Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:08 | 06/01/2015

 

Είναι πολύ πρόσφατες οι έντονες αλλά και δικαιολογημένες αντιδάσεις για τα όσα ανακριβή υποστήιξε σε βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης ο γερμανός ιστορικός Ρίχτερ. Μπροστάρης ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης. Όταν νοιώθουμε ότι οι ξένοι μας αδικούν και αλλοιώνουν την ιστορία μας ορθά αντιδρούμε. Μήπως πρέπει να το κάνουμε κι όταν μόνοι μας “βγάζουμε τα μάτια μας”; Η υπόθεση του Πολεμικού Μουσείου και του παραρτήματός του στα Χανιά είναι το τελευταίο και πιο ενδεικτικό παράδειγμα για το πόσο αδιαφορούμε για την ιστορία μας. 

Το υπουργείο Πολιτισμού ένα χρόνο τώρα δεν απαντά καν στις εκκλήσεις του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ για να παραχωρηθεί χώρος στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων ,ώστε να μετεγκατασταθεί από το κτίριο που έχει υποστεί ζημιές από σεισμούς. Και να φανταστείτε ότι υπουργός Πολιτισμού είναι σήμερα ο κ.Κώστας Τασούλας ο οποίος έχει διατελέσει και ΥΦΕΘΑ!

Διαβάστε πως έχει η υπόθεση για να καταλάβετε πόσο προστατεύουμε τα ιστορικά μας κειμήλια:

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Χανίων στεγάζεται στο Διοικητήριο του παλιού Στρατοπέδου “ΖΟΜΠΑΝΑΚΗ” και άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 1995 έχοντας ως κύριο αντικείμενο την Κρητική Επανάσταση και την την Μάχη της Κρήτης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κατά τον ισχυρό σεισμό τον Ιανουάριο 2006 το κτίριο επηρεάστηκε και μετά από συνεχείς ελέγχους από τεχνικούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) του ΥΠΕΧΩΔΕ, χαρακτηρίσθηκε ως κτίριο προσωρινά ακατάλληλο για χρήση (ΚΙΤΡΙΝΟ).                   
Από το 2006 μέχρι το 2009 το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά έμεινε κλειστό για εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου.  


Στις 6 Ιουνίου του 2009 έγιναν τα εγκαίνια αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Παραρτήματος Χανίων από τον τότε ΥΕΘΑ, αν και για γραφειοκρατικούς λόγους δεν αποχαρακτηρίσθηκε από (ΚΙΤΡΙΝΟ), λειτουργούσε και ήταν επισκέψιμο για το κοινό.
          

Μετά τον  σεισμό τον Οκτώβριο του 2013, διαπιστώθηκε ότι επήλθε εκ νέου ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην στατικότητα του κτιρίου που επιβάλλει πλέον αναγκαστικά  την επείγουσα μεταφορά των εκθεμάτων του σε άλλο χώρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου συνήλθε και αποφάσισε την εκκένωση του κτιρίου, τη συσκεύαση των εκθεμάτων και την αναζήτηση χώρου για προσωρινή αποθήκευση μέχρι να βρεθεί κατάλληλο κτίριο για εγκατάσταση των εκθεμάτων και φυσικά ανέστειλε την λειτουργία του Μουσείου για λόγους ασφαλείας.
Πρόχειρη έρευνα εντόπισε διαθέσιμο χώρο (ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού) που δεν χρησιμοποιείται, δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων, που στεγάζεται στο “Κάστρο Φιρκά” του Παλιού Ενετικού Λιμένα Χανίων.

Επειδή η ανεύρεση άλλου κτιρίου, η δυνατότητα ανακατασκευής του υπάρχοντος που φιλοξενούσε το Παράρτημα Πολεμικού Μουσείου Χανίων θα αποτελέσει μια χρονοβόρα διαδικασία (αρκετών ετών) καθώς και επειδή ο υφιστάμενος χώρος στο “Φρούριο Φιρκά” καλύπτει τις ανάγκες σε έκταση των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου Χανίων, το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί αν θέλει να δώσει λύση παραχωρώντας ένα χώρο που δεν χρησιμοποιεί.

Παρόλες λοιπόν τις συνεχείς "οχλήσεις" για πάνω από 12 μήνες του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠ.ΕΘ.Α προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να δοθεί ο παραπάνω χώρος και να επαναλειτουργήσει το Μουσείο, ο Υπουργός κ. Τασούλας που έχει χρηματίσει και ΥΦΕΘΑ καθώς και η Γ.Γ. κ. Μενδώνη, δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη.
Αυτό θα πει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis