Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:01 | 02/10/2016

Πολιτική αντιμετώπιση της δράσης του «Ρουβίκωνα» προκρίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή κείμενο της αναρχικής ομάδας που καταφέρεται εναντίον του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τις σκληρές επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παρατεταμένη αδράνεια απέναντι στον «Ρουβίκωνα», τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στα Εξάρχεια και την ήπια στάση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους κουκουλοφόρους δηλώνει ότι τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται μόνο με αστυνομικά μέτρα και πως πρέπει να δοθεί μάχη για να πειστούν τα νεαρά παιδιά ότι δεν πρέπει να προσελκύονται από ακραίες απόψεις.

Ερωτηθείς για την αιφνιδιαστική παραίτηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κ. Ιωάννη Καρατζιά, ο κ. Τόσκας αποκαλύπτει βαθιές στρεβλώσεις στο Π.Σ., τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο όψεις στο Σώμα: «Οι άνθρωποι που δίνουν μάχη στο πεδίο και άνθρωποι που βρίσκονται στο επιτελείο και αδρανούν». Για τις σοβαρές αμέλειες του επιτελείου αναφέρει ότι έχουν ως αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να χρωστά σχεδόν 8.000.000 ευρώ και να μην έχουν κινηθεί ακόμα οι διαδικασίες για τη συντήρηση των ελικοπτέρων παρότι οι συμβάσεις λήγουν.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του υπουργείου του με το Δήμο Αθηνών καταλογίζει ευθύνες στον κ. Γιώργο Καμίνη για τη μη τήρηση υποσχέσεών του για τη στέγαση προσφύγων και ναρκομανών. Τέλος, για τις αργόσυρτες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, που έχουν ως συνέπεια το «πάγωμα» χιλιάδων επιστροφών μεταναστών, απαντά ότι «βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τη Γερμανία προκειμένου να δούμε τι γίνεται με τα πρωτόκολλα και να βρούμε μία λύση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου για τους οικονομικούς μετανάστες».

Κύριε υπουργέ, μετά την παραίτηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες του αρχιπυράρχου, διευθυντή του Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Π.Σ., κ. Ζάχου, για διαπλοκή και κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα που χρησιμοποιούν την Πυροσβεστική για να πλουτίζουν. Τι πιστεύετε τελικά ότι συνέβη στο θέμα της παραίτησης;

Θεωρώ απαράδεκτες τις ατεκμηρίωτες δηλώσεις του αρχιπυράρχου και για το λόγο αυτό έχει κληθεί να απολογηθεί και να τεκμηριώσει τα όσα είπε. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει στρεβλώσεις εδώ και πολλά χρόνια, που με προβληματίζουν, και αν δεν ήταν τα πολλά τρέχοντα θέματα, θα έπρεπε όλοι να ασχοληθούμε με το Πυροσβεστικό Σώμα. Μέχρι τώρα, τα στελέχη του έμπαιναν στο Σώμα με αδιαφανείς διαδικασίες. Ο αρχηγός αντέδρασε για το θέμα του βαθμολογίου. Ηθελε να επιβάλει το δικό του τρόπο βαθμολογίας των αξιωματικών, με τον οποίο οι πυρονόμοι θα γίνονταν επιπυραγοί, δηλαδή οι ανθυπασπιστές ταγματάρχες. Θα έπαιρναν δηλαδή τέσσερις βαθμούς. Δεν μπορεί κανένας, για να κάνει τον καλό, να κάνει αυθαιρεσίες αυτού του μεγέθους. Προφανώς χολώθηκε ο αρχηγός γιατί δεν πέρασε αυτό που ήθελε. Από εκεί και πέρα, τόσα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτε για τη συντήρηση των ελικοπτέρων και η προθεσμία λήγει. Δεν γίνεται ό,τι δεν μπορεί να λύσει το επιτελείο του Π.Σ. να έρχεται σε μένα και να μου ζητά νομοθετική ρύθμιση. Η νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να καλύπτει αμέλειες της ηγεσίας, που δεν έκανε τίποτα για να λύσει τα προβλήματα. Το Π.Σ. χρωστά σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ από τις μισθώσεις ελικοπτέρων. Αυτά τα χρήματα έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Δεν μπορεί να έρχεται η ηγεσία και να μου ζητά νομοθετική ρύθμιση για να καλύψω το ποσό αυτό. Τώρα καλούμαστε να βιαστούμε πολύ. Βλέπουμε φιλότιμες προσπάθειες από ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο και αδράνεια από ανθρώπους που βρίσκονται στο επιτελείο.

Θα φθάνατε στο σημείο να ξηλώσετε στρατηγούς;

Ετσι θα έπρεπε να κινηθούμε, αλλά είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που τρέχουν, που δεν είναι δυνατόν να δώσουμε όλο το βάρος στην Πυροσβεστική.

Ολοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα είναι οι αργόσυρτες διαδικασίες ασύλου, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Πέρα από το γεγονός ότι, κατά γενική ομολογία, η Ε.Ε. δεν μας έχει στηρίξει όσο θα έπρεπε στο θέμα αυτό, η ελληνική πλευρά έχει ευθύνες;

Οι υπηρεσίες ασύλου δουλεύουν με βάση πρωτόκολλα και πρότυπα ευρωπαϊκά. Ισως χρειάζεται να διαφοροποιηθούν για όσους είναι οικονομικοί μετανάστες. Ηταν και μία από τις προτάσεις του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο διαχωρισμός των ανθρώπων που πράγματι πρέπει να τύχουν διεθνούς προστασίας και αυτών οι οποίοι είναι εμφανώς οικονομικοί μετανάστες. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες. Με τη Γερμανία συζητάμε συνέχεια πάνω σε αυτό το θέμα για να δούμε τι γίνεται με τα πρωτόκολλα για τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ανθρώπων που προέρχονται από μη εμπόλεμες περιοχές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για τους οικονομικούς μετανάστες.

Τούρκοι διωκόμενοι φτάνουν στα νησιά μετά το πραξικόπημα;

Μετά το πραξικόπημα υπήρξε προβληματισμός για ροές Τούρκων. Δεν υπήρξε, όμως, κάποια τέτοια τάση. Υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά που αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι όμως μεμονωμένα περιστατικά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τους κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια. Κάθε Σάββατο, για παράδειγμα, γίνονται επιθέσεις ακριβώς στο ίδιο σημείο, στην περιοχή του Πολυτεχνείου. Σχεδιάζετε να πάρετε δραστικότερα μέτρα;

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, σε επίκαιρη επερώτηση των 17 βουλευτών της Ν.Δ., κανείς δεν αναφέρθηκε στη συνταγή του ενός μηνός του Μητσοτάκη γιατί η συνταγή αυτή δεν είναι ρεαλιστική. Οι κυβερνήσεις, μέχρι τώρα, έσπρωχναν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Εκαναν μόνο επικοινωνιακές ενέργειες. Προσπαθούμε με σύστημα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Στο παλιό Πολυτεχνείο πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά μην κάνουν τις αθώες περιστερές η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που αποκρύπτουν έντεχνα ότι εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η Δυτική Αττική. Τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται σε ένα μήνα και δεν λύνονται μόνο με αστυνομικά μέτρα.

Οι αντιεξουσιαστές καταγγέλλουν ότι στην περιοχή εξακολουθούν να δρουν κυκλώματα ναρκωτικών. Πιστεύετε ότι η περιοχή, μετά τις συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών, «καθάρισε»;

Δεν εξαλείφθηκαν τα ναρκωτικά από τα Εξάρχεια, αλλά η οργανωμένη μαφία χτυπήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να εμφανιστεί ξανά, αλλά και εμείς, σε αυτή την περίπτωση, θα επανέλθουμε. Προς το παρόν, τα μεγάλα κυκλώματα δεν τολμούν να εμφανιστούν.

Ο «Ρουβίκωνας» φαίνεται διατεθειμένος να μη σταματήσει τις καταδρομικές ενέργειές του, ενώ, με αφορμή πρόσφατο κείμενό του, που καταφέρεται κατά της οικογένειας Μπακογιάννη, η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αδράνεια. Πώς θα αντιμετωπίσετε τον «Ρουβίκωνα»;

Το όλο πλέγμα της βίας πρέπει να σπάσει. Επιμένω ότι οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι πολιτικές, που σημαίνει μέσα από το μαζικό κίνημα, από τις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος και όχι μέσα από βίαιες ενέργειες και απομόνωση. Η Ν.Δ. έχει βάλει ως στόχο το νόμο και την τάξη, χωρίς να προτείνει λύσεις, λέγοντας ψέματα για το τι επικρατούσε την προηγούμενη περίοδο. Πρέπει να δούμε τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση. Να δούμε πώς μπορούμε να ανοίξουμε τις προβληματικές συνοικίες, όπως είναι τα Εξάρχεια αλλά και η Δυτική Αττική. Το θέμα του «Ρουβίκωνα» πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Αν τα μέλη του νομίζουν ότι θα αλλάξουν το σύστημα μέσα από ενέργειες σαν αυτές που κάνουν, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Θα πρέπει να δοθεί μάχη για να πειστούν τα νεαρά παιδιά ότι δεν πρέπει να προσελκύονται από τέτοιες απόψεις. Απόψεις όπως αυτή που λέει ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει εδώ και τώρα με μία βίαιη ενέργεια είναι πέρα από την Αριστερά.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Καλαφάτη

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis