Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 20/07/2015

Κάηκαν σπίτια, απειλήθηκαν ζωές, στάχτη έγιναν δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Οι κάτοικοι των περιοχών Βύρωνα, Καρέα και Ηλιούπολης βίωσαν ξανά τον εφιάλτη της πύρινης κόλασης στο βουνό του Υμηττού.

Οι φλόγες έγλειψαν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια τους. Την Παρασκευή εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, με κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους με λάστιχα και κουβάδες, άλλους να ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους και ορισμένους να έχουν «παγώσει» με τα χέρια στο κεφάλι, αδυνατώντας να πιστέψουν ότι ο «πνεύμονας» της Αττικής καίγεται για πέμπτη φορά.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) κινήθηκε ταχύτατα και συνέλαβε στο πλαίσιο του αυτοφώρου δύο άτομα ως υπεύθυνους για τη μεγάλη πυρκαγιά. Πρόκειται για τον Α.Γ. του Σ., 67 ετών, και τον Τ.D. του K., 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίοι είναι μελισσοκόμοι και εκτελούσαν θερμές εργασίες δίπλα σε δασική έκταση, στον Βύρωνα Αττικής. Από εκεί ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο πύρινο μέτωπο που έφτασε μέχρι την Αργυρούπολη. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Οι έρευνες
Ωστόσο, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής δεν σταματάει τις έρευνες, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπήρξαν ασυνείδητοι που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον εμπρησμό από αμέλεια και να βάλουν νέες φωτιές.

  Η καταστροφή των τριών παρατηρητηρίων στον Υμηττό κατέστησε ευάλωτο το βουνό, το οποίο είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα 90.000 στρεμμάτων όπου συναντώνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.



Η καταστροφή των τριών παρατηρητηρίων στον Υμηττό κατέστησε ευάλωτο το βουνό, το οποίο είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα 90.000 στρεμμάτων όπου συναντώνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση έχουν δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων που αναφέρουν απανωτές εκρήξεις μέσα στο δάσος και ότι είδαν φλόγες να ξεπηδούν σε ανέπαφες μέχρι εκείνη την ώρα δασικές εκτάσεις.

Σε συνδυασμό με την ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς και τα πολλά πύρινα μέτωπα, φαίνεται πως υπήρξαν ανθρώπινα χέρια που μέσα στην καταστροφή ξεκίνησαν νέες φωτιές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ανυπολόγιστη ζημιά. Και ενώ οι εικόνες καταστροφής του δάσους «λύγισαν» την κοινωνία που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, κάποιοι σίγουρα δεν αιφνιδιάστηκαν, αφού είχαν προβλέψει εμπρησμό στον Υμηττό.

  Το ρεπορτάζ του «Εθνους» στις 27 του περασμένου Μαΐου δυστυχώς επιβεβαιώθηκε (δεξιά). Ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου - Υμηττού, Ευάγγελος Στογιάννης, δείχνει τα αποκαΐδια



Το ρεπορτάζ του «Εθνους» στις 27 του περασμένου Μαΐου δυστυχώς επιβεβαιώθηκε (δεξιά). Ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου - Υμηττού, Ευάγγελος Στογιάννης, δείχνει τα αποκαΐδια του παρατηρητηρίου που έκαψαν άγνωστοι (πάνω). Το δεύτερο παρατηρητήριο στη θέση Αγία Παρασκευή που επίσης άγνωστοι πριόνισαν τις ξύλινες βάσεις αντιστήριξης.
 

Δυστυχώς, το ρεπορτάζ του «Εθνους» στις 27 Μαΐου 2015, για τις «πρόβες εμπρησμού στον Υμηττό και την καταστροφή υποδομών πυρασφάλειας», επιβεβαιώθηκε λέξη προς λέξη. Ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου - Υμηττού, Ευάγγελος Στογιάννης, είχε εκπέμψει σήμα SOS για τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε στο βουνό. Τότε δήλωνε ότι «σε ενδεχόμενο φωτιάς θα είναι ορατός ο κίνδυνος να "χαθεί" όλο το βουνό. Λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, που θα δημιουργηθούν πύρινες στήλες, αλλά και των κατοικημένων περιοχών, ούτε τα εναέρια μέσα δεν θα μπορέσουν να επιχειρήσουν, ενώ ο μεγάλος όγκος βιομάζας που είχε συγκεντρωθεί στο βουνό θα έδινε χαρακτηριστικά μέγα-πυρκαγιάς σε ενδεχόμενο εμπρησμού». Οι φόβοι που είχε εκφράσει στο «Εθνος» ο κ. Στογιάννης φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Μάλιστα, μία σειρά από άκρως ύποπτα περιστατικά στο δάσος του Υμηττού που είχαν σημειωθεί τον Μάιο και είχαν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις που έχουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για εμπρηστές από πρόθεση που ενήργησαν την περασμένη Παρασκευή, θέτουν υπό άλλο πρίσμα τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου - Υμηττού.

Με ό,τι μέσα διέθεταν οι κάτοικοι Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης έσπευσαν να σώσουν τον Υμηττό.

Με ό,τι μέσα διέθεταν οι κάτοικοι Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης έσπευσαν να σώσουν τον Υμηττό.

Μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, άγνωστοι είχαν σπάσει τις δύο χιαστί σανίδες αντιστήριξης στο παρατηρητήριο της Αγίας Παρασκευής. Κίνηση που είχε αποδοθεί αρχικά σε έργο νεαρών, καθώς το σημείο είναι δημοφιλές στέκι. Ωστόσο, μία εβδομάδα μετά υπήρξε και δεύτερο χτύπημα, όταν στις 27 Απριλίου βρέθηκε άλλο παρατηρητήριο σπασμένο, και μάλιστα οι δράστες είχαν δέσει συρματόσχοινα στις ξύλινες κολώνες και στη συνέχεια επιχείρησαν με αυτοκίνητο να κατεδαφίσουν τον ξύλινο πύργο. Ομως, οι χειρότεροι φόβοι δημοτικών αρχών, εθελοντικών ομάδων και αρμόδιων φορέων για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών στο βουνό, επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή 22 Μαΐου, όταν τρίτο παρατηρητήριο έγινε στόχος εμπρηστών. Στη 1.30 το μεσημέρι, περιπατητές είχαν ειδοποιήσει την Πυροσβεστική για φωτιά στο βουνό, στο σημείο της Καλοπούλας. Η θέση «βλέπει» από την περιοχή του Παπάγου μέχρι τον Βύρωνα. Ενα ακόμη περιστατικό που είχε σημειωθεί στις 20 Μαΐου είχε λούσει με κρύο ιδρώτα τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σπάνιο οικοσύστημα

 Καταστροφές και αποκαΐδια και στη Μαλακάσα .

Καταστροφές και αποκαΐδια και στη Μαλακάσα .

Σε δασικό χωματόδρομο (που είναι κλειδωμένος με μπάρες και χρησιμοποιείται από την Πυροσβεστική μόνο σε περίπτωση φωτιάς) άγνωστος είχε βάλει στις 7 το απόγευμα μικρή πυρκαγιά στα μισά του δρόμου και σε δύσβατο σημείο. Σύμφωνα με τον κ. Στογιάννη, η καταστροφή αυτών των τριών παρατηρητηρίων καθιστούν ευάλωτο το βουνό, το οποίο είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα 90.000 στρεμμάτων που συναντώνται, μεταξύ άλλων, πάνω από 137 είδη πουλιών, σπάνια φυτά, 44 είδη άγριας ορχιδέας, μικρά θηλαστικά, προστατευόμενα είδη ζώων, ενώ στα σπήλαια του Υμηττού υπάρχουν 15 είδη νυχτερίδας.

 

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής για εξακρίβωση των μαρτυριών και των ενδείξεων για ξαφνικές «στήλες» φωτιάς στην Ηλιούπολη και απανωτές εκρήξεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Οπως ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της Π.Υ., «συνήθως είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι υπήρξαν άτομα που έβαλαν με στουπιά νέα μέτωπα φωτιάς, εκμεταλλευόμενοι την πρώτη πυρκαγιά στον Βύρωνα. Ομως, από την εμπειρία μας, είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί αυτό ακριβώς». Η φωτιά ξεκίνησε στις 12.28 το μεσημέρι στον Βύρωνα, στην περιοχή του Καρέα, και πολύ γρήγορα οι φλόγες έφτασαν τα 20 μέτρα ύψος. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκαν δύο πύρινα μέτωπα, στο Στρατόπεδο Σακέτα και το δεύτερο πολύ χαμηλά και σε κατοικημένη περιοχή, και τα σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά.

Για αρκετή ώρα η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, ενώ κινδύνεψαν και 50 καλόγριες που βρίσκονταν στη Μονή Αγ. Ιωάννου Προδρόμου του Καρέα και απεγκλωβίστηκαν έπειτα από επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή των Προσφυγικών Καρέα απειλήθηκαν σπίτια, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκε μία ταβέρνα και πραγματοποιήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Επίσης, εκκενώθηκε ένα σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού, στον Καρέα, που φιλοξενούσε 28 παιδιά. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε Βύρωνα, Καρέα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη επιχείρησαν συνολικά 140 πυροσβέστες με 70 πυροσβεστικά οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες των ΟΤΑ, ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
[email protected]

http://www.ethnos.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis