Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:47 | 27/11/2017
Ως «αφετηρία» εφόδων της ΕΛ.ΑΣ σε 3-4 καταλήψεις στον χώρο των Εξαρχείων οι οποίες -σύμφωνα με την Αστυνομία- «τροφοδοτούν την βία στην περιοχή» θεωρείται η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, για την εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη στην οδό Καλλιδρομίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση να υπάρξει «παρέμβαση» σε ορισμένες από τις 60 καταλήψεις στα Εξάρχεια είναι κεντρική επιλογή του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Τόσκα, των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ και φέρεται να υπάρχει και σχετικά πρόσφατη έγκριση του Μαξίμου. Κι αυτό ως απάντηση στις σχετικές αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

[custom:google-ads]

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι από την κατάληψη της οδού Καλλιδρομίου εκπορεύονταν εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στην περιοχή. Ακόμη ερευνώνται από την ΕΛ.ΑΣ πληροφορίες ότι «από άλλο γειτονικό κτίριο όπου παραμένουν αναρχικοί υπάρχει πιθανότητα να προέρχονται και επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη από τις οποίες οι δύο ήταν ένοπλες «χωρίς ωστόσο καμιά επιβεβαίωση αυτής της αστυνομικής εκδοχής».

Στην διάρκεια της επιδρομής της ΕΛΑΣ, με την συμμετοχή της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ κλπ. συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ανάμεσα στα οποία ένας 43χρονος που είχε συλληφθεί το 2013 στην Ν. Φιλαδέλφεια για παράνομη οπλοκατοχή, σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ . Τότε είχαν συλληφθεί και άτομα που είχε συσχετισθεί με την Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΣ κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε δικαστικώς) αλλά και με τις ληστείες αναρχικών στο Βελβεντό, στον Φιλώτα κλπ., στη βόρειο Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η κατάληψη στην οδό Καλλιδρομίου, φέρεται να συσχετίζεται με την ομάδα αντιεξουσιαστών "Αναρχική Συλλογικότητα για την Μαχητική Προλεταριακή Ανασυγκρότηση" που εμφανίζεται να έχει δημιουργηθεί το 2013. Σε πρόσφατο κείμενό τους επικροτούσαν τις συχνές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων και τις οποίες συγκρίνουν με αντίστοιχες σε παλαιστινιακό έδαφος. Οπως χαρακτηριστικά μνημονεύουν «οι τελετουργικές συμπλοκές αποτελούν μια πλούσια διεργασία του εξεγερσιακού αγώνα με ιδιαίτερη σημασία. Κατά βάση αποτελούν μια πραγματική εκδήλωση της μαχητικής αντίστασης.

Η δυνατότητα της σύγκρουσης γίνεται βιωματική εμπειρία, διαμορφώνοντας ένα πρωταρχικό κέλυφος για την υλοποίηση του απελευθερωτικού φαντασιακού. Οι στιγμές αυτής της εμπειρίας αποτελούν τόπους συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης. Για τους καταπιεσμένους, αυτή η ανοιχτή δυνατότητα αντιπαράθεσης με την καταστολή αποτελεί δημιουργική διέξοδο και εξελικτικό στάδιο, ακόμα κι όταν απουσιάζει μια οργανωμένη στρατηγική.

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα σύγκρουσης έρχεται στο προσκήνιο και επικοινωνείται πέρα από το χωροχρονικό σημείο εκδήλωσής της. Η στήριξη, η διάδραση και η συμβολή στην εξέλιξη αυτών των συγκρούσεων σε μια συνολική απελευθερωτική προοπτική αποτελούν ευθύνη των οργανωμένων αγωνιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας των τελετουργικών συμπλοκών αποτελεί η αντίστοιχη πρακτική στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης, η οποία εκδηλώνεται σε εβδομαδιαία βάση και εντάσσεται μέσα στις πάγιες τακτικές όλων των αντιστασιακών οργανώσεων».
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
Πηγή: tovima.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis