Μετά από τις δηλώσεις Λαγκάρντ- περί μη βιωσιμότητας του Συνταξιοδοτικού συστήματος -δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το Ασφαλιστικό είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει να μεταθέσουν χρονικά τις επίμαχες συζητήσεις για τον Ιούνιο, είναι προφανές ότι η αποκαλούμενη «συμφωνία της επόμενης ημέρας» δεν θα προχωρήσει εάν δεν επιλυθεί το Ασφαλιστικό.
Επί του παρόντος, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να προχωρήσει σε νέες περικοπές, ετοιμάζοντας μάλιστα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Από την άλλη, κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια ή ακόμα και casus belli, δημιουργώντας έτσι εκρηκτικό κλίμα λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία για το Eurogroup.
Γράφουν-σβήνουν τη λίστα – Σκέψεις για έκτακτη εισφορά
Αν και απομένουν μόλις 14 ημέρες ως το κρίσιμο EUROGROUP της 24ης Απριλίου, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές ως την επίτευξη συμφωνίας, παραμένει μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για να επιταχύνει τις διαδικασίες, πρόκειται να εμπλουτίσει τη λίστα Βαρουφάκη με νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όχι όμως εισπρακτικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η επιβολή έκτακτης εισφοράς με κριτήρια υψηλού εισοδήματος και μεγάλης περιουσίας.
Τα μηνύματα στην Αθήνα από την πλευρά των δανειστών είναι, πάντως, αυστηρά. Είναι ενδεικτικό ότι από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, αφού δεν υπάρχει καν έτοιμη η λίστα των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα κι αν υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 24 του μήνα, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα ξεκινήσει αμέσως η εκταμίευση.
Οι «ρουκέτες» της Λαγκάρντ
Σημειωτέον ότι, η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χθεσινή της συνέντευξη στο PBSNewsHour χαρακτήρισε «καταδικασμένο» το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας επιμένοντας πως πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.
«Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο, δεν είναι βιώσιμο, επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και πρέπει άμεσα να αναμορφωθεί» ήταν τα λόγια της Διευθύντριας του Ταμείου.
Επιπλέον, η Γαλλίδα πολιτικός άφησε σαφείς αιχμές και προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις σημειώνοντας ότι «υποχώρησαν» μπροστά στις συντεχνίες.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έφερε και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, το μητρικό γάλα.
«Το μητρικό γάλα πωλούνταν μόνο μέσω φαρμακείων. Το προσπαθήσαμε, απελευθερώσαμε την αγορά και οι τιμές έπεσαν. Μετά, όμως, επιστρέψαμε στην προηγούμενη κατάσταση και πωλείται πάλι μόνο στα φαρμακεία».
«Ανησυχώ» για τον Βαρουφάκη
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε με νόημα πως ανησυχεί για το αν ο Γιάνης Βαρουφάκης θα εφαρμόσει αυτά που συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στο ραντεβού που είχαν στην Ουάσινγκτον.
«Είμαι ανήσυχη για το αν το κομμάτι της συζήτησής που κάναμε την Κυριακή του Πάσχα, θα υλοποιηθεί!» σημείωσε χαρακτηριστικά.
iefimerida.gr