Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:27 | 08/06/2017


Πολλά ειναι αυτα που ακούγονται για το Ειδικό Μισθολόγιο αλλα και το τι πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι των ΕΔ και των ΣΑ τα επόμενα χρόνια. 

"Θα έπρεπε η κυβέρνηση πρώτα να υλοποιήσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις υπερβολικές μειώσεις στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ με το ν.4093/2012 και μετά να έφερνε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο", δήλωσε στο OnAlert o Απόστολος Παπαπαρίσης ε.α. Αξκος ΣΞ.

  • Ακούγεται ότι το νέο Ειδικό Μισθολόγιο των ΕΔ και των ΣΑ δεν θα επιφέρει μεγάλες μισθολογικές αλλαγές; Ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές οι μισθοί του νέου ειδικού μισθολογίου συγκρινόμενοι με το σημερινό πληρωτέο θα έχει μία αύξηση στους μεγάλους βαθμούς, μία μικρή μείωση ή αύξηση στους μεσαίους βαθμούς και μία μείωση στους μικρούς βαθμούς. Αν η βάση υπολογισμού όμως ήταν βασισμένη στην πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. 

  • Τι εννοείτε ακριβώς; 

Advertisement

Θα έπρεπε η κυβέρνηση πρώτα να υλοποιήσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις υπερβολικές μειώσεις στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ με το ν.4093/2012 και μετά να έφερνε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο. Έτσι θα μπορούσε να γίνει σύγκριση αν και κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό το νέο ειδικό μισθολόγιο, που βασίζεται σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία, δίνοντας στην ουσία τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεπεράσει το σκόπελο των αποφάσεων του ΣτΕ. Εν κατακλείδι, με τη μη πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, άπαντα τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ, ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης, αδικούνται μισθολογικά από το νέο ειδικό μισθολόγιο.

  • Οπότε οι αποφάσεις του ΣτΕ θεωρούνται σαν να μην υπήρξαν ποτέ;

 Όχι ακριβώς. Η απαίτηση των αναδρομικών του υπόλοιπου 50% συνεχίζει να είναι απαιτητό από 1.8.2012 μέχρι και την έναρξη εφαρμογής του νέου ειδικού μισθολογίου για όλα τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ.

  • Τι πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι των ΕΔ και των ΣΑ τα επόμενα χρόνια;

Συνεχείς μειώσεις. Ελάχιστοι απόστρατοι από 1.1.2020 και μετά θα λαμβάνουν αισθητά πάνω από 1.000 ευρώ. Θα διασωθούν μόνον όσοι έχουν πολλά συντάξιμα χρόνια, όπως ιπτάμενοι, καταδρομείς κλπ.

  • Μπορείτε να μας πείτε τις μειώσεις ανά έτος;

Βεβαίως. 1η μείωση: Στις 1.1.2018 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών λόγω της επιστροφής του 50% με το ν.4307/2014, των μειώσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας [μηνιαία μείωση μέχρι και 100 ευρώ]. 2η μείωση: Από 1.1.2019 θα περικοπεί η προσωπική διαφορά μέχρι και το 18% της κύριας σύνταξης [μηνιαία μείωση μέχρι και 200 ευρώ]. 3η μείωση: Θα καταργηθούν τα επιδόματα συζύγου [μηνιαία μείωση 35 ευρώ] και τέκνων [μηνιαία μείωση 50 έως 170 ευρώ από 1 έως 4 παιδιά] για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Οκτώβριο του 2011. 4η μείωση: Από 1.1.2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο στις 5.861 ευρώ [ετήσια μείωση για όλους 650 ευρώ].

  •  Ότι αναφέρατε για τις αποφάσεις του ΣτΕ, ισχύουν και για τους αποστράτους;

Σε γενικές γραμμές, ναι. Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι τα διεκδικούμενα ποσά για τα εν αποστρατεία στελέχη είναι κατά πολύ μικρότερα αφού η δεύτερη μείωση του ν.4093/2012 [άθροισμα συντάξεων από οιαδήποτε πηγή από 1.000 έως 1.500 ευρώ μείωση 5%, 1.500 έως 2.000 ευρώ μείωση 10%, κλπ], που αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, ουδέποτε κρίθηκε αντισυνταγματική. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με το ν.4387/2016 επήλθε η αποσύνδεση των μισθών των εν ενεργεία στελεχών με τις συντάξεις των εν αποστρατεία στελεχών, με ότι συνεπάγεται αυτό.

  • Σκέπτεστε ως απόστρατοι να προσφύγετε και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο;

Οι τρεις θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), όπως και άλλες πολλές ενώσεις και ομοσπονδίες, έχουν ήδη προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ κατά διατάξεων του ν.4387/2016 και ειδικότερα των άρθρων 14 και 33 «Αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων – Προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων» πλην όμως αν και είχε καθορισθεί η εκδίκαση στις 4.4.2017, πήρε παράταση για τις 2.6.2017. Στις 29.5.2017 μας ενημέρωσαν ότι αναβλήθηκε και πάλι με υπαιτιότητα το δημόσιο και ότι θα εκδικασθεί στις 6.10.2017. 

  • Τελευταίως σας βλέπουμε να πρωτοστατείτε στον αγώνα για επιβίωση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη]. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια και γι αυτό το θέμα;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές άδικες μειώσεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Αυτό όμως που επιφύλαξε η κυβέρνηση στις κυρίες που έχασαν το σύζυγό τους από 13.5.2017 και μετά, ξαφνικά ή μετά από επίπονη ανίατη ασθένεια, ξεπερνά κάθε όριο απανθρωπιάς και αναλγησίας. Καταργείται για πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία σύνταξη, αυτή της σύνταξης χηρείας, με ηλικιακά κριτήρια. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας από μεριάς των γυναικών αυτών, προκειμένου να τροποποιηθεί το επίμαχο άρθρο 12 του ν.4387/2016. Έχουν στο πλευρό τους 36 φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ οι ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ έχουν προσφύγει εκ μέρους τους ενώπιον του ΣτΕ και για το δικό τους θέμα. Αν και το δικαίωμα στη ζωή είναι αυτονόητο μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιμένει στις αποφάσεις της. Οψόμεθα!

www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis