Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:45 | 09/10/2016

Πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα, ιατρικές σφραγίδες, συνταγολόγια, αυτοκίνητα, δίκυκλα, κινητά τηλέφωνα, πορτοφόλια και σεντόνια... Είναι η λεία κυκλωμάτων που δρουν μέσα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, εκμεταλλευόμενοι την ανεπαρκή φύλαξη. Με διάφορα τεχνάσματα εντοπίζουν και αρπάζουν κάθε είδος που μπορούν στη συνέχεια να ρευστοποιήσουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Συγγενείς ασθενών καταδιώκουν και έρχονται στα χέρια με επίδοξους κλέφτες. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να κρατήσουν καθηλωμένους -μέχρι να έρθει η αστυνομία- όσους συλλαμβάνουν να αρπάζουν αντικείμενα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί στα νοσοκομεία ένα ακόμη είδος παρανομίας. «Προστάτες» παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων επιχειρούν να πάρουν στον έλεγχό τους τη... νύχτα στους θαλάμους. Απειλούν, δε, γιατρούς και νοσηλευτές που μπαίνουν εμπόδιο στις επιδιώξεις τους! Υποπτος είναι και ο ρόλος ατόμων τα οποία φέρονται να μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια στους χώρους νοσηλείας και στους διαδρόμους. Γιατροί και νοσηλευτές εκτιμούν πως -ανάμεσά τους- βρίσκονται και κάποιοι που καταγράφουν το κάθε τι: ποιος ασθενής δεν συνοδεύεται από συγγενή, εάν έχει χρήματα, κινητό ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να αρπάξουν...

Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν θέμα για το αστυνομικό δελτίο. Η έλλειψη, όμως, επαρκούς φύλαξης των νοσοκομείων, οδηγεί και σε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της νοσηλείας. Συγγενείς ασθενών ζητούν από γιατρούς εκτός νοσοκομείων να πραγματοποιήσουν θεραπευτικές πράξεις στους νοσηλευόμενους, χωρίς να ενημερώσουν τους θεράποντες.

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, καταγράφηκε πρόσφατα παρόμοιο περιστατικό, τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Η εξωτερική γιατρός παρέμεινε στο κρεβάτι του ασθενούς επί είκοσι λεπτά, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Οταν πληροφορήθηκε το συμβάν, η διευθύντρια της κλινικής διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από τη συγκεκριμένη πρακτική: «Το συμβάν είναι σοβαρό, επειδή αγνοούμε τι χειρισμούς έκανε (σ.σ. η εξωτερική γιατρός) και τι ενδεχομένως θα προκύψει ως παρενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης»...

Η έλλειψη ασφάλειας στα νοσοκομεία έχει πολλές ακόμη «παρενέργειες». Εκτός από τις κλοπές, το ανεξέλεγκτο επισκεπτήριο επιβαρύνει τη λειτουργία των τμημάτων και την υγεία των ασθενών. Το ανεπαρκές προσωπικό προκαλεί, επίσης, τριβές μεταξύ συγγενών, νοσηλευτών και γιατρών, με όλες τις πλευρές να έχουν δίκιο.

Το σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων αποτυπώνεται και στο αστυνομικό δελτίο. Πριν από λίγες μέρες, εξαρθρώθηκε εξαμελής σπείρα, η οποία άρπαζε από νοσοκομεία πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα και ναρκωτικά.

Στην κατοχή των μελών της βρέθηκαν, επίσης, σφραγίδες γιατρών, βεβαιώσεις και ιατρικά πιστοποιητικά με σφραγίδες του νοσοκομείου. Τον περασμένο μήνα, συνελήφθησαν τέσσερα νεαρά άτομα, τα οποία έκλεβαν από νοσηλευόμενους του νοσοκομείου Κέρκυρας χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Ο εντοπισμός τους έγινε έπειτα από καταγγελία ασθενούς, από τον οποίο είχαν αρπάξει το κινητό τηλέφωνο και χρήματα.

Λίγες μέρες πριν, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου είχε καταγγείλει εγγράφως κρούσματα δολιοφθοράς σε αυτοκίνητα γιατρών και εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Κλεμμένα σεντόνια

Τον περασμένο Ιούλιο, εντοπίστηκαν σεντόνια από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας! Σεντόνια από το ίδιο νοσοκομείο είχαν εντοπιστεί παλαιότερα και σε πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα - Αγκόνα...

Τον περασμένο Μάιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» συζήτησε το θέμα της κλοπής γειώσεων. Ενημερώθηκε η αστυνομία και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Τον ίδιο μήνα, στο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για την κλοπή ιματισμού και συγκεκριμένα έξι μεγάλων σεντονιών και ενός μικρού, δύο μαξιλαριών και ισάριθμων μαξιλαροθηκών από την Παιδιατρική Κλινική. Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, κλάπηκε μία κεντρική μονάδα υπολογιστή από το γραφείο διαιτολόγων. Πολύ πιο σοβαρό ήταν το περιστατικό κλοπής ενός αναλυτή ορμονών από το Νοσοκομείο Βέροιας τον περασμένο Ιούλιο. Το μηχάνημα εντοπίστηκε, τελικά, λίγες μέρες αργότερα, καθώς αυτός που το είχε πάρει έβαλε αγγελία πώλησής του!

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis