Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:20 | 11/05/2015
Ακούγεται παράδοξο, αλλά οι τζιχαντιστές κάνουν... πλούσιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι ομάδα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών υφάρπαζε μεγάλα χρηματικά ποσά κατά τη διάρκεια ελέγχων σε καταστήματα με παράνομες δραστηριότητες στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα τον εντοπισμό μελών του ISIS. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι προχωρούσαν σε σειρά παρανομιών με επίκληση τάχα ότι θα αντλήσουν πληροφορίες για «ισλαμιστές τρομοκράτες», εκμεταλλευόμενοι τον σχετικό φόβο. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων του «Βήματος» το αμέσως προηγούμενο διάστημα για τις σχέσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και δουλεμπόρων, πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Αστυνομίας. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ένας από τους ιδιώτες που πήγαινε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ως απεσταλμένος από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είχε μετατραπεί σε σημαντικό «παράγοντα» των αστυνομικών υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται με μετανάστες.

Το νέο σύστημα διαφθοράς
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτεταμένη έρευνα για σχέσεις αξιωματικών στις διωκτικές αρχές και στις μυστικές υπηρεσίες με «κυκλώματα δουλεμπόρων». Μεγάλο τμήμα αυτής της έρευνας αφορά τις παράνομες επαφές αξιωματούχων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη με δουλεμπόρους και την προμήθεια, αντί αμοιβής, δεκάδων πιστοποιητικών για λαθρομετανάστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την περαιτέρω έρευνα, τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και τις διασταυρώσεις σχετικών στοιχείων ανέκυψε ένα νέο σύστημα διαφθοράς. Ο έλεγχος εστιάστηκε σε μια ομάδα αξιωματικών και απλών αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών που συμμετείχαν σε ελέγχους σε εστιατόρια, καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη, μίνι καζίνο αλλά και οίκους ανοχής που υπάρχουν κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα καταστήματα αυτά κανονικά ελέγχονται από άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως τα οικεία αστυνομικά τμήματα, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων όπου υπάρχουν τμήματα Παιγνίων και Ηθών, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος κ.ά. Οι έλεγχοι όμως από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και τη συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να γίνονταν για την καταγραφή παρανομιών σε καταστήματα αλλοδαπών και είχε απώτερο στόχο να δημιουργείται ένα δίκτυο «επαφών» με καταστηματάρχες από χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής για να αντλούνται, υποτίθεται, πληροφορίες για το κρίσιμο θέμα παρουσίας στη χώρα μας μελών του ISIS που έχουν επιστρέψει από το Ιράκ και τη Συρία αλλά και ύπαρξης πυρήνων «φανατικών ισλαμιστών».

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι ερευνητές της υπόθεσης στην ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψαν ότι μέλη της συγκεκριμένης ομάδας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών υφάρπαζαν μεγάλα ποσά από τα χρήματα που είχαν κατασχέσει στη διάρκεια των ελέγχων - κυρίως σε μαγαζιά με παράνομο τζόγο, χώρους «μασάζ» - και αλλοίωναν τα σχετικά έγγραφα με τα «ευρήματά» τους, έτσι ώστε να καλύπτεται αυτή η διαρκής παρανομία. Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για μια συνεχή υφαρπαγή χρημάτων στο όνομα του... εντοπισμού τζιχαντιστών και από αστυνομικούς που είχαν ή έχουν σήμερα θητεία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στην ΕΥΠ και άλλες ευαίσθητες υπηρεσίες. Επιπλέον, και άλλοι εμπλεκόμενοι στον κύκλο έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, αντί αμοιβής, σε συνεννόηση με δουλεμπόρους υποστηρίζουν ότι το έκαναν «για συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με ισλαμιστές».

Ο παράγοντας «εργολάβος»
Τεράστια έκπληξη προκαλεί στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μία άλλη παράμετρος της υπόθεσης. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών που είχαν θητεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών προς «Το Βήμα» της 26ης Απριλίου 2014, στην υπηρεσία παρουσιάζονταν αιτήματα νομιμοποίησης ή αποφυλάκισης παράτυπων μεταναστών από κάποιον ιδιώτη που δήλωνε «εργολάβος από την Κηφισιά» (σ.σ.: το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας), την άμεση, κατά παρέκκλιση, εξυπηρέτηση του οποίου ζητούσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Από την έρευνα όμως που έχει γίνει στο εσωτερικό της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο αναφερόμενος είναι ένας 67χρονος βιοτέχνης που είχε συλληφθεί και φυλακισθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθώς είχε 90 καταδικαστικές αποφάσεις που σχετίζονταν με ακάλυπτες επιταγές, κλοπές αυτοκινήτων κ.τ.λ. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι είχε πέσει θύμα συνωνυμίας. Στις αρχές του 2009 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον έβαλε στο «στόχαστρό» της επειδή τον θεωρούσε ύποπτο για ενδεχόμενη συνεννόηση με αντιεξουσιαστές για τροφοδοσία ένοπλων οργανώσεων με όπλα.

Τμήμα της παρακολούθησης γινόταν στον Βόλο αλλά και στα βόρεια προάστια. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατόρθωνε - με υπόδειξη ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. - να «εξυπηρετούνται» τα αιτήματά του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκαλώντας πλήθος αποριών σε αξιωματικούς που αγνοούσαν τι ακριβώς συνέβαινε.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Βήματος» μαζί του ο ίδιος επιβεβαίωσε τα προαναφερόμενα, δήλωσε πλήρης γνώστης των τεκταινομένων στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και συμπλήρωσε ότι οι ενέργειές του είναι «για τον αγώνα των αδικημένων μεταναστών»: «Εχω πολύχρονη σχέση με τον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. επειδή έχω διάφορους χώρους και καταστήματα στα Εξάρχεια, γνωρίζω πολλούς αντιεξουσιαστές αλλά και παλαιότερους υπόπτους για συμμετοχή σε μεγάλες ένοπλες οργανώσεις. Ηξερα ότι με παρακολουθούσε η Αντιτρομοκρατική, όμως δεν είχα καμία παράνομη δραστηριότητα. Πράγματι, υπέβαλα αιτήματα για αποφυλάκιση ή έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων μεταναστών που γίνονταν δεκτά. Ομως το έκανα στο πλαίσιο των προσπαθειών μου για την υποβοήθηση των μεταναστών και έδινα προσωπικές εγγυήσεις ότι δεν θα εξαφανισθούν».

 


Μετά το δημοσίευμα του «Βήματος»
Εισαγγελέας για τα κυκλώματα στο Λιμενικό

Με παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά ζητήθηκε στις 5 Μαΐου έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος σχετικά με τις αποκαλύψεις του «Βήματος» την προηγούμενη Κυριακή για σχέσεις δουλεμπορικών κυκλωμάτων με ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς, η έρευνα μπορεί να ανατεθεί σε δεύτερη φάση σε δικαστικούς λειτουργούς λόγω της αναφοράς για εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του Λιμενικού και άλλων ιδιωτών. Στην έρευνα αυτή έχουν προκύψει νέα στοιχεία για σχέσεις διαπλοκής πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Λιμενικού που έδιναν το «παρών» σε σουίτες γηπέδων στο πλευρό ιδιοκτητών εταιρειών πλοίων μεταφοράς καυσίμων. Στα πλοία αυτά στη διάρκεια της θητείας τους φέρονται να είχαν πραγματοποιήσει... αμφιλεγόμενους ελέγχους.
 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=702403

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis