Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και το δημοσιογράφο Αλέξανδρο Καλαφάτη.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν οι «βολές» προς το πρόσωπό σας, με αφορμή την αστυνόμευση: είτε αυτή αφορά την εγκληματικότητα είτε τις καταδρομικές ενέργειες αναρχικών ομάδων όπως αυτή του «Ρουβίκωνα». Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν;
Θα σας έλεγα ότι κάνετε λάθος, αυτό δεν συμβαίνει μόνο το τελευταίο διάστημα. Οι «βολές» ήταν έντονες όταν αφαιρέσαμε για πρώτη φορά αστυνομικούς που είχαν διατεθεί σε επίσημα πρόσωπα το 2016 και συμβαίνει πάλι το τελευταίο διάστημα, που το επιχειρούμε ξανά, για δεύτερη φορά και σε μεγαλύτερη έκταση. Κανείς άλλος στο παρελθόν δεν επιχείρησε να αφαιρέσει αστυνομικούς από τα επίσημα – το αντίθετο γινόταν, πρόσθετα όλο και περισσότερους. Γνωρίζω καλά πώς λειτουργούσαν προκάτοχοί μου, ειδικά όσοι έδιναν απλόχερα αστυνομικούς που χρησιμοποιούσαν ως ορντινάντσες πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Εντοπίσαμε περιπτώσεις που είχαν διατεθεί μέχρι και με προφορική εντολή, χωρίς καν αίτημα, ούτε αιτιολόγηση. Και κάποιοι είχαν παραμείνει ξεχασμένοι επί χρόνια σε πρόσωπα. Αυτό είναι ένα δείγμα της κατάστασης που παραλάβαμε. Περιπτώσεις που ξεπερνούν τη φαντασία, όπως αυτή που πριν από μερικά χρόνια φέρεται να τοποθετήθηκαν γκαζάκια σε δημοσιογράφο -μάλιστα, από την εσωτερική πλευρά της κλειστής εισόδου- για να δοθεί αστυνομική συνοδεία. Και δόθηκε. Κάποιοι λοιπόν τώρα -δεν είναι και λίγοι- που έχασαν την αστυνομική συνοδεία σέρνουν το χορό περί δήθεν έκρηξης εγκληματικότητας, τρομοκρατούν τον κόσμο και καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας. Τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Οι περισσότεροι δείκτες εγκληματικότητας καταγράφουν μείωση και αυτό αποτελεί επιβεβαίωση των επιλογών μας. Η Αστυνομία καταγράφει επιτυχίες στη βαριά εγκληματικότητα. Το οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί μεθοδικά και έχει αποτελέσματα. Όσον αφορά καταδρομικές ενέργειες στις οποίες αναφέρεστε και ειδικά όσες ξεπερνούν τα όρια της διαμαρτυρίας και παραβαίνουν τον νόμο, δεν θα μπορούσα να πω ότι δεν μας προβληματίζουν. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Και συλλήψεις γίνονται, και ταυτοποιήσεις γίνονται, και οδηγούνται δράστες στη Δικαιοσύνη.
Δηλώσατε πρόσφατα ότι ο «Ρουβίκωνας» κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και ότι υπάρχει προβληματισμός για το εάν κάνει προβοκατόρικες πράξεις. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές για τη δραστικότερη αντιμετώπιση της αναρχικής ομάδας; Επίσης, μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο για τον προβληματισμό περί προβοκάτσιας;
Ό,τι κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, ειδικά με το εύρος της δημοσιότητας που δίδεται στις ενέργειές του, δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Εξ ου και δεν στέκουν περισπούδαστες δήθεν αναλύσεις ότι η κυβέρνηση τούς χαϊδεύει και πως τάχα είναι δικά της παιδιά. Η Αστυνομία έχει οδηγήσει περί τους 120 στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει τις πράξεις τους.
Νομίζω ότι το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές και οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία. Δεν διώκονται οι ιδέες, αλλά οι παράνομες ενέργειες. Για παράνομες πράξεις οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Τώρα, εάν με ρωτάτε εάν πρέπει να γίνει ιδιώνυμο, όπως υπονοεί ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω. Αλλά, εάν επιμένει σε αυτό η ΝΔ, ας μην περιορίζεται σε μισόλογα. Ας καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για να φανεί το πραγματικό της πρόσωπο και να καταλάβει ο κόσμος πού στοχεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμείς υιοθετήσαμε ένα δόγμα που δεν προτάσσει την καταστολή και είχαμε αποτελέσματα. Καταφέραμε να έχουμε ένα πιο ήρεμο κλίμα στην Αθήνα. Θέλουμε την κοινωνική ειρήνη, επιδιώκουμε την ηρεμία στην πόλη, τη νομιμότητα στη δράση της Αστυνομίας, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία να στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Έχουν όλοι χώρο για να εκφραστούν ή να διαμαρτυρηθούν πάντα στο πλαίσιο του νόμου.
Πώς κρίνετε τη συμφωνία για το Σκοπιανό;
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε το momentum και κατάφερε να φέρει μια πραγματικά καλή συμφωνία. Έχει το πολιτικό θάρρος να λέει πώς έχουν τα πράγματα στο λαό, δεν χαϊδεύει αυτιά και πραγματικά υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Αξίζουν τα εύσημα στον Νίκο Κοτζιά, που δούλεψε άοκνα και έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Η χώρα μας ξόδεψε επί σειρά ετών μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο γι' αυτό το ανοιχτό θέμα που πολλοί δεν θέλησαν να επιλύσουν, αλλά προτιμούσαν να το κληρονομήσουν ως πρόβλημα στον επόμενο. Ο λαός είναι πλέον πιο ώριμος για να κρίνει - δεν βρισκόμαστε στο 1992. Η έκπληξη είναι ότι σήμερα, 26 χρόνια μετά, ένας άλλος Μητσοτάκης, ο γιος του τότε πρωθυπουργού, εμφανίζεται ως Αντώνης Σαμαράς: Όπως ο πολιτικός που επέλεξε να χτίσει καριέρα πάνω στο ονοματολογικό. Αλλά και ως αρχηγός κόμματος σέρνεται από τα ακροδεξιά βαρίδια, που ο ίδιος τοποθέτησε σε περίοπτες θέσεις στη Νέα Δημοκρατία, συμπορεύεται άκριτα και καθημερινά νομιμοποιεί τη ρητορική τους. Δεν νομίζω ότι είναι λίγοι στη Νέα Δημοκρατία όσοι αισθάνονται άβολα στο νεομητσοτακικό κουστούμι, που έχει επιβάλει στο κόμμα. Ούτε οι αναταράξεις στο νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής αποτελούν έκπληξη. Έχει, επίσης, ξεκινήσει η αναμέτρηση ανάμεσα σε όσους συντάσσονται με τον λαϊκισμό και όσους εξηγούν την πραγματικότητα ως έχει στον λαό, όσους παίζουν με το συναίσθημα στο όνομα του πατριωτισμού και όσους πραγματικά εργάζονται για το εθνικό συμφέρον. Είναι μια ευκαιρία για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, οι πατριδοκάπηλοι από τους πατριώτες.
Πώς σχολιάζετε το παραλήρημα του χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση στη Βουλή;
Η Δημοκρατία μας δεν φοβάται έξαλλους βερμπαλισμούς και παράνομες ενέργειες των νοσταλγών του ναζισμού. Οι δε Ένοπλες Δυνάμεις μας, στις οποίες έχω επί δεκαετίες υπηρετήσει, αγανακτούν όταν τέτοια υποκείμενα τις επικαλούνται.