Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
22:40 | 24/08/2022

Γράφει ο Νικόλαος Μπλάνης*

1. Θετική γνωμοδότηση έλαβε ο διορισμός του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σημειώνεται ότι η ακρόαση από την Επιτροπή είναι απόρρητη, με βάση το άρθρο 43Α του ΚτΒ που προβλέπει (σ.σ. το αυτονόητο) πως «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους».

Διαβάστε επίσης

2. H ΕΥΠ έχει ως σκοπό την πρόληψη, αποτροπή, ανάσχεση και εξουδετέρωση των κατασκοπευτικών, τροµοκρατικών και κάθε μορφής υβριδικών απειλών, µε στόχο τη θωράκιση της χώρας και την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συµφερόντων. Όλα τα κράτη διαθέτουν Υπηρεσίες Πληροφοριών, οι οποίες ενεργούν με απόλυτη μυστικότητα, για αυτό και αποκαλούνται «Μυστικές Υπηρεσίες». Η σοβαρότητα αυτών δεν αμφισβητείται και δε γίνονται «σουρωτήρι» (ούτε ευτελίζονται).

3.Μέσα σε ένα απαιτητικό και πολυδιάστατο διεθνές περιβάλλον και απέναντι στις νέες προκλήσεις, που διαρκώς ανακύπτουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, απαιτείται μια άρτια οργανωμένη Υπηρεσία και στελέχωση με το πλέον άριστα καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό, ώστε να επιτελεί το έργο µε εθνική συνείδηση και επαγγελµατισµό. Περαιτέρω, για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας, πρέπει να θεσπιστούν-καταρτιστούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα προς αποφυγή καταχρήσεων, κομματικών επιδιώξεων και προσβολών ιδίως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το ζήτημα απασχολεί διαχρονικά και εγείρει σωρεία ενστάσεων και αμφισβητήσεων.

4. Στη χώρα μας δυστυχώς για τη στελέχωση της Υπηρεσίας οι προσλήψεις εξυπηρετούν απλώς κομματικές σκοπιμότητες. Είναι η μοναδική Υπηρεσία, στην οποία οι προσλήψεις (εκτός ΑΣΕΠ) γίνονται το «απόλυτο ρουσφέτι» (με το διορισμό τέκνων, συζύγων και άλλων κομματικών παραγόντων και φίλων), με αποτέλεσμα η ποιότητα του προσωπικού να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτής. Επίσης βλέπουμε ένα κομματικό «συνδικαλισμό» με δημόσιες εμφανίσεις και αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων τους, που δεν συνάδουν με τη φύση και τον χαρακτήρα των καθηκόντων τους. Με τα ίδια κριτήρια γίνεται και η στελέχωση με προσωπικό άλλων Φορέων-Υπηρεσιών (όπως Σ.Α και Ε.Δ).

5.Αυτό που γίνεται με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που εν όψει μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, δεν σέβονται κανένα απόρρητο, ούτε νοιάζονται για την προστασία του Κράτους και των εθνικών συμφερόντων είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο. Είναι αυτοί που δε δέχονται ούτε ένα απλό έλεγχο της Τροχαίας, όταν για παράδειγμα στις ΗΠΑ το FBI ελέγχει και ερευνά ακόμη και τον Πρόεδρο της Χώρας. Ταυτόχρονα οι ίδιοι, στην «πολιτική τους ελαφρότητα», προτείνουν την κατάργηση της Ε.Υ.Π. (στο παρελθόν πρότειναν και την «κατάργηση» της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών). Αυτοί που στην κυβερνητική τους θητεία, όπως καταγγέλθηκε, παρακολουθούσαν τους…«εαυτούς» τους (δηλ. τους συναδέλφους Υπουργούς κ.α.)

6. Η ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΥΠ φάνηκε και στη γνωστή υπόθεση της διαφθοράς (έρευνα με χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις το 2016), με επίορκους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς, πολιτικούς, δικηγόρους, ποινικούς κλπ. Κατά τη δικάσιμο της 24-6-22 στο Δικαστήριο κλήθηκαν να καταθέσουν ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Προϊστάμενος των Εσωτερικών Υποθέσεων, ύστερα από τις ενστάσεις των συνηγόρων, που οδηγούν στην ακυρότητα της διαδικασίας (και απαλλαγή των κατηγορουμένων), αφού μίλησαν για έωλες και αναπόδεικτες κατηγορίες και ημιτελή έρευνα των μυστικών υπηρεσιών που εξαντλήθηκε σε αποσπασματικές (και μη νόμιμες) υποκλοπές και παρακολουθήσεις.

7. Τέλος είναι γνωστό, ότι παρακολουθήσεις με «κοριό» δεν κάνει μόνο η ΕΥΠ. Το ίδιο κάνει και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ-ΑΣ, με τον υπερσύγχρονο «αστυνομικό κοριό». Οι ασχολούμενοι με το αστυνομικό ρεπορτάζ δημοσιογράφοι αναφέρουν, πως οι αξιωματικοί όχι απλά δεν μιλούν σε συμβατικό τηλέφωνο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν απαντούν! Και βέβαια είναι γνωστές περιπτώσεις ανώτατων αξιωματικών, που είδαν την πόρτα εξόδου από το Σώμα κατά τις τακτικές κρίσεις, γιατί όπως τους ενημέρωσαν ανεπίσημα, μιλούσαν άσχημα για συγκεκριμένα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο τηλέφωνο. Μάλιστα κάποιοι φέρεται να ενημερώθηκαν, ότι είναι γνωστό τι λένε και τι δεν λένε στις επικοινωνίες τους!

8. Κατά συνέπεια οφείλουν όλοι να εγκαταλείψουν την «ελαφρότητα» της πολιτικής τους και να συνδράμουν πραγματικά και ανυπόκριτα στη βελτίωση του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ώστε να διασφαλίζεται η αναγκαία ισορροπία μεταξύ της εξασφάλισης της εσωτερικής-εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!!!

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis