Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος
Η έννοια «ΑΣΦΑΛΕΙΑ» κατά τον χειρισμό των όπλων, θεωρείται από πολλούς μια αφηρημένη έννοια. ΛΑΘΟΣ! Ο ασφαλής χειρισμός των όπλων υπαγορεύεται από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και μεθόδους, οι οποίες τυποποιούνται σε μια σειρά οικουμενικά καθιερωμένων και αποδεκτών κανόνων ασφαλείας. Αυτοί οι κανόνες διδάσκονται σε επαγγελματίες (και μη) οπλοφόρους εδώ και δεκαετίες σε όλες τις χώρες του κόσμου, αποτελώντας κατ’ ουσίαν μια σειρά «δικλείδων ασφαλείας», που σκοπό έχουν την εξάλειψη των αδέξιων χειρισμών, των ακούσιων πυροβολισμών και των σοβαρών/θανάσιμων τραυματισμών που αυτοί προκαλούν.
1. Χειριστείτε κάθε όπλο θεωρώντας ως δεδομένο το οτι είναι γεμάτο με πυρομαχικά, οπλισμένο και έτοιμο να πυροδοτήσει.
2. Διατηρείτε το όπλο σας στραμμένο συνεχώς σε ασφαλή κατεύθυνση, προς κάποιο σημείο δηλαδή όπου ακόμη κι αν συμβεί ένας ακούσιος πυροβολισμός δε θα τραυματιστεί κάποιος άνθρωπος και θα προκληθεί η λιγότερη δυνατή υλική ζημιά. Αυτός ο κανόνας μπορεί να τυποποιηθεί και ως «Μην περιγράφετε με την κάννη του όπλου σας οτιδήποτε δε θέλετε να πυροβολήσετε».
3. Κρατήστε το δάχτυλό σας πάντοτε έξω από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης, ακουμπώντας το επάνω στον σκελετό ή τον ολισθητήρα κλείστρου του όπλου, εκτός κι αν έχετε αναγνωρίσει έναν στόχο, τον έχετε σκοπεύσει και έχετε αποφασίσει να πυροβολήσετε σε αυτόν.
4. Να έχετε συνεχή επίγνωση για το τι υπάρχει πίσω από τον στόχο σας, γύρω του, αλλά και μπροστά από αυτόν.
(Σημ.: Οι 4 αυτοί πρώτοι κανόνες, απαντώνται στη βιβλιογραφία ως «οι 4 διεθνείς κανόνες ασφαλείας των όπλων» και τυποποιήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον πιονερό της σύγχρονης οπλοτεχνικής & σκοποβολής Συνταγματάρχη JeffCooper στο θρυλικό GunsiteRanchτης Αριζόνα των Η.Π.Α., μέρος όπου έδρευε το πρωτοποριακό AmericanPistolInstitute).
Η είσοδος του δαχτύλου μέσα στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης οποιαδήποτε άλλη στιγμή πλην αυτής του πυροβολισμού (πρώτη εικόνα), παραβιάζει τον τρίτο εκ των τεσσάρων διεθνών κανόνων ασφαλείας και χαρακτηρίζει άτομα με ελάχιστη έως καθόλου επίγνωση & εμπειρία στον χειρισμό όπλων. Αντιθέτως, η ικανότητα συνεχούς διατήρησης του δαχτύλου εκτός σκανδάλης καταδεικνύει άτομο με γνώση των βασικών αρχών ασφαλείας (δεύτερη εικόνα).
5. Ποτέ μη χειρίζεστε όπλα υπό την –έστω και ελαφρά- επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών (όπως λ.χ. φαρμακευτική αγωγή) οι οποίες επηρεάζουν, έστω και στο ελάχιστο, την σωματική φυσική σας κατάσταση, καθώς και την πνευματική σας διαύγεια. Πυρίτιδα + Αλκοόλ = Πολύ κακή χημική ένωση…
6. Σιγουρευτείτε ότι έχετε κατανοήσει απόλυτα τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου όπλου και έχετε εξοικειωθεί με αυτό. Όση εμπειρία κι αν έχετε, διαβάστε προσεκτικά το τεχνικό εγχειρίδιο χρήσης, λύσης & αρμολόγησης που συνοδεύει το όπλο. Για παράδειγμα, αλλιώς έχει σχεδιαστεί να φέρεται επάνω στο σώμα του χειριστή του ένα πιστόλι μονής ενέργειας και αλλιώς ένα πιστόλι διπλής/μονής ενέργειας. Αν λοιπόν κάποιος, λόγω άγνοιας, φέρει το δεύτερο με τον τρόπο που φέρεται το πρώτο (cocked & locked), θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς το να αυτοπυροβοληθεί!
Η λύση, ο καθαρισμός και η αρμολόγηση του όπλου είναι μια «ευαίσθητη» διαδικασία κατά την οποία συμβαίνουν συχνά ακούσιες πυροδοτήσεις με τραυματισμούς, καθώς πολλοί επιλέγουν να εκτελέσουν τη διαδικασία σε χώρους όπου βρίσκονται και τρίτα άτομα (λ.χ. οικίες). Αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς η παρουσία άλλων ανθρώπων ενδέχεται να αποσπάσει την προσοχή του χειριστή και τελικά αυτός να παραβιάσει τους κανόνες ασφαλείας, ή πολύ χειρότερα το όπλο να καταλήξει σε λάθος χέρια…
7. Φροντίστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τη γενική και ειδική κατάσταση του όπλου σας. Για να το επιτύχετε αυτό, συντηρήστε το συχνά και ελέγξτε με σχολαστικότητα όλα τα μέρη του. Αν διαπιστώσετε φθορές απευθυνθείτε άμεσα σε πιστοποιημένο οπλουργό για πιο εξειδικευμένο έλεγχο, ασχέτως αν εσείς θεωρείτε ότι δεν επηρεάζεται η λειτουργία του όπλου. Μην παρεμβαίνετε μόνοι σας στα μέρη του όπλου, μην τα τροποποιείτε αυθαίρετα και ελέγχετε τη γνησιότητα τυχόν ανταλλακτικών μερών.
8. Χρησιμοποιείτε πάντοτε μόνο εγκεκριμένα & άριστης κατάστασης πυρομαχικά, κατάλληλα για τον τύπο και τις προδιαγραφές του όπλου σας, τα οποία έχετε προμηθευτεί από αξιόπιστη και ελεγχόμενη πηγή. Επίσης σιγουρευτείτε ότι τα αξεσουάρ που επιλέγετε (όπως θήκες, λαβές, καθαριστικά κλπ) είναι απολύτως συμβατά με το όπλο σας και δεν αντίκεινται στην ασφαλή χρήση αυτού (λ.χ. κίνδυνος ακούσιας πίεσης της σκανδάλης κατά την είσοδο σε ακατάλληλη θήκη, από κάποιο εξόγκωμα αυτής).
Η Ελληνική Χωροφυλακή είχε τυποποιήσει και αυτή έναν… «δεκάλογο» αναφορικά με την ασφάλεια χειρισμού των όπλων από το προσωπικό της, προ μισού αιώνα! Η συγκεκριμένη πινακίδα μεγέθους περίπου σημερινού Α4 βρισκόταν αναρτημένη στους χώρους ανάληψης οπλισμού των Υπηρεσιών της, σε μια προσπάθεια για την αποφυγή «ατυχημάτων».
9. Ποτέ μην αφήνετε όπλο σε σημεία που έχουν πρόσβαση τρίτα πρόσωπα (ακόμη κι αν αυτά είναι της απολύτου εμπιστοσύνης σας). Οφείλετε να εξασφαλίζετε ότι είσαστε ο τελευταίος που άγγιξε το όπλο και ο πρώτος που θα το ξαναγγίξει. Οπωσδήποτε, σε περίπτωση που χάσετε την οπτική επαφή με το όπλο έστω και για λίγο ή το παραλάβετε από άλλον, θεωρείστε το γεμάτο και ελέγξτε το εξαρχής. Επιπροσθέτως, προτιμήστε να φυλάσσετε το όπλο σας και τα πυρομαχικά του σε ξεχωριστά σημεία. Εξετάστε το ενδεχόμενο προμήθειας ειδικού ερμαρίου ασφαλείας ή/και κλειδαριάς σκανδάλης.
Κάθε όπλο απαιτεί τους δικούς του ιδιαίτερους οπλοτεχνικούς χειρισμούς για την απογέμιση, τον έλεγχο, τη γέμιση, τη λειτουργία και τη λύση του. Όσο έμπειρος κι αν είστε, αν τυγχάνει να μη γνωρίζετε τον συγκεκριμένο τύπο όπλου μη διστάσετε να ανατρέξετε στο τεχνικό εγχειρίδιο ή να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Ένα περίστροφο διαφέρει από ένα πιστόλι, το οποίο διαφέρει από ένα υποπολυβόλο ανοιχτού κλείστρου, το οποίο διαφέρει από μια επαναληπτική καραμπίνα κ.ο.κ.
10. Κάθε φορά που κάνετε χρήση όπλου σε πεδίο βολής ή σκοπευτήριο είναι απαραίτητο να φοράτε ατομικά μέσα προστασίας (γυαλιά - ωτοασπίδες), τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας. Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να εφαρμόζετε απαρέγκλιτα τους ειδικότερους κανόνες ασφαλείας που τυχόν ισχύουν σε τέτοιους χώρους, καθώς και τις οδηγίες που λαμβάνετε επί τόπου από τον υπεύθυνο βολής.
Η συνεχής διατήρηση της κάννης σε ασφαλή κατεύθυνση, είναι ακόμη μία από τις τέσσερις διεθνείς βασικές αρχές του Τζεφ Κούπερ και η μη τήρησή της αποτελεί τερατώδη παραβίαση της ασφάλειας των όπλων. Μην περιγράφετε με το όπλο σας οτιδήποτε δεν επιθυμείτε να πυροβολήσετε, ποτέ και για κανέναν λόγο (χάριν αστεϊσμού ή χάριν επίδειξης κλπ).
Το εννοιολογικό παράδοξο απόφθεγμα «τα άδεια όπλα σκοτώνουν», το οποίο έχουμε ακούσει πολλές φορές στη ζωή μας, σε διάφορα στάδια και υπό διαφορετικές συνθήκες, περικλείει ένα και μόνο νόημα: ΜΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΤΕ. Η ψευδής εντύπωση ότι ένα όπλο είναι άδειο ή ασφαλισμένο είναι που οδηγεί σε ολέθρια λάθη και μοιραία σφάλματα. Η ασφάλεια των όπλων είναι μία συνθήκη που πρέπει να υπηρετείται διαρκώς, αυστηρά και χωρίς εκπτώσεις. Όχι περιστασιακά ή γενικά κι αόριστα, καθώς η εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας πρέπει να αποτελεί δεύτερη φύση του οπλοφόρου, τόσο πνευματική όσο και σωματική. Η ευθύνη που συνοδεύει το όπλο δεν ξεκινά ούτε σταματά όσο αυτό φέρεται. Συνεχίζει και μεγιστοποιείται όταν αυτό αποθηκεύεται ή αφήνεται σε χώρους όπου καθίσταται προσιτό και σε τρίτα άτομα. Όπως ανέφερε συχνά και ένας παλιός, μεγάλος Έλληνας αρχι-εκπαιδευτής οπλοτεχνικής & σκοποβολής: «Όπου υπάρχει ένα όπλο, δίπλα του καραδοκεί πάντοτε κι ένα ατύχημα περιμένοντας να συμβεί. Οι κανόνες ασφαλείας, αυτοί και μόνο αυτοί, θα το εμποδίσουν από το να συμβεί»…
Βιβλιογραφία– πηγές:
- The Art of the Rifle, τουCol. Jeff Cooper
- To Ride, Shoot Straight, and Speak the Truth, τουCol. Jeff Cooper
- Επιβίωση σε ένοπλες συμπλοκές Τόμος Α΄, του Α/γου ε.α. Καραβαλάκη Ανδρέα
- Περιοδικό«Φορητάόπλα», τεύχος3
- Wikipedia, the free encyclopedia