Πλούσιο είναι το φωτογραφικό …άλμπουμ της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας η οποία μπορεί να «κόβει» σχεδόν 300 κλήσεις την ημέρα αλλά κάποιοι φαίνεται ότι εξακολουθούν να παρκάρουν όπου τους βολεύει αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούν στους υπόλοιπους και πιστεύοντας ότι θα την …γλιτώσουν. Η Δημοτική Αστυνομία, από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει δώσει 53.336 κλήσεις, δηλαδή 297 «ραβασάκια» ημερησίως.
[custom:google-ads]
Ωστόσο όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθήνας Ανδρέας Βαρελάς όσο και αν το νούμερο το κλήσεων ακούγεται μεγάλο είναι μειωμένο αισθητά σε σχέση με πέρυσι καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι κλήσεις που κόπηκαν ήταν 65.232 γεγονός που αποδεικνύει ότι μεγάλη μερίδα των οδηγών έχει συμμορφωθεί είτε δεν χρησιμοποιεί το Ι.Χ. του για να επισκεφθεί την Αθήνα.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως της στάθμευσης, όπως δηλώνει ο κ. Βαρελάς, το οποίο δεν δείχνει να διορθώνεται είναι το αντικοινωνικό παρκάρισμα, δηλαδή πάνω σε ράμπες αναπήρων, πεζοδρόμια, πεζόδρομους, ακόμη και σε σκαλοπάτια που οδηγούν σε κατοικίες έχουν βρεθεί παρκαρισμένα αυτοκίνητα. «Δυστυχώς μπορεί οι κλήσεις να έχουν μειωθεί αλλά οι οδηγοί που δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν δεν έχουν μειωθεί. Το αντικοινωνικό παρκάρισμα εξακολουθεί να συμβαίνει στην Αθήνα και να αντιστοιχεί σε μία από τις πέντε κλήσεις που δίδονται» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και καταλήγει: «Η πολιτική που έχουμε απέναντι στην αντικοινωνική στάθμευση είναι σκληρή. Δεν υπάρχει ανοχή. Θα βάλουμε «σφιγκτήρα», και θα πληρωθεί το πρόστιμο των 80 ευρώ την ίδια μέρα που ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. θελήσει να το πάρει. Χάρες δεν κάνουμε.» Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κλήσεων έχει μειωθεί συνολικά ο αριθμός των αντικοινωνικών κλήσεων αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα πέρυσι κάθε μήνα ο δήμος έκοβες περί τις 1.700 κλήσεις αντικοινωνικού παρκαρίσματος και φέτος αυτές έχουν φτάσει τις 2.000.
Σήμερα, ο δήμος έχει στην διάθεση του 14 «δαγκάνες» οι οποίες έχει τύχει να χρησιμοποιηθούν μέχρι και τρεις φορές σε μια ημέρα, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Δημοτική Αστυνομία θα προμηθευτεί άλλες 20. Στόχος του δήμου είναι, με τον επιπλέον εξοπλισμό στην διάθεση του, να επεκτείνει τα «δαγκώματα» και στις γειτονιές της Αθήνας καθώς το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης υπάρχει παντού ειδικά σε Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Κυψέλη και Κουκάκι που υπάρχει πυκνοκατοίκηση και εμπορική δραστηριότητα.
Τέλος, η Δημοτική Αστυνομία έχει ξεκινήσει και εκστρατεία κατά επιχειρήσεων και πολιτών που τοποθετούν εμπόδια στο δρόμο προκειμένου να έχουν …ρεζερβέ θέση στάθμευσης. Για τις περιπτώσεις αυτές το πρόστιμο ξεκινά από τα 400 ευρώ και φτάνει μέχρι και τις 2.000 σε περίπτωση υποτροπής. Η Δημοτική Αστυνομία ενημερώνει τον πολίτη ή την επιχείρηση που έχει βάλει το εμπόδιο στο δρόμο και αν δεν συμμορφωθεί τότε ξεκινούν τα πρόστιμα. Συνήθως, όπως, αναφέρει ο κ. Βαρελάς το 90% των περιπτώσεων συμμορφώνεται με τις υποδείξεις. Καθημερινά, κατά μέσω όρο, η Δημοτική Αστυνομία «απελευθερώνει» πέντε θέσεις στάθμευσης από εμπόδια.
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη ανάρτηση του αντιδημάρχου κ. Βαρελά στο facebook:
Γιώργος Μανουσακάκης