Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 11/08/2020

Νέο προκλητικό χάρτη έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter, ο Τούρκος διπλωμάτης Çağatay Erciyes χθες τα μεσάνυχτα, δείχνοντας πού βρίσκεται το Oruc Reis. Το πλοίο βρίσκεται 300 χλμ. νότια της Αττάλειας κι εντός των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στον χάρτη, σύμφωνα με το sigmalive.com, απεικονίζεται η δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο σύμφωνα με την Άγκυρα πλέει εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσω του χάρτη, το τουρκικό ΥΠΕΞ προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή, που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα από την Κάρπαθο.

Το Tweet του Τούρκου διπλωμάτη αμφισβητεί επίσης την επήρεια της ΑΟΖ του Καστελλορίζου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

 

 

Το Oruc Reis δεν έχει προχωρήσει, ωστόσο, σε έρευνες, αν και έχει ποντίσει καλώδια, καθώς η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή, καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών, λόγω του θορύβου, που προκαλείται.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής παραμένουν οι ελλαδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis