Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:19 | 22/11/2014

Στοιχεία φωτιά για τους νικητές... κατ’ εξακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών οι οποίοι, προκειμένου είτε να ξεπλύνουν βρόμικο χρήμα είτε να καλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, εμφανίζονται ως νικητές εκατοντάδων ή και χιλιάδων δελτίων ετησίως, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας.

Ενδεικτικός του «εγκλήματος» που συντελούνταν τα τελευταία χρόνια από επιτήδειους «τζογαδόρους» είναι ο παρακάτω πίνακας, που αφορά το 2013 και στον οποίο παρουσιάζονται οι πρώτοι 10 παίκτες σε αριθμό δελτίων για τα οποία ζητήθηκαν βεβαιώσεις. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι κέρδισαν 39.333 δελτία, με τον πρώτο μάλιστα από αυτούς να έχει κερδίσει 8.654 δελτία!

Ο αποκαλυπτικός πίνακας



Φρένο στο φαινόμενο των χρυσών νικητών

Όλα βέβαια τα παραπάνω ίσχυαν μέχρι σήμερα, καθώς η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αποφάσισε, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, να βάλει φραγμό στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με το νέο κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο κατάρτισε βάσει και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον βεβαιώσεις κερδών για τυχερά δελτία δεν θα εκδίδονται για ποσά κάτω των 200 ευρώ, που αποτελούν και το 90% των κερδών που αποδίδει ο οργανισμός στους νικητές, και αμέσως οι επιτήδειοι δέχονται το πρώτο πλήγμα. Επίσης, πληρωμές μεικτών κερδών προ φόρων άνω των 800 ευρώ ανά δελτίο θα καταβάλλονται αποκλειστικά και μόνο μέσω τράπεζας, κατόπιν ταυτοποίησης του παίκτη, με επίδειξη αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Με διαταγή πληρωμής σήμερα πληρώνονταν κέρδη άνω των 1.500 ευρώ. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα που θα φτάνουν έως τα 2 εκατ. ευρώ.

Η νέα διοίκηση της ΟΠΑΠ συνεργάστηκε στενά με την ΕΕΕΠ για να μπει τέλος σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, που αποτελούσε εστία διαφθοράς, φοροδιαφυγής και αδιαφάνειας. Ο Καμίλ Ζίγκλερ από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε δείγμα γραφής: ήρθε σε επικοινωνία με τις αρχές και ανέλυσε διεξοδικά όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί. Υπό τις σαφείς κατευθύνσεις της ΕΕΕΠ, η ΟΠΑΠ συνέβαλε καθοριστικά στην εξεύρεση της κατάλληλης λύσης.

Υπόχρεα πρόσωπα εφαρμογής του κανονισμού είναι κάθε ένας που διοργανώνει ή διεξάγει τυχερό παίγνιο στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού (επίγειου) δικτύου, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων καζίνο, για τις οποίες θα εκδοθεί ειδική χωριστή απόφαση.

«Πρόκειται για καθοριστική απόφαση»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Σούρλα, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μια απόφαση καθοριστικής σημασίας.

«Είναι μια καθοριστική απόφαση για την πάταξη των κυκλωμάτων που δρούσαν ανεξέλεγκτα και ξέπλεναν χρήματα. Πιστεύω ότι τώρα θα δοθεί τέρμα σε αυτή την ντροπή» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΕΠ

Η ΕΕΕΠ, με την ιδιότητά της ως αρμόδιας Αρχής του ν. 3691/2008 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, εξέδωσε σχετικό Κανονισμό, με βάση τον οποίο καμία βεβαίωση κέρδους δεν επιτρέπεται να χορηγείται για τα παιχνίδια στα πρακτορεία, παρά μόνο όταν ο παίκτης ονομαστικοποιηθεί και πληρωθεί μέσω τραπέζης, ενώ για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν χορηγείται βεβαίωση κέρδους.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των κερδισμένων δελτίων των πρακτορείων (άνω του 90%) ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Έτσι, καθίσταται πλέον αδύνατη η χρήση κερδισμένων δελτίων από τρίτους, που τα χρησιμοποιούσαν προκειμένου να αποκτήσουν βεβαιώσεις κέρδους ώστε να νομιμοποιήσουν μαύρο χρήμα.

Ο Κανονισμός αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, εκτός των καζίνων για τα οποία θα εκδοθεί ξεχωριστή απόφαση.

Ειδικότερα, με βάση τον συγκεκριμένο Κανονισμό, οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών οφείλουν:

· Να ορίσουν Υπεύθυνο Συμμόρφωσης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη τήρησης των υποχρεώσεων εφαρμογής των διατάξεων του νόμου και του Κανονισμού και θα αναφέρεται στην ΕΕΕΠ και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων.

· Να εντοπίζουν και να αναφέρουν αμέσως ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές, δηλαδή συναλλαγές των παικτών που μπορεί να υποκρύπτουν διάπραξη ή απόπειρα διάπραξης των αδικημάτων, που προβλέπει ο νόμος σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος.

· Να πιστοποιούν και να επαληθεύουν την ταυτότητα του παίκτη για τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται με ατομική κάρτα παίκτη ή μέσω ηλεκτρονικού λογαριασμού.

· Να πληρώνουν τους παίκτες που παίζουν στα πρακτορεία ως εξής:

- Για μικτά κέρδη πάνω από 800 ευρώ ανά δελτίο, υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, μετά από πιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη.

- Για κέρδη από 200 έως 800 ευρώ ανά δελτίο, μέσω τραπέζης και μετά από πιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη, εφόσον αυτός το ζητήσει με αίτησή του.

- Για κέρδη κάτω των 200 ευρώ, ανά δελτίο, μέσω των πρακτορείων.

· Να χορηγούν βεβαιώσεις κέρδους, μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους και μόνο εφόσον ο παίκτης έχει πληρωθεί επώνυμα μέσω τραπέζης. Για μικτά κέρδη κάτω των 200 ευρώ, ανά δελτίο, δεν χορηγείται βεβαίωση κέρδους.

· Να ελέγχουν την ποινική κατάσταση του προσωπικού τους, ως προς ορισμένα αδικήματα που περιγράφει ο νόμος.

Για κάθε παράβαση του νόμου και του Κανονισμού η ΕΕΕΠ επιβάλλει:

· Πρόστιμο σε βάρος του νομικού προσώπου από 10.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 50.000 μέχρι 2.000.000 ευρώ.

· Πρόστιμο σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων του νομικού προσώπου, που είναι υπεύθυνοι για την τέλεση των παραβάσεων ή που άσκησαν ανεπαρκή έλεγχο ή εποπτεία για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου και του Κανονισμού από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 10.000 μέχρι εκατό χιλιάδες 100.000 ευρώ.

· Απομάκρυνση των παραπάνω προσώπων από τη θέση τους, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο και απαγόρευση ανάληψης άλλης αντίστοιχης θέσης.

· Απαγόρευση της άσκησης ορισμένων δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου.

· Σε περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβάσεων, είτε οριστική ή προσωρινή ανάκληση ή είτε αναστολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της άδειας λειτουργίας του νομικού προσώπου.

Ο Κανονισμός συντάχθηκε με βάση τις κείμενες διατάξεις, το περιεχόμενο των Οδηγιών της Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος. Από την συγκριτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι αποτελεί έναν από τους αυστηρότερους Κανονισμούς μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ο Κανονισμός τίθεται σε ισχύ την 1/1/2015.

zougla.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis