψάχνει κι εντοπίζει τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν στο εμπόριο και οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις στρατιωτικές ανάγκες. Μετά τον εντοπισμό μιας νέας καινοτομικής τεχνολογικής λύσης, ακολουθεί η υπογραφή συμβολαίου.
Παραδοσιακά, τα συμβόλαια που υπογράφει το αμερικανικό Πεντάγωνο με τις μεγάλες αμυντικές εταιρίες για την παραγωγή αεροσκαφών, πλοίων ή αρμάτων μάχης για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ απαιτούν χρόνο και ουσιαστικό έλεγχο κατά την υλοποίησή τους, καθώς υπόκεινται σε ειδικούς μηχανισμούς εποπτείας.
Ωστόσο, αυτή θα ήταν μία προσέγγιση ασυμβίβαστη με τον τρόπο λειτουργίας των τεχνολογικών εταιριών και της ευελιξίας που τις διακρίνει.
Το 2015, ο τότε ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Ας Κάρτερ διέταξε την ίδρυση της DIU, μιας μικρής πειραματικής ομάδας, με επίσης χαμηλό προϋπολογισμό. Η στελέχωσή της, γίνεται από πολίτες, εν ενεργεία προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εφέδρους, αλλά κι εκτελεστικούς διευθυντές εταιριών στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η ομάδα αυτή, έχει την έδρα της στην Κοιλάδα της Τεχνολογίας κι έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί έξω από την παραδοσιακή στρατιωτική νοοτροπία, ενώ μέχρι σήμερα έχει υπογράψει για λογαριασμό του πενταγώνου 81 συμβόλαια, οικονομικής αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ειδικοί αναλυτές στον τομέα της τεχνολογίας και των αμυντικών συστημάτων, επισημαίνουν ότι η DIU είναι μία μικρή, αλλά ιδιαίτερη σημαντική ομάδα που έχει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που άρχισε ο Κάρτερ και συνεχίζει ο σημερινός ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, προκειμένου το πεντάγωνο να συμβαδίζει με την τεχνολογική καινοτομία.
Ο Μάτις επισκέφτηκε επισκέφτηκε την έδρα της ομάδας (Mountain View) το 2017, εκφράζοντας την υποστήριξή του για το πρόγραμμα όπως είχε μεταδώσει σχετικά το Associated Press.
“Η συνήθης διαδικασία των αμυντικών προμηθειών είναι ουσιαστικά αργή και γραφειοκρατική και μπορεί να εξελιχθεί σε αναποτελεσματική. Αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Σίνγκερ που είναι ειδικός στην στρατιωτική τεχνολογία και ειδικεύεται στα οπλικά συστήματα του 21ου αιώνα. “Έτσι, αναπτύσσουν αυτά τα προγράμματα που λειτουργούν εναλλακτικά ως προς τις συμβατικές προμήθειες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των νέων τεχνολογιών είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά. Αυτό ισχύει, είτε πρόκειται για Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) είτε για την επεξεργασία μεγάλου όγκου πληροφοριών είτε για την ρομποτική, Όλα αυτά είναι διαθέσιμα στην αγορά,” πρόσθεσε ο ίδιος.
Καθώς οι εταιρίες που αναπτύσσουν την τεχνολογία την έχουν ήδη διαθέσει στην αγορά, η DIU έχει την δυνατότητα να παρέμβει και μέσω συμβολαίων να χρηματοδοτήσει την έρευνα, αναλαμβάνοντας το οικονομικό κόστος της περαιτέρω ανάπτυξης στρατιωτικών εφαρμογών της τεχνολογίας αιχμής, που το πληρώνει η αμερικανική κυβέρνηση.
Ένα άλλο τεχνολογικό πεδίο, με το οποίο ασχολείται εντατικά η DIU είναι η ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων (drones) τα οποία αναπτύχθηκαν από τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη για μία εφαρμογή μεσιτικών συναλλαγών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ