Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:39 | 30/05/2015

Καθημερινά τρέχουν όπου τους καλεί το καθήκον, παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης και ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να σώζουν συνανθρώπους μας που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.

Είναι οι άντρες των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών, της επίλεκτης ομάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, και βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για να είναι παρόντες όπου και όταν χρειαστεί η βοήθειά τους.

Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ, η οποία στελεχώνεται από 88 άνδρες. Οισυγκλονιστικές ιστορίες που είχαν να μας διηγηθούν δεν είχαν τελειωμό. Από τη διάσωση του μικρού Ανδρέα στους σεισμούς του Αιγίου, τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα, τα συντρίμμια του «Helios» στο Γραμματικό, τις πυρκαγιές στην Ηλεία μέχρι και καθημερινά τροχαία ή περιστατικά που απαιτούν τη συνδρομή τους. Ολες αυτές οι ιστορίες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη δύναμη της ψυχής των διασωστών.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ

Ο πυρονόμος Κωνσταντίνος Δακτυλίδης είναι από τους παλαιότερους στην ομάδα και ένας από τους άντρες που απεγκλώβισαν τον μικρό Ανδρέα από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας μετά τον σεισμό του Αιγίου. «Την ώρα που πλησιάζαμε τον μικρό, έγινε άλλος ένας σεισμός και αισθάνθηκα την πλάκα που ήταν από πάνω μου να κατεβαίνει. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτεσαι τη ζωή σου. Σκέφτεσαι μόνο να βγάλεις σώο το θύμα. Τελικά, τα καταφέραμε», λέει και μας δείχνει τον στόλο της ομάδας, που αποτελείται από αυτοκίνητα εξοπλισμένα με οτιδήποτε χρειάζεται για τον απεγκλωβισμό ή τον εντοπισμό ανθρώπων σε οποιεσδήποτε συνθήκες. «Δουλειά μας είναι να πηγαίνουμε όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Από πυρκαγιές, σεισμούς, τροχαία και εργατικά ατυχήματα μέχρι και μεταφορά υπέρβαρων ανθρώπων», λέει ο πυραγός Δημήτρης Ρούπας και περιγράφει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς από το να βγάζουμε ζωντανούς ανθρώπους από συντρίμμια ή τροχαία. Το χειρότερο είναι όταν ξεψυχούν στα χέρια μας. Θυμάμαι όταν κάποια στιγμή είχε έρθει να με βρει εδώ στη μονάδα ένα παλληκάρι που είχα σώσει από τροχαίο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγκαλιά και το βλέμμα αυτού του ανθρώπου».

Η ομάδα, εκτός από τα αυτοκίνητα, διαθέτει βάρκες και δύο Super Puma, ενώ είναι χωρισμένη σε τμήματα ορειβατών, χιονοδρόμων, δυτών, πεζοπόρων και συνοδών σκύλων. Υπάρχει και τμήμα με εξειδικευμένους άντρες στην αντιμετώπιση διαρροών χημικών ουσιών. «Ολοι συμμετέχουμε παντού, ωστόσο ξέρουμε ποιοι άντρες είναι εξειδικευμένοι σε τι και, ανάλογα με την περίπτωση, γίνεται η οργάνωση της εκάστοτε αποστολής», λέει ο νεότερος της ομάδας,Γιάννης Κασαπίδης, και μαζί με τον συνάδελφό του Κωνσταντίνο Καλαμαρά μάς ξεναγούν στον χώρο όπου οι άντρες της 1ης ΕΜΑΚ εκπαιδεύονται σε εξομοιωτές πραγματικών συνθηκών.

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

Στην ομάδα ανήκουν και επτά τετράποδοι διασώστες, που συμβάλλουν καταλυτικά στις επιχειρήσεις. «Είναι σκυλιά εντοπισμού και διάσωσης, που κάνουν κανονικά βάρδιες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα σκυλιά ανά βάρδια. Ολες οι υπηρεσίες ζητούν σκυλιά από εμάς όταν πρόκειται για διάσωση ή εντοπισμό κάποιου εξαφανισμένου», λέει ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και συνοδός ενός πανέμορφου Λαμπραντόρ, της Ηβης, η οποία έχει βρει αρκετούς αγνοούμενους μέχρι σήμερα. «Τα σκυλιά γίνονται μέλη των οικογενειών μας. Ακόμη και στις διακοπές είναι μαζί μας», εξηγεί ο κ. Αλεξανδρής.

Η ομάδα λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια, αφού οι άντρες αναπτύσσουν πολύ δυνατές σχέσεις μεταξύ τους. Στην κεφαλή αυτής της οικογένειας βρίσκεται ο διοικητής, αρχιπύραρχοςΣτέφανος Κολοκούρης. «Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και όλοι οι άντρες είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε κατάσταση. Στόχος μας είναι να βγει τέλεια εις πέρας η κάθε αποστολή, ενώ πρώτο μέλημά μας είναι πάντα η ανθρώπινη ζωή», λέει, ενώ περιτριγυρίζεται από τους άντρες του, οι οποίοι μας αποκάλυψαν πως ο διοικητής τους είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη δουλειά, αφού υπηρέτησε ως απλός αξιωματικός και είναι πάντα μπροστά σε κάθε αποστολή.

 

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Από τώρα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου η 1η ΕΜΑΚ είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, αφού έχει ξεκινήσει η περίοδος της υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Ηδη έχουν στελεχωθεί τα πεζοπόρα τμήματα στα οποία συμμετέχουν άντρες της ΕΜΑΚ, ενώ έχουν γίνει οι πρώτες κατασβέσεις σε Σάμο και Κρήτη. «Πάμε όπου υπάρχει ανάγκη. Σε όλη την Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Πρόσφατα, θα πηγαίναμε στο Νεπάλ, αλλά τελευταία στιγμή η αποστολή ακυρώθηκε. Εχουμε συμμετάσχει, όμως, σε άλλες διεθνείς αποστολές, όπως στην Τουρκία», μας εξηγεί ο διοικητής.

Οταν ολοκληρώθηκε η ξενάγησή μας και αποχαιρετούσαμε τους άντρες της ομάδας, η σκέψη που πέρασε από το μυαλό μας ήταν πως, αν και κοινοί θνητοί, διαθέτουν ψυχή λιονταριού και κάθε τους αποστολή είναι ένα τεράστιο δίδαγμα ανθρωπιάς και αυτοθυσίας, αφού κανένας μισθός στον κόσμο δεν είναι ικανός να πληρώσει αυτό που κάνουν εκείνοι οι άνθρωποι με τόση αγάπη.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis