Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:30 | 02/07/2015

Οριακή σε όλα τα επίπεδα πλέον η κατάσταση. Παρά το κλείσιμο των τραπεζών, παρά την επιβολή capital control ο φόβος των πολιτών για το αύριο έχει στείλει στο ΑΤΜ του πάντες σε μια προσπάθεια έστω και με μικρές αναλήψεις να περισώσουν όσα περισσότερα ευρώ μπορούν. Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι που “σηκώνουν” χρήματα.

Το ποσό των περίπου 800 εκατομμυρίων που βρίσκονται στις τράπεζες επί της ουσίας δεν επαρκεί παρά για μερικές μόνο ημέρες. Το πόσες θα είναι αυτές είναι άγνωστο καθώς εξαρτάται από τον ρυθμό των αναλήψεων που γίνονται καθημερινά.

Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι παρά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control οι αναλήψεις, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, είναι αρκετά μεγάλες ώστε να στραγγίξουν από χρήματα τα ταμεία των τραπεζών μέσα στα επόμενα τρία ως τέσσερα 24ωρα. Με λίγα λόγια και με τους σημερινούς ρυθμούς αναλήψεων τα χρήματα οριακά επαρκούν ως την Κυριακή του δημοψηφίσματος.

Άγνωστο παραμένει εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα και ποια θα είναι αυτά. Η πληροφορία ότι επίκειται μείωση στο ημερήσιο πλαφόν αναλήψεων των 60 ευρώ διαψεύστηκε άμεσα, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται πως πλέον δεν βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας, αν και “πολιτικά” ως κίνηση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και πολύ δύσκολα θα ληφθεί.

Πολλοί πάντως τονίζουν ότι μια μείωση του ορίου αναλήψεων θα είναι σίγουρα καλύτερη από το άδειασμα των ταμείων πριν οι πολίτες φτάσουν στην κάλπη για να ψηφίσουν “ναι” ή “όχι”.

 

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis