Η Κεντρική Αμερική γνωρίζει τη δική της «άνοιξη», έναν ακόμη ξεσηκωμό πολιτών που εξεγείρονται κατά της ενδημικής διαφθοράς, του αυταρχισμού και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών. Στη Γουατεμάλα, οργισμένοι πολίτες κάνουν πορεία κάθε Σάββατο απτόητοι από βροχή ή δακρυγόνα.
Στην Ονδούρα διαδηλώνουν με δαδιά για να «φωτίσουν τη ζοφερή διαπλοκή των πολιτικών». Στο στόχαστρό τους, ύπατοι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας, στενοί τους συνεργάτες και επιχειρηματικοί κύκλοι: ένα συνονθύλευμα διαπλοκής που έχει βάλει το χέρι βαθιά στα δημόσια ταμεία, λεηλατώντας πόρους δύο από τις πλέον φτωχές και βίαιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στο στόμα των διαδηλωτών απαράλλακτη η κραυγή «Να παραιτηθούν»: στη Γουατεμάλα ο πρόεδρος Οτο Πέρες Μολίνα και στην Ονδούρα ο ομόλογός του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.
Οχι πως είναι καινοφανή τα σκάνδαλα. Η διαφθορά αποτελεί κοινοτοπία στην Κεντρική Αμερική και πρώην πρόεδροι και συνεργάτες τους έχουν δικαστεί για τέτοιες υποθέσεις στην Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα. Στον Παναμά, στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να δικάσει τον –φυγάδα πλέον– πρώην πρόεδρο Ρικάρντο Μαρτινέλι για κατάχρηση εξουσίας και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, συνδικαλιστών, ιθαγενών, αντιφρονούντων αλλά και συνεργατών του.
Αυτό που αλλάζει τώρα είναι πως οι δικλίδες ασφαλείας των καταπιεστικών καθεστώτων φαίνεται πως γνωρίζουν τις πρώτες ρωγμές τους και οι πολίτες χάνουν τον φόβο και αυτοοργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων σε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις. «Ο κόσμος έχει ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας», έλεγε στους «New York Times» ο Εντγκαρ Γκουτιέρες, του Πανεπιστημίου Σαν Κάρλος της Γουατεμάλα. «Οι πολίτες συνειδητοποιούν τη δύναμή τους. Ξέρουν πια ότι αν οι ίδιοι δεν απαιτήσουν την αλλαγή, οι κυβερνώντες ποτέ δεν θα την φέρουν από μόνοι τους, ούτε θα την επιτρέψουν οι οικονομικές ελίτ».
Στη Γουατεμάλα όλα ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου, όταν έκθεση της CIGIC (Διεθνής Επιτροπή κατά της Ατιμωρησίας), υπηρεσίας του ΟΗΕ για την ενδυνάμωση του δικαστικού συστήματος της χώρας, αποκάλυψε ένα σκάνδαλο διαφθοράς γνωστό ως «Η Γραμμή»: ένα δίκτυο φοροαποφυγής και μιζών στα τελωνεία της χώρας, που επιπλέον πρόσφερε προστασία στους ναρκέμπορους. Δύο φοιτήτριες έφτιαξαν ιστοσελίδα στο facebook και το hashtag #RenunciaYa (Παραιτήσου Τώρα) στο Twitter, καλώντας στην πρώτη συγκέντρωση στις 25 Απριλίου.
Πριν προλάβει να εκτονωθεί η οργή, η Cicig αποκάλυπτε άλλο σκάνδαλο διαφθοράς: το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέθεσε την αιμοκάθαρση ασθενών σε εταιρεία που στερείτο σχετικής εμπειρίας με μια σύμβαση 15 εκατ. δολαρίων έναντι μίζας 15%. Περισσότεροι από 15 ασθενείς έχουν πεθάνει και εκατοντάδες παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές.
Εκτοτε κάθε εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε Σάββατο, έχοντας αναγκάσει σε παραίτηση την αντιπρόεδρο της χώρας, τέσσερις υπουργούς και δεκάδες αξιωματούχους, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο να διερευνήσει την άρση της ασυλίας του πρώην στρατιωτικού προέδρου. Μόλις δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές της 6ης Σεπτεμβρίου, στη μάχη στρατεύτηκαν και συνδικάτα, φοιτητές, οργανώσεις αγροτών και ιθαγενών, που απειλούν με γενική απεργία αν δεν παραιτηθεί ο Μολίνα.
Στην Ονδούρα η σπίθα της αγανάκτησης άναψε όταν αποκαλύφθηκε πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόσφεραν συμβάσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ύψους περισσότερων των 200 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες-φαντάσματα, με μέρος των χρημάτων να καταλήγει στα «μαύρα» ταμεία του Εθνικού Κόμματος του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και στη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας που το 2013 τον έφερε στην εξουσία.
«Αυτό το κύμα διαμαρτυρίας αποτελεί απάντηση στον εκφυλισμό του κράτους δικαίου που ζει η χώρα μετά το πραξικόπημα του 2009 κατά του νόμιμου προέδρου Μανουέλ Σαλάγια και έχει οδηγήσει σε εκκωφαντική ατιμωρησία της διαφθοράς στην κυβέρνηση και την αστυνομία αλλά και στη βίαιη καταστολή και τους φόνους ακτιβιστών και μελών της αντιπολίτευσης», εξηγούσε στο BBC η Ντάνα Φρανκ, ιστορικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Δεν είναι τυχαίο πως και εδώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ενεργά μέλη των «λαϊκών μετώπων αντίστασης» και στελέχη των προοδευτικών κομμάτων, ανάμεσά τους και του LIBRE του ανατραπέντα προέδρου Σελάγια.
«Η οργή αυξάνει και οι πολίτες, που ανάγκασαν τόσους να παραιτηθούν και πολλούς ακόμη να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, συνειδητοποιούν ότι μπορούν να είναι πρωταγωνιστές της δημοκρατίας», λέει η δημοσιογράφος Τέλμα Μεχία. «Είναι βέβαιο ότι ήρθε το τέλος της ανοχής. Αλλά παραμένει αβέβαιο το αν οι διαδηλωτές θα φέρουν την αλλαγή. Δεν αρκεί να βγαίνεις στον δρόμο, χρειάζεσαι και μια δομή ικανή να ανατρέψει το σύστημα της εξουσίας. Προς το παρόν αυτή την υπάρχει».
http://www.efsyn.gr