1. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τη σύλληψη της μητέρας των τριών κοριτσιών, εκτός ελέγχου έγινε η κατάσταση έξω από το σπίτι της οικογένειας. Παρά την αρχική ισχνή παρουσία της ΕΛ-ΑΣ (εδώ μάλλον αδράνησε), μανιασμένο πλήθος έσπασε την πόρτα και μπήκε στο εσωτερικό. Ενδεικτικό της οργής είναι πως κάποιοι έγραψαν τη λέξη «θάνατος» έξω από το σπίτι. Η σωματική ακεραιότητα της μητέρας, ενώ προσπαθούσε να μπει στο σπίτι, κινδύνευσε. Τελευταία στιγμή την τράβηξε μέσα στο σπίτι η άλλη κόρη της.
2. Οι εικόνες και οι πράξεις αυτές δεν συνάδουν με το νομικό πολιτισμό μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Μας θυμίζουν την εποχή και την ανατριχιαστική πρακτική της Αμερικανικής Επανάστασης και του περιβόητου «Νόμου του Λιντς» (που καπέλωσε κυριολεκτικά τη θεσμοθετημένη δικαιοσύνη σε πολλές γωνιές των ΗΠΑ), τότε που γεννήθηκε και γενικεύτηκε η πρακτική της αυτοδικίας, πως δηλαδή με συνοπτικές και εξωδικαστικές διαδικασίες μπορείς να καταστείλεις εξεγέρσεις ή να τιμωρήσεις δράστες εγκλημάτων. Όταν «πλήθος ανθρώπων» (ως αυτόκλητος δικαστής) επιτίθεται με σκοπό να «κακοποιήσει κάποιον που τον θεωρεί ένοχο», υπεύθυνο για κάτι ή ακόμα και να «τον σκοτώσει (κρεμάσει) με τα ίδια μου τα χέρια», χωρίς δίκη.
3. «Ειδεχθές αίνιγμα» το αποκαλούν συχνά οι ιστορικοί που ασχολούνται με τον Νόμο του Λιντς, προσπαθώντας να καταλάβουν δηλαδή, γιατί ο όχλος αποζητά να πάρει τον νόμο στα χέρια του, απειλώντας την ίδια τη δημοκρατία και το ευνομούμενο των σύγχρονων πολιτειών. Γιατί χθες στην Πάτρα έπρεπε να συγκεντρωθεί το πλήθος έξω από το σπίτι με τα κινητά στα χέρια να τραβάει φωτογραφίες και να κραυγάζει-γράφει «θάνατος».
4. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Τρίτη νόμο που μετατρέπει τα λιντσαρίσματα -τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, συνώνυμες του παρελθόντος των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ- σε ομοσπονδιακό έγκλημα. Ο νόμος αυτός προβλέπει ποινή έως και 30 χρόνων κάθειρξης για το έγκλημα. Φέρει το όνομα του Έμετ Τιλ, του μαύρου έφηβου που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε δημόσια το 1955 στην πολιτεία του Μισισιπή. «Τα λιντσαρίσματα είναι απόλυτος τρόμος», είπε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στις δημόσιες δολοφονίες, κυρίως μαύρων, συχνά μπροστά σε ενθουσιώδη πλήθη λευκών.
5. Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι πέραν της όποιας αδράνειας της ΕΛ-ΑΣ, τεράστια ευθύνη φέρουν και τα Μ.Μ.Ε., που με τις επαναλαμβανόμενες «τηλε-δίκες» και τις εν γένει υπερβολές στις εκπομπές τους «καλλιέργησαν» κατά κάποιο τρόπο το μίσος απέναντι στη φερόμενη δράστιδα, πολύ πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη, παραβιάζοντας κατά κόρον το τεκμήριο αθωότητας και κινδυνεύοντας να καταστούν οιονεί ηθικοί αυτουργοί ενός λιντσαρίσματος.
Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Optical Store Serli: Εκπτώσεις έως 40% για αστυνομικούς