Έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι αστυνομικοί της Κρήτης για τον τρόπο που επιλέχθηκε να έλθουν στο νησί τα 50 στελέχη που θα ενισχύσουν την Τροχαία.
Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για μια απόφαση που θα κοστίσει πολλά χρήματα χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το ζήτημα της ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στο ΒΟΑΚ είχε γίνει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του Σύριζα, Σωκράτης Βαρδάκης, σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε προσωπικά, τέλη Αυγούστου, για τη μετάθεση 50 ατόμων για την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Κρήτης, ώστε να τεθούν στην υπηρεσία των Τμημάτων Τροχαίας, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει καμία έκτακτη μετάθεση δεν είχε γίνει προς ολόκληρη την Κρήτη, ένα μήνα μετά.
Τελικά, η λύση που επιλέχθηκε δεν μοιάζει να ικανοποιεί τους αστυνομικούς, διότι είναι προσωρινή και κοστοβόρα, ενώ δεν δίνει λύση και στο πραγματικό πρόβλημα αστυνόμευσης.
[custom:google-ads]
Οι περισσότεροι νεκροί είναι στο επαρχιακό δίκτυο
Μάλιστα, τονίζουν πως με βάση τα στοιχεία, 12 είναι οι νεκροί στον ΒΟΑΚ σε σύνολο 52 και οι υπόλοιποι είναι στο επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο, δεδομένο που φανερώνει πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο από εκείνο που έχει επισημανθεί ως κυρίαρχο.
Το υπουργείο διέρρευσε την πληροφορία πως αρκούσε μια μικρή τροποποίηση της απόφασης από το Αρχηγείο της Αστυνομίας για να υπάρξει μαζική προσέλευση και ενδιαφέρον αστυνομικών. Μόνο που αυτή η τροποποίηση εκτιμάται πως θα κοστίσει για τρείς μήνες περίπου 400.000 ευρώ, δεδομένου ότι για να ενισχύσουν τα τμήματα ΒΟΑΚ της Κρήτης οι αστυνομικοί που θα έρθουν θα πάρουν αποζημίωση. Βέβαια, η αρχική απόφαση που καλούσε τους αστυνομικούς να δηλώσουν συμμετοχή για να κατέβουν στην Κρήτη, προέβλεπε πως δεν θα καλυπτόταν τα έξοδα. Για αυτό και υποβλήθηκαν μόλις τέσσερις αιτήσεις. Από την ώρα που το Αρχηγείο της Αστυνομίας αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα οι αιτήσεις έγιναν αμέσως 81, διότι η διαμονή και η αποζημίωση αποτιμούνται περί τις 2.500 ευρώ μηνιαίως για κάθε αστυνομικό. Είναι προφανές πως οι αστυνομικοί δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα τους για προσωρινή παραμονή στο νησί και είναι δικαιολογημένη η έλλειψη ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, εκείνο που παρατηρούν αστυνομικοί κύκλοι της Κρήτης είναι πως η απόφαση θα εφαρμοστεί σ’ ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν υπάρχει αυξημένη κίνηση οχημάτων στον ΒΟΑΚ, αφού το χειμώνα, ο βόρειος οδικός άξονας δεν έχει φόρτο. Μετά την παρέλευση του τριμήνου θα πρέπει και πάλι να γίνει ανανέωση ή να έρθουν νέοι αστυνομικοί στο νησί για να προλάβουν τη νέα τουριστική περίοδο. Επί της ουσίας, υποστηρίζουν εκπρόσωποι των αστυνομικών της Κρήτης, θα χρειαστεί να διατεθεί περί το 1,5 εκ. ευρώ σε κόστος αποσπάσεων αστυνομικών από την ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί η αστυνόμευση του ΒΟΑΚ για ένα έτος, συμπεριλαμβάνοντας και την επόμενη θερινή περίοδο. Η λύση λοιπόν που επιλέχθηκε θεωρείται λανθασμένη, με τους εκπροσώπους των αστυνομικών του νησιού να προτάσσουν την ιδέα, όχι των προσωρινών, τρίμηνων μετατάξεων που είναι και κοστοβόρες χωρίς αποτέλεσμα, αλλά την παρουσία μονίμων αστυνομικών που θα στελεχώσουν υπηρεσίες και θα δώσουν πραγματικές λύσεις, υπηρετώντας ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Άλλωστε, όλες οι προγενέστερες επισημάνσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων αστυνομικών της Περιφέρειας Κρήτης κινήθηκαν στη λογική των μόνιμων λύσεων, οι οποίες όμως δεν μοιάζουν εφικτές, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: anatolh.com
Δείτε στο Policenet.gr: Για ποιο λόγο δεν εξοφλούνται τα υπομνήματα