Νέο νομικό πλαίσιο για το οικογενειακό δίκαιο ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με βασικό γνώμονα να διευθετήσει ζητήματα που προκύπτουν μετά το διαζύγιο των γονέων, ώστε να μην καταπονούνται ψυχολογικά τα παιδιά.
Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο θα ορίζει την από κοινού γονική μέριμνα και την παρουσία «οικογενειακού διαμεσολαβητή».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλαγές σε διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλαίσιο επιχειρεί να επιφέρει συνεννόηση στις σχέσεις των διαζευγμένων γονέων για τη συνεπιμέλεια των παιδιών τους και τα άλλα καθημερινά προβλήματά τους.
Ήδη, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, Ιωάννη Τέντε, παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, την πρότασή της για τροποποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν τη συνεπιμέλεια των παιδιών, όταν οι γονείς χωρίσουν, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνήσουν από κοινού σε θέματα όπως η επιμέλεια κ. ά.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως καθιερώνεται και για πρώτη φορά η συνθήκη της «γονικής αποξένωσης», σύμφωνα με την οποία θα πρέπει οι δικαστές να λαμβάνουν υπόψη, όταν εκδίδουν την απόφασή τους, τη σχέση γονέων και τέκνων, την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των δύο γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, την ατομική συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα έναντι του άλλου, αλλά και την αποτροπή αποξένωσης από το παιδί του γονέα που δεν διαμένει με αυτό.
Άλλα ζητήματα που ρυθμίζει το πλαίσιο είναι η καθιέρωση του τεκμηρίου του χρόνου επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί του, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας και η δυνατότητα μεταρρύθμισης ή ανάκλησης έγγραφων συμφωνιών και δικαστικών αποφάσεων, μέσα σε διάστημα δύο ετών.
Πηγή: ethnos.gr