Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:58 | 19/02/2016

Ένα απολύτως πετυχημένο, ευρωπαϊκά και διεθνώς μέτρο, αυτό της αποφυλάκισης με βραχιολάκι ή καλύτερα της έκτισης τμήματος της ποινής ή της προσωρινής κράτησης με βραχιολάκι , αποτυγχάνει παταγωδώς παρά την διαφήμιση την οποία είχε από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης  Φυτράκης μόνο 3 άτομα έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας να χρησιμοποιούν το βραχιολάκι παρά την προσπάθεια που έχει καταβάλει το υπουργείο "διαφημίζοντας " αυτή τη δυνατότητα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου της αποφυλάκισης φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον εκ μέρους των κρατουμένων και των υποδίκων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η εκκίνηση της πιλοτικής εφαρμογής δόθηκε, μόνο στα χαρτιά, όπως αποδεικνύεται, στις 11 Μαΐου 2015 και αφορά 250 κρατουμένους. Από αυτή την ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αρχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, ενώ έως τα τέλη του Μαΐου υπολογιζόταν ότι θα είχαν εκδοθεί τα πρώτα βουλεύματα για την αποφυλάκισή τους! Ενα ωστόσο από τα "κλειδιά" της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι το πρόγραμμα αφορά μόνο κρατουμένους και υποδίκους ήπιας εγκληματικότητας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αδικήματα που επισύρουν ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη

Το κόστος

 Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για ένα δαπανηρό σύστημα, καθώς το ημερήσιο κόστος υπολογίζεται στα 15 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, δηλαδή μηνιαίως κάποιος που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 450 ευρώ. Αν και υπάρχει η πρόβλεψη για την κάλυψη των δαπανών από το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για να αποδείξει ότι βρίσκεται σε ένδεια. Η πιλοτική εφαρμογή για 18 μήνες, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί, αφορά 250 κρατουμένους ήπιας εγκληματικότητας. Αναλυτικά, αφορά 100 υποδίκους σε υποθέσεις που είναι αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Αθηνών, 50 κρατουμένους των Φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, 50 κρατουμένους του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υποδίκους ή καταδίκους που κρατούνται στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής, όταν και εφόσον αρχίσει, στη στόχευση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μπορεί να κάνει χρήση του συστήματος μεγάλο μέρος των καταδικασθέντων και των προσωρινά κρατουμένων και συγκεκριμένα όσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη και έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης εφόσον έχουν εκτίσει 14 χρόνια.

Καμπάνες

Την ίδια ώρα πάντως η κατάσταση στις φυλακές έχει οδηγήσει τη χώρα μας πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει 16 (!) φορές την Ελλάδα επιβάλλοντάς της πρόστιμα, την τελευταία πενταετία που αγγίζουν το 1.646.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός αν και ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί σε περίπου 9 .500 χιλιάδες από 11.500 ξεπερνά και πάλι κατά πολύ,  τις 7.000 που είναι το ανώτατο όριο χωρητικότητας των φυλακών.

 

http://www.capital.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis