Τον ορισμό του «καταδότη» και την υποχρέωση των δικαστηρίων να του παρέχουν ευνοϊκή μεταχείριση προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Την ίδια ώρα, σημαντικές τροποποιήσεις που επηρεάζουν συλλήβδην υποθέσεις τρομοκρατίας, προωθεί μέσω του σχεδίου το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στα περιβόητα άρθρα 187 και 187Α του ισχύοντος ΠΚ, τα οποία αφορούν στην εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση αντίστοιχα, το επίμαχο σχέδιο προβλέπονται ακόμη δύο σημαντικά άρθρα. Ειδικότερα, προστίθεται διάταξη (187Γ ΠΚ), που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση στα μέλη που θα ενημερώσουν τις αρχές για τη δράση της οργάνωσης. Αν η καταγγελία γίνει πριν τη διάπραξη αδικήματος ή βοηθήσει στην εξάρθρωσή της οργάνωσής, τότε τα μέλη απαλλάσσονται από την ποινή για τις πράξεις αυτές, ενώ αν ο καταγγέλλων έχει τελέσει κάποιο από τα εγκλήματα, το δικαστήριο του επιβάλλει μειωμένη ποινή στην οποία χωρεί αναστολή.
[custom:google-ads]
Σε άλλο άρθρο (187Β ΠΚ) προβλέπεται η τιμωρία εκείνου που συνδράμει τρομοκρατική οργάνωση ή μέλη της, αναφέροντας:
«Όποιος παρέχει κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, υλικά ή άυλα, κινητά ή ακίνητα ή κάθε είδους χρηματοοικονομικά μέσα, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης τους, σε τρομοκρατική οργάνωση ή σε μεμονωμένο τρομοκράτη ή για τη συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης ή για να καταστεί κάποιος τρομοκράτης ή τα εισπράττει, συλλέγει ή διαχειρίζεται χάριν των ανωτέρω, ανεξάρτητα από τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί ή σκοπείται να συσταθεί μόνο για την τέλεση πλημμελημάτων. Το ίδιο ισχύει όταν ο μεμονωμένος τρομοκράτης τελεί ή σκοπείται να τελέσει μόνο πλημμελήματα».
Πλημμέλημα η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών
Παράλληλα, τροποποιήσεις που θα επηρεάσουν υποθέσεις τρομοκρατίας γίνονται και σε άλλα άρθρα, αφού δεκάδες κακουργηματικές πράξεις μετατρέπονται σε πλημμελήματα. Ανάμεσά τους, το κακούργημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (272ΠΚ), που σήμερα τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, πλέον θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τρία έτη. Μάλιστα, σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι «ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».
Τέλος, προβλέπονται επιεικέστερες ποινές σε όλους τους ειδικούς νόμους, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνος περί όπλων. Σύμφωνα με το άρθρο 463, όπου σήμερα απειλείται κάθειρξη έως δέκα έτη, αυτή θα μετατρέπεται σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, ενώ όπου προβλέπεται μόνο ποινή ισόβιας κάθειρξης, θα προστεθεί διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Πηγή: dikastiko.gr