Η ηλεκτρονική αλληλογραφία δημοσιογράφων κορυφαίων ΜΜΕ όλου του κόσμου είχε μπει στο μικροσκόπιο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση εγγράφων που είχε στην κατοχή του ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν και εργαζόμενη στη συγκεκριμένη εφημερίδα, όπως επίσης και στο BBC, το Reuters, τους New York Times, τη γαλλική Le Monde και την Washington Post.
Τα συγκεκριμένα emails περιλαμβάνονται στη λίστα περίπου 70.000 εισερχόμενων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που περιήλθαν στην κατοχή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε λιγότερο από 10 λεπτά σε μία μόνο μέρα του Νοεμβρίου του 2008.
Το περιεχόμενο ήταν ευρύ. Από αλληλογραφία δημοσίων σχέσεων, δελτία Τύπου κλπ μέχρι τις συζητήσεις μεταξύ αρχισυντακτών και δημοσιογράφων για συγκεκριμένα άρθρα.
Δεν υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις ότι είχαν στοχοποιηθεί συγκεκριμένα πρόσωπα, όμως στη λίστα των «απειλών» έχουν μπει οι λεγόμενοι «μάχιμοι» δημοσιογράφοι.
Μάλιστα η Υπηρεσία προειδοποιεί το στρατιωτικό προσωπικό να προσέχει τις επαφές του με τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πληροφορίες για τις οποίες δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση.
Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον πιέζεται στο εσωτερικό για να προστατέψει καλύτερα την ιδιωτική αλληλογραφία δημοσιογράφων ή πολιτικών και ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για περισσότερο έλεγχο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή των τζιχαντιστών.
Εκπρόσωπος της GCHQ (των μυστικών υπηρεσιών) δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, συμπληρώνοντας ότι οι πρακτικές της Υπηρεσίας είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή συνθήκη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή:tanea.gr