Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:45 | 05/03/2017

Η είδηση ότι ένας μανιακός δολοφόνος έχει βάλει στο στόχαστρο οδηγούς ταξί έχει σκορπίσει τον τρόμο στους επαγγελματίες του κλάδου. Η ανησυχία στις πιάτσες ταξί στην Αττική είναι έκδηλη, με τους περισσότερους οδηγούς να έχουν ήδη στο βιογραφικό τους από μία περιπέτεια από την οποία βγήκαν αλώβητοι.

Εκείνοι που εργάζονται χρόνια στον τομέα και την έχουν «γλιτώσει» είναι ελάχιστοι, όμως τα τραγικά νέα έχουν κάνει κάθε επαγγελματία να καρδιοχτυπά όταν είναι να πάρει ένα «νυχτοκάματο του τρόμου».

 

Το «Εθνος της Κυριακής» πέρασε από διάφορες νυχτερινές πιάτσες ταξί της Αθήνας και κατέγραψε μέσα από τις εμπειρίες των αυτοκινητιστών τους κινδύνους του επαγγέλματος, αλλά και τα συναισθήματα των οδηγών που βγαίνουν να εργαστούν γνωρίζοντας ότι ένας serial killer που τους... σημαδεύει κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο 31χρονος Δημήτρης Μπίτας ήταν μόλις έξι μήνες στο επάγγελμα, όταν βρέθηκε με ένα πιστόλι στον κρόταφο και με ένα μαχαίρι στον λαιμό. Εξι μήνες εργασίας είχε γράψει και το ταξίμετρο του 52χρονου συναδέλφου του που δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης στην Κηφισιά.

Ο Δ. Μπίτας γνώριζε το θύμα, καθώς εργάζονταν για την ίδια εταιρεία, ενώ η δολοφονία του του έχει ξυπνήσει εφιαλτικές μνήμες.

Τον Μάιο του 2013 δύο μέλη μίας σπείρας Αλβανών με... πλούσιο βιογραφικό στα «χτυπήματα» εναντίον οδηγών ταξί, του επιτέθηκαν και αφού του πήραν μέχρι και το πακέτο από τα τσιγάρα του τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο στη μέση του δρόμου. Χάρη στην άμεση καταγγελία του συμβάντος, όμως, οι δράστες εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

 
Οδηγοί ταξί με το... πιστόλι στον κρόταφο

Τυχερός που επέζησε
«Ηταν δύο νέα παιδιά, ηλικίας 22 και 23 ετών. Μπήκαν στο ταξί και μου ζήτησαν να τους πάρω από την Αγία Παρασκευή στην Παιανία. Ο ένας κάθισε μπροστά και ο άλλος πίσω μου. Αισθάνθηκα από την αρχή ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί η συμπεριφορά τους ήταν ύποπτη και έδειχναν αγχωμένοι, αλλά δεν ειδοποίησα κανέναν. Μόλις μου υπέδειξαν το στενό, όπου ήθελαν να στρίψω, ο μπροστινός μού έβαλε ένα πιστόλι στον κρόταφο και ο πίσω ένα μαχαίρι στον λαιμό», θυμάται ο Δ. Μπίτας.

«Εκείνη τη στιγμή ''πάγωσα'' και τους ζήτησα να κατέβουν από το ταξί. Τότε ο πίσω βγήκε έξω από το αυτοκίνητο και ενώ ο συνεργός του είχε το όπλο στραμμένο επάνω μου, με τράβηξε έξω από το όχημα διά της βίας και με έσυρε στον δρόμο. Αρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσούν.

Αντέδρασα μόνο όταν κατάλαβα ότι πάνε να με σκοτώσουν. Επιασα αυτόν με το όπλο και τον τράβηξα στην άσφαλτο, ενώ ο άλλος με το μαχαίρι προσπαθούσε να με μαχαιρώσει.

Αφού με ξυλοφόρτωσαν, με άφησαν αιμόφυρτο και μπήκαν στο ταξί για να φύγουν, σέρνοντάς με για μερικά μέτρα, καθώς το χέρι μου είχε πιαστεί στην πόρτα», προσθέτει, δηλώνοντας τυχερός που επέζησε.

Οπως αποδείχθηκε από την αστυνομική έρευνα οι δύο Αλβανοί μαζί με έναν τρίτο ομοεθνή τους «χτυπούσαν» συστηματικά οδηγούς ταξί, χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητά τους για ληστείες σε διάφορα καταστήματα. Με το ταξί του Δ. Μπίτα μέσα σε δύο ώρες είχαν ήδη ληστέψει δύο βενζινάδικα, όταν βρήκαν μπροστά τους όχι μόνο το τελευταίο θύμα τους αλλά και ένα σωρό αστυνομικούς που τους καταδίωκαν.

 
Οδηγοί ταξί με το... πιστόλι στον κρόταφο

«Βγήκα στη Λεωφόρο Λαυρίου μέσα στα αίματα και έκανα οτοστόπ. Για καλή μου τύχη ένας οδηγός φορτηγού με επιβίβασε και μου έδωσε το κινητό του τηλέφωνο να καλέσω στην Αστυνομία.

Αφού έκανα την καταγγελία στο ΤΑ Παιανίας τους βρήκα στο σημείο που μου επιτέθηκαν και τους κυνήγησα μαζί με τους αστυνομικούς. Στο ταξί μου είχαν βάλει και έναν τρίτο, ο οποίος όταν πλησίασα έβγαλε καραμπίνα. Τελικά ένας από αυτούς συνελήφθη πεζός λίγο αργότερα και είπε ποιοι ήταν οι συνεργοί του, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν», λέει ο 31χρονος οδηγός ταξί.

Συμβάντα με θύματα οδηγούς ταξί καταγράφονται πολύ συχνά στο αστυνομικό δελτίο.

Ενα από τα πιο πρόσφατα διαδραματίστηκε τη νύχτα της 1ης Φεβρουαρίου 2017 στο Αιγάλεω με στόχο αυτήν τη φορά τον 55χρονο Στάθη Καπάκα.

«Ημουν στην πιάτσα ταξί στην Ομόνοια και μπήκαν δύο νεαροί στο αυτοκίνητό μου. Ηταν Ελληνες και μου φαίνονταν μια χαρά παιδιά. Ο ένας κάθισε μπροστά και ο άλλος πίσω μου. Μου ζήτησαν να τους πάρω στην Αγία Βαρβάρα στο Αιγάλεω και σε όλη τη διαδρομή μου μιλούσαν. Πιστεύω ότι το έκαναν αυτό για να μην καταλάβω τις προθέσεις τους», δηλώνει ο 55χρονος οδηγός, που βρίσκεται σε αυτό το επάγγελμα εδώ και 20 χρόνια.

 
Οδηγοί ταξί με το... πιστόλι στον κρόταφο

«Θα σε σφάξω»
«Σταμάτησα σε ένα στενό που ήταν αδιέξοδο. Εκεί μου ζήτησαν να τους αφήσω και μόλις άνοιξα το φως να μου δώσουν τα χρήματα, ο πίσω έπιασε με το αριστερό χέρι το κεφάλι μου και με το δεξί μού έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. ''Δώσ' μου τα λεφτά που έχεις, γιατί θα σε σφάξω'', μου είπε. Οταν απάντησα ότι δεν έχω τίποτα να τους δώσω, ο μπροστινός έβγαλε το κλειδί από τη μηχανή και άρχισε να κλέβει ό,τι έβρισκε στο αμάξι», συνεχίζει.

Πανικός και αίματα
«Μέσα στον πανικό μου και συνειδητοποιώντας ότι ακόμα δεν με έχουν σφάξει άρχισα να καλώ σε βοήθεια, γιατί ευτυχώς εκεί υπήρχαν πολυκατοικίες.

Ετσι, αυτοί φοβήθηκαν και έτρεξαν να φύγουν. Ωστόσο, ήδη με είχαν μαχαιρώσει στα χέρια και στο αυτί μου και φυσικά εγώ ήμουν μέσα στα αίματα και χρειάστηκε να μεταφερθώ στο νοσοκομείο», τονίζει ο Στάθης Καπάκας.

Τελικά, ένας εκ των δύο δραστών συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την Πέμπτη ο 55χρονος αυτοκινητιστής πήγε στην Αστυνομία και τον αναγνώρισε.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο δράστης ήταν σεσημασμένος για παρόμοια αδικήματα.

Παρόμοιο περιστατικό έχει βιώσει και ο 59χρονος Αποστόλης Μυλόπουλος, με τους δράστες αυτήν τη φορά να είναι τρεις και πιο... επιεικείς με το θύμα τους. «Κάνω τη δουλειά αυτή 23 χρόνια. Πρώτη φορά που μου συνέβη κάτι ήταν το 2015 σε νυχτερινή μου βάρδια.

Τρεις νεαροί Ελληνες, που η εμφάνισή τους δεν κινούσε καμία υποψία, μπήκαν στο ταξί μου και μου ζήτησαν να τους πάρω στο Πέραμα.

Σε ένα στενό προς τα βουνά μου είπαν να στρίψω και τότε ο ένας με έπιασε από τον λαιμό και άλλος μου έβγαλε μαχαίρι. Τους είπα ότι δεν έχω τίποτα να τους δώσω και ευτυχώς το μόνο που άρπαξαν ήταν η ταμειακή μου χωρίς να με πειράξουν», θυμάται.

Σε σκοτεινούς δρόμους
Οπως προκύπτει από τις ιστορίες των επαγγελματιών του κλάδου, μία από τις συνήθεις τακτικές εκείνων που τους βάζουν στο «στόχαστρο» είναι να τους οδηγήσουν σε κάποιον σκοτεινό και απομακρυσμένο δρόμο.

«Πλέον ξέρω τι πρέπει να αποφεύγω και πού να λέω όχι. Μου επιτέθηκαν μία και μόνο φορά το 2015. Πήρα δύο νεαρούς από τα Πατήσια με κατεύθυνση τον Αγιο Στέφανο.

Μόλις μπήκαμε σε ένα στενό μού έβγαλαν μαχαίρι και αφού άρπαξαν 180 ευρώ έφυγαν, πετώντας το κλειδί μου στον δρόμο.

Η επιλεκτικότητα και η εμπειρία μπορούν να σε σώσουν από τις κακοτοπιές», τονίζει ο 50χρονος οδηγός ταξί, Παύλος Δήμος.

Στην περίπτωση του 39χρονου Τάσου Καρόζη, πάντως, εκείνο που τον βοήθησε πριν από έναν χρόνο ήταν ότι οι δράστες ζήτησαν να τους πάρει κούρσα στη γειτονιά του. «Ηταν ένας Αφγανός και ένας μελαψός, οι οποίοι με σπαστά ελληνικά μου είπαν να τους πάω σε μία άσπρη εκκλησία στα Σεπόλια.

Τέτοιος ναός δεν υπάρχει στην περιοχή και εγώ το ήξερα αυτό, γιατί εκεί ζω.

Ετσι, άλλαξα δρόμο και μπήκα με το ταξί στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στη Δεληγιάννη την ώρα που ο πίσω είχε απλώσει το χέρι του στην κερματοθήκη μου. Οταν τους έλεγξαν οι αστυνομικοί βρήκαν ότι είχαν στην κατοχή τους και μαχαίρι», λέει ο 39χρονος.

«Μόνη λύση είναι να μπουν προστατευτικά και στα ελληνικά ταξί. Δεν φοβάμαι με αυτό που έγινε, γιατί ειλικρινά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Πόσο συχνό είναι άλλωστε να παίξεις Τζόκερ και να σου κάτσει;», καταλήγει.

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ
[email protected]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis