«Ορίστε η νέα σας ταυτότητα», λέει ο αστυνομικός στην ηλικιωμένη κυρία απέναντί του. «Προσέξτε όμως μην τη χάσετε κι αυτή», συμπληρώνει τρυφερά. Η κυρία είχε ξανάρθει στο τμήμα για τον ίδιο λόγο πριν από μόλις λίγους μήνες. «Μην ανησυχείς, παιδί μου», του απαντάει και –τσακ– σηκώνει την μπλούζα της πάνω από το στήθος και παραχώνει τη νέα αστραφτερή της ταυτότητα μέσα στο σουτιέν. «Υπάρχει το σύστημα».
Οι σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά στα τμήματα ασφαλείας της επικράτειας, στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης νέας αστυνομικής ταυτότητας, είναι απείρου κάλλους, όπως περιγράφουν στην «Κ» αστυνομικοί. Και όσο καθυστερεί η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας, η οποία δρομολογείται από το... 2015, τόσο η ταλαιπωρία Αρχών και πολιτών θα συνεχίζεται. «Τι ζούμε!», λέει αστυνομικός σε τμήμα του κέντρου της Αθήνας που υποδέχεται καθημερινά πολίτες για την έκδοση της νέας τους ταυτότητας.
«Κατ’ αρχήν χρειάζεται να κάνουμε χαρτοκοπτική, τα Τεχνικά αποδεικνύονται το πιο χρήσιμο μάθημα στο σχολείο», γελάει. «Να κόψουμε τη φωτογραφία, να την κολλήσουμε σωστά..., μεγάλη διαδικασία. Μας είχαν πει ότι έως το τέλος του ’16 θα είχαμε τις νέες ταυτότητες, οι οποίες θα εκδίδονται με το πάτημα ενός κουμπιού, εφόσον όλες οι υπηρεσίες θα είναι συνδεδεμένες στο ίδιο σύστημα, αλλά ακόμα περιμένουμε».
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται εμπλοκή στη διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας, αφού το κόστος τους αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Η προεργασία από την ΕΛ.ΑΣ. έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η κυβέρνηση διστάζει να διαθέσει το κονδύλι για τον σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων πιέζουν τη χώρα μας οι αμερικανικές αρχές, αφού τα υφιστάμενα δελτία δεν πληρούν τα κριτήριά τους, καθώς θεωρείται ότι είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν. Το θέμα είναι σοβαρό αφού «παίζεται» η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα άρσης της βίζας.
Ομως τα παραπάνω δεν αφορούν τους πολίτες που, στο μεταξύ, συνεχίζουν να χάνουν τις ταυτότητές τους συχνότατα. «Εχουμε ανθρώπους, συνήθως μεγαλύτερους σε ηλικία, που μπορεί να έρθουν και δύο φορές τον μήνα για νέα ταυτότητα», λέει στην «Κ» ο διοικητής ασφαλείας κεντρικού τμήματος της Αθήνας. «Πηγαίνουν στην τράπεζα, την ξεχνάνε, πάνε στις υπηρεσίες, την ξεχνάνε, τους πέφτει στον δρόμο».
Ούτε τα πλαστικά
Οπως λέει, είναι τόση η ζήτηση, που η ΓΑΔΑ, στην οποία προσφεύγουν για τα απαραίτητα πλαστικά με τα οποία «ντύνονται» οι ταυτότητες, δεν μπορεί να την καλύψει. «Τους ζητάμε 500 κομμάτια, λένε “έχουμε 50 και ελάτε αμέσως γιατί θα τελειώσουν”. Υπάρχει πρόβλημα».
Με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, υπάρχει συχνά «εμπλοκή» και με την επιβεβαίωση των στοιχείων τους. «Οφείλουμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα για την επαλήθευση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Εχει συμβεί να ρωτήσω έναν κύριο την ημερομηνία γάμου του, να μη θυμάται, να πάρει τη γυναίκα του τηλέφωνο και να αρχίσουν να καβγαδίζουν γιατί δεν τη θυμόταν!» σημειώνουν. «Ακόμα και σε ερώτηση για το πώς ονομαζόταν η πεθερά τους, δυσκολεύονται. “Είμαι 90 χρονών”, σου λένε, “πού πας και τα θυμάσαι;”». Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλείται ο δήμος ώστε να επαληθευθούν έτσι τα στοιχεία.
Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο οι πολίτες να μην έχουν να πληρώσουν τα 9 ευρώ του παραβόλου. «Τι να τους πεις εκεί; Πολλές φορές έχω βάλει από την τσέπη μου για να τους καλύψω», λέει ο διοικητής. «Αλλοι δεν έχουν μάρτυρα. Εναν άνθρωπο να τους συνοδεύσει στο τμήμα. Βλέπουμε πολλά...». Φυσικά, πολλές διαμαρτυρίες ξεσηκώνει το γεγονός ότι στις ταυτότητες δεν αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα. «Να, τρεις στους τέσσερις σήμερα με ρώτησαν γιατί δεν φαίνεται πουθενά το “χριστιανός ορθόδοξος”».
Κάθε χρόνο εκδίδονται στη χώρα μας περί τις 400.000 νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας. Από αυτά, μόλις το 1/3 αφορά πρώτη έκδοση. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Ταυτοτήτων και Αρχείων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., το 2016 εκδόθηκαν 389.798 νέες ταυτότητες, εκ των οποίων οι 132.936 αφορούσαν αρχική έκδοση, οι 108.839 εκδόθηκαν λόγω απώλειας, οι 19.867 λόγω κλοπής, οι 56.842 λόγω μεταβολής στοιχείων, οι 20.913 λόγω φθοράς, οι 43.179 λόγω παρέλευσης 15ετίας, οι 2.186 για αναγραφή των στοιχείων με λατινικούς χαρακτήρες, ενώ οι 5.036 νέες ταυτότητες εκδόθηκαν γιατί προηγήθηκε αντικανονική έκδοση. Οι νέες ταυτότητες θα είναι πλαστικές, αλλά τα στοιχεία του κατόχου θα εκτυπώνονται με λέιζερ και όχι με θερμοκόλληση. Θα περιέχουν μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου.
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
www.kathimerini.gr