Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:50 | 21/04/2022

1. Μην πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να βουρτσίσετε τα δόντια σας

Δεν είναι μυστικό ότι η γενική σύσταση είναι να βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να αμελούμε το βούρτσισμα των δοντιών μας το βράδυ. Αλλά το βούρτσισμα πριν τον ύπνο απαλλάσσει τα μικρόβια και την πλάκα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

2. Βουρτσίστε σωστά

Ο τρόπος που βουρτσίζετε είναι εξίσου σημαντικός — στην πραγματικότητα, το να μη βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας είναι σχεδόν εξίσου κακό με το να μην βουρτσίζετε καθόλου. Η μη αφαιρεθείσα πλάκα μπορεί να σκληρύνει, οδηγώντας σε συσσώρευση πέτρας και ουλίτιδα (πρώιμη ουλίτιδα).

 

Συμβουλές βουρτσίσματος:

Γυρίστε τις τρίχες προς τη γραμμή των ούλων, ώστε να καθαριστούν μεταξύ των ούλων και των δοντιών.

Βουρτσίστε απαλά με μικρές, κυκλικές κινήσεις. Μην τρίβετε δυνατά μπρος-πίσω.

Βουρτσίστε όλες τις πλευρές κάθε δοντιού.

Και, θυμηθείτε να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας όταν οι τρίχες ξεφτίσουν.

 

3. Μην παραμελείτε τη γλώσσα σας

Η πλάκα μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στη γλώσσα σας. Όχι μόνο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή οσμή του στόματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Βουρτσίζετε απαλά τη γλώσσα σας κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας.

 

4. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο

Όσον αφορά την οδοντόκρεμα, υπάρχουν πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναζητήσετε από τη λευκαντική δύναμη και τις γεύσεις. Ανεξάρτητα από την έκδοση που θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι περιέχει φθόριο.

 

Ενώ το φθόριο έχει τεθεί υπό έλεγχο από όσους ανησυχούν για το πώς επηρεάζει άλλους τομείς της υγείας, αυτή η ουσία παραμένει βασικός πυλώνας στη στοματική υγεία. Αυτό οφείλεται στο ότι το φθόριο είναι η κύρια άμυνα κατά της τερηδόνας. Λειτουργεί καταπολεμώντας τα μικρόβια που μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα, καθώς και παρέχοντας ένα προστατευτικό φράγμα για τα δόντια σας.

 

5. Το νήμα ειναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσιμα

Πολλοί που βουρτσίζουν τακτικά παραμελούν το νήμα. Το νήμα δεν είναι μόνο για να πάρετε μικρά κομμάτια φαγητού που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας, είναι ένας τρόπος να τονώσει τα ούλα, να μειώσει την πλάκα και να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην περιοχή».

 

Το νήμα μία φορά την ημέρα είναι συνήθως αρκετό για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη.

 

6. Μην αφήνετε τις δυσκολίες στο νήμα να σας σταματήσουν

Το νήμα μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά για μικρά παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες με αρθρίτιδα. Αντί να τα παρατάτε, αναζητήστε εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τα δόντια σας με νήμα. Τα έτοιμα προς χρήση οδοντικά νήματα από το φαρμακείο μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

 

7. Σκεφτείτε το στοματικό διάλυμα

Οι διαφημίσεις κάνουν το στοματικό διάλυμα να φαίνεται απαραίτητο για την καλή στοματική υγεία, αλλά πολλοί άνθρωποι τα παραλείπουν επειδή δεν ξέρουν πώς λειτουργούν,το στοματικό διάλυμα βοηθά με τρεις τρόπους: Μειώνει την ποσότητα του οξέος στο στόμα, καθαρίζει τις περιοχές που βουρτσίζονται δύσκολα μέσα και γύρω από τα ούλα και επαναμεταλλοποιεί τα δόντια. Τα στοματικά διαλύματα είναι χρήσιμα ως βοηθητικό εργαλείο για να φέρουν τα πράγματα σε ισορροπία. Στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, όπου η ικανότητα βουρτσίσματος και νήματος μπορεί να μην είναι ιδανική, το στοματικό διάλυμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

 

Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις για στοματικό διάλυμα. Ορισμένες μάρκες είναι οι καλύτερες για παιδιά και για άτομα με ευαίσθητα δόντια.

 

8. Πίνετε περισσότερο νερό

Το νερό εξακολουθεί να είναι το καλύτερο ρόφημα για τη γενική σας υγεία — συμπεριλαμβανομένης της στοματικής υγείας. Επίσης, κατά κανόνα, συνιστάται να πίνετε νερό μετά από κάθε γεύμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις των κολλωδών και όξινων τροφών και ποτών ανάμεσα στα δόντια.

 

9. Περιορίστε τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα

Τελικά, η ζάχαρη μετατρέπεται σε οξύ στο στόμα, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Αυτά τα οξέα είναι που οδηγούν σε κοιλότητες. Τα όξινα φρούτα, τα τσάγια και ο καφές μπορούν επίσης να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποφεύγετε εντελώς τέτοια τρόφιμα, δεν βλάπτει να είστε προσεκτικοί.

 

10. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Οι δικές σας καθημερινές συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική στοματική σας υγεία. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο ευσυνείδητοι βουρτσιστές πρέπει να επισκέπτονται τακτικά έναν οδοντίατρο. Τουλάχιστον, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για καθαρισμούς και εξετάσεις δύο φορές το χρόνο. Ο οδοντίατρος όχι μόνο μπορεί να αφαιρέσει την πέτρα και να αναζητήσει κοιλότητες, αλλά θα μπορεί επίσης να εντοπίσει πιθανά προβλήματα και να προσφέρει λύσεις θεραπείας.

 

ΜΗΤΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

 


 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis