Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:30 | 27/11/2014
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, χαρακτηρίζεται πλέον για την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αφού μετά από τις μαραθώνιες και αδιέξοδες όπως φαίνεται συζητήσεις στο Παρίσι, η Αθήνα διαφαίνεται ότι θα πιεστεί μέχρις εσχάτων προκειμένου να αποδεχθεί ή τη μείωση των κυρίων συντάξεων ή την κατάργηση του ειδικού χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, έτσι ώστε να «τρέξει» η αξιολόγηση.
 
Ωστόσο- όπως παραδέχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο- και στη μια και στην άλλη περίπτωση η θέση της Αθήνας παραμένει αρνητική, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αν επιμείνουν οι δανειστές, η συνολική διαπραγμάτευση θα τιναχθεί στον αέρα. Ενδεικτικό της κρισιμότητας των ωρών που περνάνε χωρίς να έχει καν οριστεί ημερομηνία επιστροφής της Τροικα, είναι ότι έγινε σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά από την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου από το Παρίσι, ενώ έχει οριστεί νέο κρίσιμο ραντεβού Σαμαρα- Βενιζέλου για την Πέμπτη στις 10 το πρωί.
 
Στη συνάντηση θα γίνει συνολική επισκόπηση των εξελίξεων μετά και τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με την Τρόικα.
 
Οπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αν και οι δανειστές έκαναν πίσω στο θέμα των αλλαγών στο νομό Λοβερδου, όσο παραμένει ανοικτό το δημοσιονομικό μπορεί να επαναφέρουν την απαίτηση για περικοπές 20% στις κυρίες συντάξεις από το 2015 και μετά. Ως αντίβαρο, δε, της υποχώρησης τους στο πεδίο των συντάξεων, οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που οδηγεί τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.
 
Σε κάθε περίπτωση, αλλαγές στο Ασφαλιστικό έχουν ήδη συμφωνηθεί και αφορούν στην αύξηση των ελαχίστων ετών ασφάλισης στα 20 έτη, αλλαγή που θα επηρεάσει τους κάτω των 40 ετών εργαζόμενους, ενώ επιπλέον οι συντάξεις θα παραμείνουν "παγωμένες" για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα, με ρητή διάταξη νομού.
 
Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, παρά το ότι η Τρόικα έχει στυλώσει τα πόδια, ωστόσο η εντολή του πρωθυπουργού είναι πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση για φόρους ή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
 
Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να εκτιμούν πως:
 
 Απαιτείται επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τον Ιανουάριο, ώστε να ασκηθεί πίεση προς τους δανειστές με το δίλημμα «συμφωνία ή πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει σε πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ορατό.
Είναι πιο πιθανή από ποτέ η άτυπη παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, χρησιμοποιώντας και ως άλλοθι το εικοσαήμερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών. Αυτό ίσως δώσει και περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για διαπραγμάτευση.
 
iefimerida.gr
Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis