Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς θα είναι πρώτοι οι οποίοι θα μεταφερθούν σύμφωνα με τον Guardian από τους συνωστισμένους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, στην ηπειρωτική χώρα, τη στιγμή που η ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας κορυφώνεται.
«Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη και χρειάζεται να εκτονωθεί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης. «Η διαμονή στην ηπειρωτική χώρα θα είναι πιο κατάλληλη. Θα ξεκινήσουμε με μεταφορές εκείνων που είναι περισσότερο ευάλωτοι, πάντα στη σφαίρα της εφαρμογής και προστασίας της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, και ενώ η Άγκυρα απειλεί να θέσει τέλος στη συμφωνία στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.
Όπως σημειώνει μάλιστα, οι προσφυγικές ροές, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 90% με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι. Υπενθυμίζοντας το μέγεθος των ροών στο αποκορύφωμά τους, τονίζει ότι έφταναν ακόμα και τις 7.000 μέσα σε μία ημέρα με άντρες, γυναίκες και παιδιά να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τα παράλια της Τουρκίας έως το νησί της Λέσβου.
Θέλοντας να τονίσει τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η συμφωνία με την Τουρκία, η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ασκεί πίεση προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του: «Εάν η ΕΕ πρόκειται να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος, είμαστε έτοιμοι. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να καθυστερούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα ή να εμπλεκόμαστε σε διπλωματικές ακροβασίες».
Τι θα συμβεί όμως στη περίπτωση που η συμφωνία καταρρεύσει; «Αν καταρρεύσει, θα υπάρξει ένα κύμα ενός εκατομμυρίου ή περισσότερων και αυτή η χώρα είναι εντελώς απροετοίμαστη», δήλωσε στον Guardian Ευρωπαίος πρέσβης. «Η Αθήνα θα κατακλυστεί, όπως και η ηπειρωτική χώρα, άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν στα χωράφια, θα υπάρξουν σκηνές που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί», συνέχισε.
Η βρετανική εφημερίδα όμως αναφέρεται και στις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 60.000 προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας με το κλείσιμο των συνόρων. «Φιλοξενούνται σε συνθήκες που έχουν καταγγελθεί ως αξιοθρήνητες από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι φιλονικίες ανάμεσα σε κρατούμενους που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες μέχρι να υποβληθούν σε επεξεργασία οι αιτήσεις ασύλου τους, αποτελούν κοινό τόπο », περιγράφει, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται στα τελευταία επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Μόρια.
Παράλληλα, δημοσιεύει και απόσπασμα ενός γράμματος από 141 οικογένειες που ζουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό του Ελληνικού. «Υπάρχουν αρουραίοι, έντομα και ερπετά συμπεριλαμβανομένων φιδιών παντού στον καταυλισμό», γράφουν εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολλοί αρρώστησαν από πνευμονία και το καλοκαίρι από την έκθεση στον ήλιο. «Ακάθαρτα νερά προκαλούν διάρροια και ναυτία. Όσο περισσότερο μένουμε εδώ, τόσο χειρότερες γίνονται οι συνθήκες, και τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη και άλλες ασθένειες».
Επιστρέφοντας στο ζήτημα των ελληνικών νησιών, το ρεπορτάζ τονίζει ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε αυτά φτάνει τις 14.000 με τα στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής να δείχνουν όμως ότι οι προσφυγικές ροές υπερδιπλασιάζονται τον Σεπτέμβρη. Για την κατάσταση αυτή, ο κ. Ξυδάκης επιρρίπτει ευθύνες για την καθυστέρηση στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ η οποία απέτυχε να στείλει το προσωπικό που υποσχέθηκε. «Μας υποσχέθηκαν 4.000 εμπειρογνώμονες στις διαδικασίες ασύλου, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 29 στα νησιά. Συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε και να ψάχνουμε για προσωπικό αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης και συνέχισε: «Η συμφωνία δεν είναι μόνο στα χέρια της Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης... μερικά κράτη μέλη της ΕΕ δεν σέβονται αλλά παραμελούν τις ευθύνες τους».
www.iefimerida.gr