Παραμορφωμένα πρόσωπα από τον άγριο ξυλοδαρμό, σκισμένα χέρια και βαθιές πληγές από αυτοσχέδια μαχαίρια στα σώματα των κρατουμένων. Οι εικόνες των τραυματιών από την τελευταία συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού, που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αποτυπώνουν το καθεστώς βίας και ανομίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Οι λιγοστοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι παρακολουθούν τις συγκρούσεις ως απλοί θεατές, ανήμποροι να αντιδράσουν στον ακήρυκτο πόλεμο που έχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα νεκρούς και τραυματίες. Αντίπαλες συμμορίες φυλακισμένων συγκρούονται με σφοδρότητα και οι υπάλληλοι περιορίζονται να μαζεύουν πτώματα και τραυματίες, με τις φυλακές να παρουσιάζουν εικόνα πλήρους διάλυσης.
Την περασμένη Κυριακή 9 Ιουνίου άλλο ένα άγριο επεισόδιο καταγράφηκε στο αιματοβαμμένο ημερολόγιο των φυλακών Κορυδαλλού. Οι νέες συμπλοκές ξεκίνησαν στη Β’ πτέρυγα μεταξύ κυρίως Γεωργιανών και Αφγανών κρατουμένων που χρησιμοποίησαν κατά τα επεισόδια αιχμηρά αντικείμενα, τα οποία είναι άγνωστο πώς βρέθηκαν στην κατοχή τους. Από τα αυτοσχέδια μαχαίρια τραυματίστηκαν τρεις νεαροί κρατούμενοι από το Αφγανιστάν ηλικίας 22, 23 και 30 ετών, που κρατούνται για εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και στο Θριάσειο Νοσοκομείο, ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους.
Αντίπαλες συμμορίες
Οι φυλακές Κορυδαλλού δεν παρουσιάζουν πλέον εικόνα καταστήματος σωφρονισμού, αφού οι κρατούμενοι έχουν χωριστοί σε αντίπαλες συμμορίες που θυμίζουν τις φατρίες της ιταλικής Καμόρα. Από την αρχή του χρόνου, ένας έως δύο κρατούμενοι πέφτουν νεκροί κάθε μήνα και οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της κατάστασης αδυνατούν να βάλουν φρένο στο αιματοκύλισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλιμάκιο του CPT, της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων, που βρέθηκε πρόσφατα για έλεγχο στον Κορυδαλλό, ρωτούσε τους κρατουμένους «ποιος κάνει κουμάντο στις φυλακές».
Εκτός από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, εξάλλου, αμείλικτοι είναι και οι αριθμοί, καθώς μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2019 έχουν χάσει τη ζωή τους στον Κορυδαλλό οκτώ κρατούμενοι. Κάποιοι από αυτούς δολοφονήθηκαν από αντίπαλες ομάδες και κάποιοι πέθαναν από χρήση ναρκωτικών ή άλλα αίτια. Η αρχή έγινε στις 14 Ιανουαρίου με τη δολοφονία του διαβόητου Αλβανού κακοποιού Αλμπερτ Μπάκο και τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, ένας Ελληνας κρατούμενος, 66 ετών, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Στις 28 Ιανουαρίου 33χρονος Αλβανός, συνεργός του φερομένου ως αρχηγού της μαφίας των φυλακών, πέθανε στη Δ’ πτέρυγα και αρχικά ο θάνατός του αποδόθηκε σε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αργότερα όμως από την ιατροδικαστική διερεύνηση προέκυψε ότι έπεσε και αυτός θύμα εγκληματικής ενέργειας και συγκεκριμένα στραγγαλίστηκε από άγνωστο δράστη.
Ο κύκλος του αίματος συνεχίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου, όταν Τούρκος κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος στο ψυχιατρείο των φυλακών. Ακολούθησε το μακελειό της 7ηςΜαρτίου με έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες και στις 20 Μαρτίου ένας Ελληνας πέθανε από ανακοπή επίσης στο ψυχιατρείο. Στις 17 Μαΐου 60χρονος Ελληνας που είχε δολοφονήσει πριν από ενάμιση χρόνο την πρώην νύφη του στην Κρήτη βρέθηκε νεκρός στις φυλακές και ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, ένας ακόμα Ελληνας κρατούμενος, 50 ετών, βρέθηκε νεκρός από συγκρατουμένους του, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του θανάτου του. Η άγρια συμπλοκή της 9ης Ιουνίου είχε μόνο τραυματίες από καθαρή τύχη, καθώς χρησιμοποιήθηκαν αιχμηρά αντικείμενα ως φονικά όπλα.
Εικόνα διάλυσης παντού
Δεν είναι, πάντως, μόνο ο Κορυδαλλός ξέφραγο αμπέλι, αφού δύο κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί το τελευταίο διάστημα και στις φυλακές Τρικάλων, στις 12 Απριλίου και την 1η Μαΐου. Επίσης 44χρονος βρέθηκε νεκρός πριν από λίγες ημέρες στο κελί του στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας και σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα.
Την εικόνα διάλυσης του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας συμπληρώνουν οι πρόσφατες αποδράσεις επικίνδυνων κακοποιών. Αρχικά τέσσερις Αλβανοί κρατούμενοι απέδρασαν από το Τμήμα Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη, αφού αφαίρεσαν το όπλο του αστυνομικού φρουρού και κράτησαν όμηρο μία γυναίκα αστυνομικό, ενώ αρχικά επιχείρησαν να διαφύγουν με περιπολικό. Από τους τέσσερις δραπέτες στη συνέχεια συνελήφθησαν οι τρεις και διαφεύγει ο πιο σκληρός της ομάδας, γνωστός ως «Τίτι».
Αλλά και ο περίφημος «τοξοβόλος» του Συντάγματος, Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, κατάφερε να δραπετεύσει πρόσφατα από τις Αγροτικές Φυλακές της Τίρυνθας στην Αργολίδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής