Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:00 | 04/01/2015

Ένας κατάσκοπος προκειμένου να επιβιώσει πρέπει να είναι πραγματικά πολύ καλός στη δουλειά του. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αντιπάλου, να ανταποκριθεί ταχύτατα σε μια κρίση κοκ.

Στο βιβλίο “Δούλεψε όπως ένας κατάσκοπος: Επαγγελματικές Συμβουλές από έναν πρώην πράκτορα της CIA”, η JC Carleson γράφει για την εμπειρία της ως μυστική πράκτορας για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και μοιράζετε με τους αναγνώστες της συμβουλές για όσους θέλουν να “απογειώσουν” την καριέρα τους, βασιζόμενη στην δική της 8ετή εμπειρία στην Υπηρεσία.

Οι εννέα συμβουλές της μπορούν να βοηθήσουν, όπως υποστηρίζει, κάθε εργαζόμενο σε όποιο κλάδο και εάν απασχολείται και θα συμβάλουν όχι μόνο για να “επιβιώσει” εργασιακά αλλά και για να κατακτήσει την κορυφή.

Το Business Insider της Σιγκαπούρης παρουσιάζει συνοπτικά τα 9 tips που μπορείτε να βρείτε στο τρίτο κατά σειρά βιβλίο της η Carleson.

1. ”Μελετήστε” τον κλάδο και τις τάσεις που αναπτύσσονται

"Διαβάστε επιμελώς όλα τα περιοδικά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο κλάδο στον οποίο στοχεύετε να εργαστείτε". Παρακολουθείτε πιστά τις ειδήσεις για τη συγκεκριμένη βιομηχανία σε σημείο που να είστε σε θέση να απαγγείλετε από μνήμης τις τελευταίες τοποθετήσεις και δηλώσεις κορυφαίων εκπροσώπων ανταγωνιστών της εταιρείας στην οποία θέλετε να εργαστείτε ή ήδη δουλεύετε. Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Η εξοικείωσή σας με τις εξελίξεις για την εταιρεία και τον κλάδο γενικότερα θα πρέπει να είναι άπταιστη, να διαθέτετε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και να αναπτύξετε τη δυνατότητα να “βλέπετε” πως η μία είδηση και πληροφορία μπορεί να συνδέεται με την άλλη και εν τέλει να αλλάζει το τοπίο στο χώρο που εργάζεστε. Αναζητήστε τις νέες τάσεις και προσπαθήστε να κατανοήσετε τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο που απασχολείστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να γίνεται ένας πραγματικός και πολύτιμος “εμπειρογνώμονας” στον τομέα σας.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

2. ”Παγιδεύεστε” τα πρόσωπα από τα οποία κρίνεται η καριέρα σας

Κατά την προσπάθειά σας να δικτυωθείτε στην εταιρεία σας και γενικότερα στον κλάδο σας, θα πρέπει να εντοπίσετε και να δελεάσετε τα κατάλληλα πρόσωπα προκειμένου να αποκτήσετε σχέσεις μαζί τους.
“Οι πράκτορες της CIA περνούν αρκετό καιρό προσπαθώντας να διαμορφώσουν συγκεκριμένα...δολώματα, με προσωπικά χαρακτηριστικά για τα πρόσωπα που βάζουν στο στόχαστρο τους”. Ένα σωστό δόλωμα έχει τρία χαρακτηριστικά:
-δώστε του ένα λόγο για να σας συναντήσει
-δημιουργήστε ένα λόγο για να “συνδεθείτε” μαζί τουλάχιστον
-βρείτε λόγους για να συνεχίσετε την επικοινωνία μαζί τουλάχιστον

“Ένα καλό δόλωμα επιτρέπει και στις δύο πλευρές να δημιουργήσουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Ακόμη και εάν η σχέση αυτή βασίζεται στην απάτη”.

Παρόμοια με έναν πράκτορα της CIA , αν θέλετε να συναντήσετε κάποιον στον κλάδο σας , βρείτε έναν λόγο για τον οποίο θα θέλει να σας διαθέσει το χρόνο του. Το βασικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε είναι “τι μπορείτε να του προσφέρετε”. Προσεγγίζετε το στόχο με αυτό το σκεπτικό και σε καμία περίπτωση δεν ζητάτε εσείς χάρες και εξυπηρετήσεις κατά το αρχικό στάδιο των επαφών. Αφήστε τον άλλο να νοιώσει υποχρεωμένος...

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

3. Μην ρίχνετε τις άμυνές σας όσο “καλοί” και εάν είναι οι άλλοι μαζί σας

“Ο διπλανός σας στο γραφείο μπορεί να είναι ξαφνικά ιδιαίτερα ομιλητικός αν και σας ανταγωνίζεται για την επικείμενη προαγωγή. Σύμφωνα με τη πρώην πράκτορα και πλέον συγγραφέα Carleson, εσείς δεν θα πρέπει ποτέ να ρίχνετε τις άμυνές σας. Θα πρέπει πάντα να αναρωτιέστε -και να φροντίζετε να απαντάτε στο ερώτημα- γιατί κάποιος είναι ξαφνικά καλός μαζί σας ακόμη και εάν ήδη έχετε αποκτήσει μια σχετική οικειότητα”.

Όπως τονίζει μάλιστα: “οι πιο ταλαντούχοι, σκληρά εργαζόμενοι, οι πιο συμπαθείς συνάδελφοι είναι αυτοί που συνιστούν και τη μεγαλύτερη απειλή. Αυτό μπορεί να ακούγετε ως “κακία” αλλά θα πρέπει να θυμάστε πως στην πραγματικότητα διαρκώς σας συγκρίνουν με τους συναδέλφους σας όταν έρχεται η ώρα “της λήψης αποφάσεων για τις προαγωγές, τη χορήγηση μπόνους και τις ευκαιρίες για σταδιοδρομία”.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

4. Μην μοιράζεστε πολλές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

“Μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να ανταλλάξετε πληροφορίες προκειμένου να αποδείξετε τις γνώσεις σας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας για μια θέση στην ενός ανταγωνιστή , αλλά μια αξιόπιστη εταιρεία θα πρέπει να ενδιαφέρετε περισσότερο να μάθει για εσάς παρά για τον προηγούμενο εργοδότη σας”.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

5. Να θυμάστε πως οι υψηλών επιδόσεων άνθρωποι είναι πιο δύσκολα “διαχειρίσιμοι”

“Ένα άτομο υψηλών επιδόσεων είναι σαφώς πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση” και...διαχείρισή του. “Είτε για καλό είτε για κακό, έχουν τη δύναμη να ορθώσουν ανάστημα στους ανωτέρους τους, την ευφυΐα να αντιπαρατεθούν λεκτικά και τη γενναιότητα να τους αψηφήσουν. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μια σοβαρή πρόκληση από πλευράς διοίκησης”. Για καλύτερα ή χειρότερα , έχουν την εμπιστοσύνη να σταθεί στην εξουσία , την ευφυΐα να συζητήσουμε , και η γενναιότητα να αψηφά - τα οποία μπορεί να ανέλθει σε μια σοβαρή πρόκληση για τη διοίκηση”.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

6. Μην πιέζετε ανθρώπους που δουλεύουν καλύτερα μόνοι να εργαστούν σε ομάδα

Μην πιέζετε ταλαντούχα άτομα που εργάζονται καλά μόνοι τους, να συνεργαστούν με άλλους, όταν δεν μπορούν να συνεργαστούν καλά σε ομάδες. “Κάποιοι διαπρέπουν στο πλαίσιο συνεργασιών ...άλλοι κάνουν τη δουλειά τους καλά και θέλουν να τους αφήνετε ήσυχους να κάνουν μόνοι τους αυτό για το οποίο τους έχετε προσλάβει”.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

7. Μάθε και ανέλυσε τις αδυναμίες σου

“Ούτε οι καλύτεροι ηθοποιοί δεν καταφέρνουν να είναι διαρκώς ευέλικτοι όταν καλούνται να παίξουν ένα ρόλο. Μπορείτε να είστε όσο το δυνατόν παρατηρητικοί, να ανταποκρίνεστε άριστα και να είστε ευέλικτοι όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό αλλά πάντα θα υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες εκ της φύσεως σας, εξαιτίας της προσωπικότητάς σας ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου αμετάβλητου χαρακτηριστικού σας, θα βρεθείτε σε μειονεκτική θέση. Θα πρέπει να ξέρετε, όπως συμβουλεύει η Carleson, πως σας “βλέπουν” οι άλλοι και τι είναι αυτό που τους εκνευρίζει σε εσάς. Όταν τα κατανοήσετε όλα αυτά, θα πρέπει να μειώσετε κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές σας και να αναγνωρίσετε τις αδυναμίες σας, τις οποίες μάλιστα θα πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου όταν ξεκινάτε μια συνεργασία με κάποιο νέο πρόσωπο.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer

8. Μάθετε τις αδυναμίες των άλλων

Θα πρέπει να μάθετε ποιες είναι οι αδυναμίες όλων των άλλων, ποια είναι τα τρωτά τους σημεία, στην περίπτωση που θέλετε να συνεργαστείτε μαζί τους. Θα πρέπει πάντοτε να έχετε σχηματίσει μια καλή εικόνα για το παρελθόν τους, ακόμη και για το παρελθόν των ανταγωνιστών τους.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

9. Να τηρείτε πάντα τις υποσχέσεις αλλά και τις απειλές σας

Είτε έχετε κάνει μια υπόσχεση, είτε μια απειλή φροντίστε πάντα να την εκπληρώνετε. Μπορεί να βρεθείτε, νωρίτερα απ' ότι νομίζεται πίσω στο...τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μια φήμη πως μπλοφάρετε δεν θα σας ωφελήσει, όπως συμβουλεύει στο βιβλίο της η Carleson. Όταν απειλείτε τον εργοδότη σας πως θα παραιτηθείτε για να σας προσφέρει αύξηση του μισθού σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να το πράξετε εάν δεν σας δώσουν αυτό που ζητάτε.

Πηγή: “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Officer”

Η J.C. Carleson, έχει εργαστεί ως μυστική πράκτορας της CIA, για περίπου δέκα χρόνια κατά τα οποία ταξίδεψε σχεδόν σε όλο τον κόσμο και έχει βρεθεί σε εμπόλεμες ζώνες, πολεμικά καταφύγια έως και σε cocktail πάρτυ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Cornell University και πλέον ζει στην Ουάσινγκτον. Διατηρεί δική της ιστοσελίδα www.jccarleson.com ενώ έχει το 2012 και το 2014 εξέδωσε άλλα δύο βιβλία και συγκεκριμένα τα Cloaks and Veils και The Tyrant's Daughter

http://www.huffingtonpost.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis