Με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια μέχρι και το… 2028 – ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στις 100.000 – το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και σε αλλαγές στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη. Οι αλλαγές, περιγράφονται αναλυτικά στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα. Συγκεκριμένα:
1. Όλες οι υποθέσεις θα μεταφερθούν από τα περιφερειακά ειρηνοδικεία στα κεντρικά ειρηνοδικεία. Όπως εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή στο theTOC.gr, η μεταφορά των υποθέσεων θα οδηγήσει στο να ξεπεραστεί ο νομικός σκόπελος της αλλαγής της ημερομηνίας εκδίκασης μιας υπόθεσης (σ.σ σύμφωνα με νομικούς, από τη στιγμή που θα οριστεί δικάσιμος σε μια υπόθεση, δεν είναι δυνατόν αυτή να αλλάξει και να μάλιστα να έρθει νωρίτερα στον χρόνο. Φαίνεται όμως ότι αυτό, τουλάχιστον με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, μπορεί να ξεπεραστεί αν αλλάξει το δικαστήριο που θα εκδικάσει την υπόθεση).
2. Για την μεταφορά της υπόθεσης στα κεντρικά ειρηνοδικεία, μπορεί να γίνει αίτηση είτε από την πλευρά του οφειλέτη είτε από την πλευρά της τράπεζας. Το δικαίωμα θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα τις υποθέσεις για τις οποίες ως ημερομηνία εκδίκασης έχει οριστεί σήμερα χρόνος μεταγενέστερος της 1/1/2017.
3. Η νέα αίτηση θα είναι χωρίς κόστος για τον δανειολήπτη. Μάλιστα, στο email της κυβέρνησης αναφέρεται ότι θα ληφθούν ακόμη και μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών του δικαστικού επιμελητή. Όπως αναφέρεται, αν την αίτηση προσδιορισμού της νέας ημερομηνίας υποβάλλει ο δανειστής, τότε η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνεται από τα πινάκια των δικαστηρίων. Αν την αίτηση υποβάλλει μια από τις τράπεζες που έχουν δανείσει, τότε η κοινοποίηση θα γίνεται μόνο στον οφειλέτη.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμόςΑλλαγές προγραμματίζονται και στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Όπως αναφέρεται, ο καθορισμός του ποσού που θα καλείται να πληρώνει ο δανειολήπτης μέχρι να γίνει η δίκη θα προκύπτει πλέον με αντικειμενικά κριτήρια. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν στο theTOC.gr ότιθα χρησιμοποιούνται ως «πιλότος» οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Η προσωρινή διαταγή που θα εκδίδεται ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα, αναφέρεται ότι θα επανεξετάζεται ύστερα από συγκεκριμένη περίοδο έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως να έχουν προκύψει στη ζωή του οφειλέτη.
Βασική αλλαγή θα είναι και η «κατηγοριοποίηση» των υποθέσεωνκατά την εισαγωγή (ή επανεισαγωγή) τους στα δικαστήρια. Στο εξής, οι υποθέσεις θα «ομαδοποιούνται» σε τρεις κατηγορίες ώστε να εκδικάζονται με ταχύτερες διαδικασίες. Οι τρεις κατηγορίες, θα είναι οι εξής:Καθιερώνεται διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού χωρίς όμως στο email να αναφέρεται αν θα είναι υποχρεωτική ή όχι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία δεν θα είναι υποχρεωτική. Κατά την διαδικασία αυτή ο «σύμβουλος» (στο νομοσχέδιο θα φανεί αν θα είναι δικηγόρος ή οικονομόλογος) θα αναλαμβάνει να συντάξει μια πρόταση συμβιβασμού. Αν τράπεζες και δανειολήπτης καταλήγουν στο να συμφωνήσουν επί της πρότασης, η υπόθεση δεν θα φτάνει στα δικαστήρια. Αν δεν επέρχεται συμφωνία, τότε η πρόταση θα αποστέλλεται στο δικαστήριο. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που ο δικαστής θα καταλήγει σε απόφαση που θα δικαιώνει τον… σύμβουλο και την πρότασή του, τότε τράπεζες και δανειολήπτης θα επωμίζονται το κόστος του δικαστικού συμβιβασμού.
1. Υποθέσεις οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία
2. Υποθέσεις οφειλετών με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους και
3. Υποθέσεις που έχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας.
thetoc.gr