Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:02 | 04/12/2014

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιούνται οι δοκιμές του πρώτου Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) που σχεδιάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών και θα κατασκευαστεί από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, συμφώνως με ναυτικές πηγές που επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα επισήμανε σήμερα το πρωί στη Σχολή Πυροβολικού ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας, όπου έκανε λόγο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα καταναλώνουν μόνο αλλά και θα παράγουν πρωτίστως προς ίδιον όφελος τα συστήματα που χρειάζονται.

Συμφώνως με τις πληροφορίες τo ΠΝ τους τελευταίους έξι μήνες, αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα «ΩΚΥΑΛΟΣ», που αφορά τη ναυπήγηση ενός πρωτότυπου ταχυπλόου σκάφους, το οποίο προορίζεται για επιχειρησιακή χρήση από τη ΔΥΚ του ΠΝ. Σημειώνεται ότι η «Ωκύαλος Nαυς» ήταν το σκάφος του Οδυσσέα στο πασίγνωστο Ομηρικό έπος την «Οδύσσεια» και σημαίνει το σκάφος που πλέει ταχέως στη θάλασσα. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε πιλοτικά και φαίνεται ότι καλύπτονται οι απαιτήσεις της ΔΥΚ με σκάφη ΣΑΠ, τα οποία θα μπορούν να ναυπηγηθούν στην εγχώρια αγορά, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Η σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους έχει γίνει υπό το συντονισμό του ΠΝ, από Ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Το πρωτότυπο αυτό σκάφος, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μ., το πλήρωμά του είναι τετραμελές, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, και έχει μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, που καλύπτει τις απαιτήσεις διεξαγωγής των ειδικών επιχειρήσεων, ενώ άξιο μνείας είναι το ρομποτικό σύστημα εδράσεως, κινήσεως, κατευθύνσεως, τηλεχειρισμού και σκοπεύσεως Ελληνικής εταιρείας για πολυβόλο ως 0,50 τύπου Browning.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες, το σκάφος θα ενταχθεί στη ΔΥΚ. Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός του σκάφους θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ΔΥΚ καθώς η Διοίκηση θα αποκτήσει ένα ακόμα ΣΑΠ για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων.

Πηγή:parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis